Že večkrat je bilo rečeno, da bo turizem najbolj prizadeta panoga v koronakrizi, a to poletje tega v pomurskem turizmu ne bo preveč čutiti. Temu prispeva tudi zadnji ukrep vlade, ki smo ga lahko začeli koristiti 19. junija, gre za turistične bone.

Po podatkih finančne uprave je bilo do ponedeljka dopoldan unovčenih že 3394 bonov v skupnem znesku nekaj več kot 424.000 evrov. Največ povpraševanja člani Turistično gostinske zbornice Slovenije opažajo na Obali in v termah, med tem, ko mesta in izrazito mednarodne turistične destinacije, kot je denimo tudi Bled, niso deležne tolikšnega obiska, pišejo na STA.

Pri povečanem povpraševanju ne izostajajo ponudniki v Pomurju, kjer tradicionalno prevladujejo domači gostje, čeprav delež tujih tudi ni povsem zanemarljiv.
 

Stvari gredo v pozitivno smer

Vivat so tako denimo v Moravskih Toplicah odprli 12.6, od začetka koriščenja bonov in vse do konca meseca junija so na 100-odstotni zasedenosti, je za Sobotainfo povedal prvi mož hotela in term v Moravskih Toplicah Metod Grah

"Obrestuje se nam tudi to, da smo v času zaprtja pridno delali, investirali, obnavljali in se pripravljali na ponovno odprtje. Bilo je stresno, ampak sedaj smo zelo zadovoljni z obiskom, ki bo tudi v prihodnjih mesecih dober," pravi Grah, ki pri tem izpsotavlja ravno turistične bone kot odlično pomoč turističnemu sektorju. Poleg tega, je tovrstno rešitev vladni ekipi predlagal ravno sam.

Prvi mož Vivata sicer pravi, da so bile v začetku določene "porodne težave z informacijskim sistemom finančne uprave, ki je bil prezaseden", toda sedaj vse deluje, tako kot mora.

V termah klasične sezone ne poznajo, saj zaradi zunanjih in notranjih bazenov ter drugih storitev nimajo sezonskega značaja, toda poletje bodo dobro izkoristili. 

"Veliko izpada smo imeli zaradi pomanjkanja nogometnih ekip na pripravah. Rusi ne morejo priti, Arabci ne morejo priti, niti Francozi. Priprav v tem letu ne bo, ampak bomo to nadoknadili s turističnimi boni, kar glede cen sicer ni primerljivo, toda številke zasedenosti pa so dobre," pojasnjuje Grah in še pravi, da v celoti gledano, morajo biti zadovoljni, saj gredo stvari v pozitivno smer.

Grah obenem še poudarja, kar je že večkrat povedal, da so ključne investicije, ki pa bodo izostale, če ne bo država spremenila pogoja 'de minimis', ki je določen na 200.000 evrov državne pomoči.  

"SID banka je razpisala odličen razpis za turizem ravno zaradi spodbujanja investicij, ampak je zaradi tega pogoja za nas neuporaben," še pravi Grah in dodaja, da končno pričakuje posluh države, da se ta pomoč 'de minimis' dvigne, kajti le z investicijami se bo gospodarstvo ponovno lahko zagnalo. 

Bone koristijo predvsem družine

Tudi v Termah Banovci se ne pritožujejo nad odzivom pred prihajajočo poletno sezono, sploh glede na dejstvo, da so bili tri mesece zaprti, precej povpraševanja pa dobivajo tudi iz naslova turističnih bonov.

"Cenik imamo isti, kot smo imeli, le da smo ga prilagodili za nočitev z zajtrkom. Kot doplačilo za polpenzion, pa je zgolj 5 evrov na osebo. Za koriščenje bonov se odločajo predvsem družine, saj imamo za otroke do 12. leta gratis," pojasnjuje Daša Horn iz Term Banovci.

V juniju več nimajo razpoložljivih kapacitet, v juliju imajo še kakšno 'enodnevno luknjo', medtem, ko v avgustu obstaja še možnost za kakšen tridnevni oddih v Banovcih, ampak se kapacitete hitro polnijo.

Foto: Bioterme Mala Nedelja

"Zdaj je potrebno delati"

Podobno zadovoljen je tudi prvi mož Bioterm Mala Nedelja Miran Blagovič, ki nam je na naše vprašanje glede povpraševanja slikovito odgovoril: "Ni veliko, je ogromno.". Za poletno sezono so že skoraj čisto polni, vse kar preostane zdaj, je po njegovih besedah "trdo delo".

Bioterme Mala Nedelja so se pred časom znašli v zgodbi, da bi naj za storitev z bonom nudili višje cene, ampak to je sedaj že pozabljeno.

"Ne delamo razlik, če se koristi bone, ali se plača z denarjem. Po tisti situaciji, ko je naša tržnica naredila napako in so nas precej oblatili v medijih, mordam povedati, da smo določene ponudbe celo pocenili," pojasnjuje Blagovič, ki pravi, da se zadnji termini v poletju polnijo z dneva v dan. 

Poudarja pa, da imajo določene težave pri delitvi hrane, saj so v veljavi ukrepi zaradi koronavirusa, ki postopek delitve hrane precej spreminjajo, ruski bife, kakor so ga vajeni gostje, tako odpade.

"To je zdaj recimo največja težava, saj se vse skupaj zavleče in gost ne dobi vsega takoj, vajeni pa so na ruski bife, da si sami jemljejo. Niti masla ali margarine si gost ne sme vzeti sam," še pravi Blagovič in dodaja, da imajo po njegovih informacijah isti problem tudi v drugih hotelih. 

S vprašanji smo se obrnili tudi na družbo Sava Turizem, ki upravlja s kompleksom Terme 3000 v Moravskih Toplicah, Zdraviliščem Radenci, s termami na Ptuju in v Lendavi ter z nastanitvami na Bledu, v Portorožu, Izoli in v Strunjanu. Njihove odgovore bomo dodali, ko jih prejmemo.

Čas za izkoristek še do konca leta

Turistični boni, za katere bo država skupaj namenila 345 milijonov evrov, so sicer eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je DZ sprejel konec maja in bodo kot kaže ogromno prispevali k zagonu pomurskega turizma. Ob polni zasedenosti večjih hotelskih nastanitev se bo namreč povpraševanje preusmerilo tudi na manjše zasebne sobe, penzione, apartmaje in druga prenočišča, ki zagotovo tudi že pridno polnijo svoje kapacitete.

Bone so prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Bone, ki so deljivi in jih je mogoče unovčiti v večkratnem znesku, je mogoče za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji koristiti do konca leta, vpogled v stanje bona pa je mogoč preko mobilne aplikacije eDavki.
 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
fakenews (nepreverjen)

"med tem, ko mesta in izrazito mednarodne turistične destinacije, kot je denimo tudi Bled, niso deležne tolikšnega obiska,"
.
Verjetno so lidje nej pozabili, šteri župan je lago na Pop TV in s svojin paničarjenjon in laganjon povzročo ka nas je vlada zaprla v občine. Zdaj si pa naj san rešavle turistično sezono.

Jansa janezek (nepreverjen)

Bom jaz osebno janez prisel v terme 3000 in si namocil jajca v madzarsko vodo,vsi moji simpatizerji vabljeni,ziveli hrvati,ziveli madzari

Moravcan (nepreverjen)

Kreten

In reply to by Jansa janezek (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Lepo,da se pobirajo po zaprtju

Jojhnk (nepreverjen)

Najbolj se pobirajo v zdravilišču Radenci. Še niso odprli, čakajo tretji val pa pomoč države.

. (nepreverjen)

Bazene zaj lejko fajn spucajo.

nevenneven (nepreverjen)

grah nikaj se ne sekeraj vej do pa prišle babe zamotane v cote, pa do ti zdignule, ka boš mel profit ?

Starejše novice