Prekomej, center znanja, vizij in uspešnosti je včeraj organiziral otvoritveni dogodek projekta poimenovanega Inda.

Zaradi epidemije koronavirusa tudi tokrat udeležba ni bila možna brez upoštevanja vseh veljavnih epidemioloških ukrepov in izpolnjevanja pogoja PCT.

Po predstavitvi dogodka je potekala še okrogla miza, na kateri so sodelovali Tatjana Miatovič, Uroš Kamenšek, Mirodrag Petrovič in Jožek Horvat Muc.

»Prekomej je društvo, ki izvaja veliko aktivnosti, udeležujemo pa se tudi pri raznih pomožnih aktivnostih v turizmu. Prekomej je dobil koncesijo in tako zadnja tri leta izvajamo tudi socialno vključenost,« pravi vodja projekta Sandra Nemec.

Prekmurska beseda inda pomeni nekoč, kar se sklada z namenom tega projekta, da se obudi tisto, kar je nekoč bilo, da ne pozabimo na tradicijo in da se jo vključi tudi v turistično ponudbo.

»Projekt Inda je zasnovan tako, da ciljna skupina, to so ranljivi udeleženci, dobijo preko udeležbe na različnih delavnicah možnost za zaposlitev v turizmu ali v podpornih storitvah turizma.

Projekt je razdeljen na pet sklopov, likovno umetnost, javni nastop in igro, lončarstvo kulinarika in folklora,« pravi Sandra Nemec.

Projekt pa, po besedah pomočnice koordinatorja projekta, ni namenjen le tistim s posebnimi potrebami.

»Vsakdo izmed nas mogoče včasih potrebuje le neko spodbudo, da naredi korak naprej, da mu nekdo da motivacijo, in potem gre tudi naprej dosti lažje,« nam je zaupala Katja Novak, pomočnica koordinatorja projekta.

Prehajamo iz masovnega v individualni turizem

Zamisel je pohvalil tudi predsednik Pomurske turistične zveze, saj z njim prinašajo dodano vrednost turistični ponudbi v Pomurju.

»Trendi v turizmu kažejo, da prehajamo iz masovnega turizma v individualni turizem, ki ima svoje značilnosti, zakonitosti in potrebe. Naša naloga je, samo da se odzovemo na vse te izzive in s pomočjo takšnih in podobnih projektov, seveda ob sodelovanju s strokovnjaki, svojo ponudbo prilagodimo in obiskovalcem damo to, kar smo, in to, kar znamo,« pravi Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze.

Katja Novak pa je povedala, kje so si priskrbeli sredstva za tako ambiciozen načrt: »Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenije ter Evropske unije iz evropskega socialnega sklada, neki delež pa prispevamo tudi mi sami.« 

Delavnice že potekale

Na otvoritvenem dogodku projekta pa so bili navzoči tudi tisti, ki so se že prijavili na kakšo od delavnic.

»Udeležil bi se lončarstva, ki me privlači, ker bi preko umetnosti in kulture lahko spoznal to staro delo, saj me zelo zanima zgodovina. Za obisk lončarske delavnice pa sem se odločil tudi zato, ker lahko v tej smeri v prihodnje iščem zaposlitev,« nam je zaupal udeleženec projekta Erik Müller.

Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze je okroglo mizo zaključil z mislijo:

»Vsaka uspešna zgodba v turizmu, je bila na začetku sprejeta kot 'Eh, saj pa to ne bo šlo!' Ampak po določenem obdobju lahko vidimo zgodbo uspeha.

Želim vam povedati, ne omejujte se, pustite svoji ustvarjalnosti pot in naj bodo vaše ideje še tako bizarne verjemite mi, da je uspeh zagotovljen.«

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
šanči--cibek (nepreverjen)

Ka ga pa te Muc tam dela ?

asdasd (nepreverjen)

Tak kak inda, nikaj !

In reply to by šanči--cibek (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

še eni paraziti več...

Starejše novice