Alarm -TOČA,zaščita z mrežo
Že kar nekaj dni nas vremenoslovci opozarjajo na možnost neurij,ter TOČE.Po kar nekajletnem slabem vremenu , z neurji in točo ,se kar precej vrtičkarjev, kakor tudi ostalih pridelovalcev vrtnin in ostalih poljšćin .odloča za zaščito pred točo z ,protitočnimi mrežami.Prodaja v trgovinah z tem artiklom je strmo narasla ,in zaloge so v teh dneh skoraj splahnele.Ker nič ne kaže da bo v kratkem z protitočno zašćito kaj boljše ,je ta obramba z mrežami ,še edina ki je večji del primerna za vsaj delno zaščito vrtnin ,ter ostalih zelenih površin,Posnetki so nastali na enem izmed vrtičkarskih površin vM .Soboti.
Komentarji
Vsak se potrudi po svoje ,
Ja te mreže sicer pomagajo (telko treba računat le to, da je življenjska doba teh mrez mislim da 5 lejt, majo sicer tudi malce efekt "tople grede", saj je zrak spodaj preci bole vroči in malce zadržijo dež, taka moreš malo več polejvati).
Zame osebno dobra rešitev za vrtiček. Sem še pa vseeno mnenja pri toči, ka z lahkoto pozabim en pridelek vrtnin, kot pa ko recimo pride taka toča oz. neurje, ki ti avto sklesti, streho demolira in podobno. Te vrtnine pa nasade še mogoče malo pozabiš, a ko ti okrog hiše materialno zdemolira zadeve je pa precej hujše (pa četudi imaš zavarovano, veš da sledijo samo sranja in delo in podobno). Upajmo, da nas danes popoldne ne čaka kaj takega in se bomo lahko mirno veselili ob prvi slovenski zmagi na SP!
Kak pa naj brajde zaščiitin? Naj nan Bog pomaga, ka nede nika resnoga to gnes ...
Ja , saj za ostale stvari ,ki se pojavijo ob toči in so posledično za vse zelo hude ,in se človek tudi psihično ,kakor tudi finančno zelo teško ,pobere, naj bi poskrbeli z zavarovanji proti toči .Ta so precej draga ,vendar dobiš tako povrnjeno vsaj nekaj tistega kar si izgubil oz. je bilo poškodovano.Tudi sam sem doživel ta neurja ,in posledice so vidne še dandanes. Želim da več teh neurij nebi bilo ,vendar je narava zadnja leta zelo kruta ,in nam kaže zobe.
Tu je konstrukcija ,ki je lesena in je namejena za zašćito z folijo ,ali mrežo .Slika ni moja last ,in je vzeta iz spleta.
Letošnje poletje de sploj kruto - kak napovedujejo. To kažejo že te NEnormalne razlike v temperaturaj konec maja. Gnes mo v ogračeki pokrivala, ka de se dalo, za trte me edino skrbi, pa njive ...
Brajde isto z mrežo - z malo ekperimentiranja bo :) so pa *žaljiva vsebina je bila odstranjena* domače izvedbe za zgolj majhne hitrosti vetra in male premere toče- vsaj za te ka so na sliki!
mreže pomembno vplivajo tude na senčenje rastlin, zato neje gli priporočljivo ka so ob ''normalnih'' dneh pokrite rastline s to mrežo !
300 miljonov evrov omenjajo z zakonom o pomurju pa še nisem slišal ka bi v rakičanu kupli 2-3 letala s kerimi bi branili našo regijo v kateri je kmetijstvo pomemben vir zaslužka, ka ostale materialne škode kera nastane ob toči ne omenjam ! Zdaj de se kdo oglaso ka srebrov jodid ne pomaga zato ka nega znanstvenih študij , ker je to fejst težko analizirat pa kontrolirat ali vseeno če mo od 10 primerov 8 krat brez toče je to že napredek, naši sosedi avstrijce že znajo kak se stvari streže !
meteo.si - Državna meteorološka služba RS - Opozorila.-----naj bi veljalo za danes-
@spss, pa tudi zavarovalnice so še nej gor prišle, ka bi jih ceneje bilo, če bi deloma financirale nakup teh letal, kot pa da krijejo posledice, ko pride do toče. Taka nevem kje jim je logika.
mislim da v mariboru majo tej letala in kelko mi je znano so zavarovalnice že financerale nakup enega letala pred časom...
sta baje 2 sam brez dovoljenja za delovanje al nekaj :) nevem tak san čju.
Miic, tako je. Za eno vem, da že nekaj časa leta, za drugo je blo govora, kot praviš, pisalo je nekaj. Če imajo dovoljenje ali ne, pa nisem ziher. V glavnem, letelo je.
Tiste mreže pa, ne vem, če ta konstrukcija vzdrži te orkanske vetrove, ki so zadnje čase pri nas ob neurjih?! A ne potrga veter vseh teh mrež?
@AnaLiza, po mojem pri tej spodnji konstrukciji ne bi bilo problema glede pretrganja mrež, a glede tiste prve, ki je za moje oko bole šerebere napravljena, pa bi valda malce močnejši naliv+veter to srušo kot karte.
Če se že take stvari delajo, potem vsaj naj ljudje neko kapnico naredijo, ker če recimo letij debelejša toča, da se le-ta odkotali. Ker pri prvi kontrukciji bi se po mojem kar hitro nabralo v tej mrežici, ki bi se potem slej ko prej pretrgala, če je seveda že prej kak veter nebi odpihnil.
Tudi sam smatram ,ka so te konstrukcije proti toči ,ki sem jih slikal /sliki zgoraj / ,zgrešeno narejene. Ravno te ravne površine ki nimajo naklona,se pri močnejši toči ,napolnijo in tako konstrukcijo potegnejo skupaj ,ter se ta tudi sesuje.NO ja ,ljudje si pomagajo kakor vejo in znajo ,vendar edino pravilna konstrukcija z padcem ,omogoča da se zrna toče ,odbijajo in posledično potem ne nabirajo na mreži .Ta lesena ki je na sliki ,je res samo vzorec,ampak take ali iz drugih ,kovinskih ali aluminijastih profilov ,zagotavlja optimalno zaščito ob seveda pravilni namestitvi in napetosti mreže.
tej mreže so, kak je že bilo napisano, preci drage! so pa verjetno dobra zaščita proti toči, ker vači jih nebi avstrijci tak forserali. če se pelate malo po avstriji vidite ka ma skoro vsaki drugi sadovnjak, gorice, vrt takšo zadevo.... mislim pa ka njim država subvencionera nakup teh mrež.
mi pa pač živimo v državi v keroj preventive ni (mreže, letala....). rajše potem izplačuvlejo odškodnine po neurjih. ge resno neven če je ta država tak blesava ka ne razmijo ka bi se njim investicija v letala povrnila v par letaj!!
Tej mreže so nej tak pretirano drage, tak kak zavarvanje za 5 let trajnost je pa 10 let, pa v austrije jih dobiš subvencioneraned0 70%, edino konstrukcija je malo vekše denarne zalogaj,...
Smiley-SS, tista konstrukcija s temi loki, ki jo je prilepil čriček, tisto se mi zdi kar v redu narejeno, ona druga, ko so kar neke late skup zabite in mreža gor, tisto je pa bolj tak, kot praviš, malo močnejši veter jo odpihne po moje.
Sicer za avto,a se mi zdi res super za tiste ki nimamo garaž,...Sorry ne gre mi pomanjšati
še en primer zaščite sadnega drevja-
Že kar nekaj dni nas vremenoslovci opozarjajo na možnost neurij,ter TOČE.Po kar nekajletnem slabem vremenu , z neurji in točo ,se kar precej vrtičkarjev, kakor tudi ostalih pridelovalcev vrtnin in ostalih poljšćin .odloča za zaščito pred točo z ,protitočnimi mrežami.Prodaja v trgovinah z tem artiklom je strmo narasla ,in zaloge so v teh dneh skoraj splahnele.Ker nič ne kaže da bo v kratkem z protitočno zašćito kaj boljše ,je ta obramba z mrežami ,še edina ki je večji del primerna za vsaj delno zaščito vrtnin ,ter ostalih zelenih površin,Posnetki so nastali na enem izmed vrtičkarskih površin vM .Soboti.