FOTO: Jan Vitez
RIS Dvorec Rakičan bo z novim letom ponudil nekaj novosti. Ena od teh bo tudi večnamenska dvorana, ki je trenutno v nastajanju.

V zadnjih dneh smo na Facebooku lahko zasledili, da v dvorcu Rakičan potekajo gradbena dela. Tam namreč gradijo novo večnamensko dvorano, ki pa ne bo edina novost, ki se obeta v prihodnje.

"Gradimo večnamensko dvorano, ki bo namenjena predvsem različnim kulturnim dogodkom, seminarjem, kongresom, tudi porokam in tako naprej," nam je povedal Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan.

FOTO: Facebook (Robert Celec)

Vrednost investicije 150 tisočakov

Vrednost investicije znaša približno 150 tisoč evrov, projekt pa je večinoma financiran iz evropskih sredstev, del teh pa je prispevala tudi soboška občina. Kot nam je povedal Celec, si želijo letos urediti še eno podobno dvorano.

"Ta, ki jo gradimo zdaj, naj bi bila predvidoma končana do februarja. Nato pa želimo urediti še eno dvorano, in sicer v zgornjih prostorih. Tudi v tistem primeru bo šlo za evropski projekt, ki bo podobne vrednosti, kot ta, torej okoli 150 tisočakov," pravi Celec, ki dodaja, da bi to drugo dvorano lahko uporabili tudi kot galerijo, ali prostor, kjer bi se izvajala joga, pilates in podobne aktivnosti.

Zgraditi nov hlev, zdajšnjega preurediti v sobe

Kot pravi, bodo imeli na tak način vzpostavljeno infrastrukturo za večje kongrese, saj bo simultano lahko potekalo več različnih dogodkov. To pa še ni vse. Celec nam je namreč predstavil tudi velikopotezne načrte za prihodnost. 

"Nekakšen srednjeročni cilj oziroma strategija pa je vsekakor povezana s povečanjem namestitvenih kapacitet. Rešitve so seveda različne, ena od teh pa je ta, da bi zgradili nov hlev. Na tak način bi se sprostile kapacitete na tistem mestu, kjer je zdaj hlev. Tiste prostore bi tako lahko preuredili v sobe," pravi.

Poleg tega pa si želijo v sobe preurediti tudi podstrešje, dve sobi pa naj bi svoje mesto našli v severnem stolpu dvorca Rakičan. 

"Želimo si, da bi skupna številka postelj znašala okoli številke sto. Seveda si želimo vse skupaj dvigniti na višji nivo, ponuditi boljši nivo storitev, za kar trenutno še ni pogojev. Smiselno bi bilo urediti tudi savno, ampak vse ob svojem času. Želimo si, da bi postali nekakšen prekmurski Brdo pri Kranju".

Druženje grofov in plemičev

Prvega izmed večjih dogodkov v dvorcu Rakičan sicer pripravljajo junija prihodnje leto. Takrat bo namreč pri njih potekal zbor vseh predstavnikov oziroma lastnikov gradov Slovenije in Avstrije. V Rakičanu se bodo tako čez dobrega pol leta družili tudi grofje in plemiči.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lepec (nepreverjen)

Imenovalo pa se bo "Pri doktorju". A se motim????

tef tef (nepreverjen)

kaj se je zgodilo v soboto v Diani ?
menda je bil doktor vpleten v incident ?

Sinic (nepreverjen)

Ke to resan ka do mađistra vrgli iz rakičana?

(Koncno)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

štala je štala
in v vsaki štali je gnoj

grof (nepreverjen)

ne ven, či do ga že vrgle, san pa čiu ka je prej že nervozen....

rdeča zvezda (nepreverjen)

zradi mene lahko zadevo imenujejo tudi
pri bosancu

Pivo pivec (nepreverjen)

Madžister gradi svoj dvorec. Lahko bi se imenoval Beli dvor !
Na otvoritvi bo govorec Kučan Milan !

In reply to by rdeča zvezda (nepreverjen)

čarnobejli (nepreverjen)

gučimo se gor ali dol samo te umetni ekran pa ne spada k gradi. #grdo

sedonja 500€ čakam (nepreverjen)

celec tudi ne spada k gradi hehe

In reply to by čarnobejli (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Mene pa zanima če tudi imajo sobe za popoldanski počitek, ali pa moram iti v Diano.

prevaran (nepreverjen)

@ afta he: majo majo, lejko pa tüde najames sobo za drüjge namene (preverjeno)!

oj-oj (nepreverjen)

vsak božič majo organizejrano svinganje, prej ka redna gužva. na recepciji ti svetuvlejo naj se ideš inan kopat ka so še nej vode menjali (preverjeno)

In reply to by prevaran (nepreverjen)

krščen matiček (nepreverjen)

vhod je bolj podoben vhodu v kakšno koncentracijsko taborišče kot pa v "dvorec"

bridki (nepreverjen)

Ge bi pa g. Celecu in njegovi ekipi čestital za korak naprej k uspešni zgodbi. Mogoče se zdaj g. Celec ne smeji, mu pa bo že mogoče v kratkem šlo na smeh. Čestitke gredo tudi rakičancem.

Soboški prdec (nepreverjen)

Dobra ideja , super stvar , "Prekmursko Brdo pri Kranju", ideja , ki lahko zraste samo na zeljniku nekega veleuma , in če k temu dodamo še hibridne kočije smo zmagali , ne vem , enostavno me je sram , res me je sram .
Da sem Prekmurec.

rdeča zvezda (nepreverjen)

soboški pronja ram te je lahko ker si prdec in si v žlahti z malim murgeljskim prdcem

Soboški prdec (nepreverjen)

Ja priznam , kak si me razkrinkal , se vidi stara šola .

Vipko
Truplo

Direktor dvorca lahko samo sanja glede vsaj minimalne primerjave z Brdom pri Kranju. Tisto je namreč protokolarni objekt in kot tak ima vso finančno podporo države, kar tu ni niti pod razno primer. Da soboška občina primakne kakšnega tisočaka po mojem ni dovolj niti za kakšno preprogo. Če da več... a ni bolj smiselno, da nam povezovalni župan uredi ceste, namesto da dela dvorec za take, katerim že itak nič ne manjka? Pa še ti se bodo z odporom pripeljali v Rakičan oz. vozili po Soboti po luknjastih cestah in občudovali opuščeno mesto, kar trenutno je. Pa pustimo nekaj lučk in drsališče, saj bo novo leto hitro minilo, prav tako pa tudi zima. Potem pač ostane...

Smeli načrti, velikopotezne ideje, je pa vprašanje, je to uresničljivo? Čemu sto postelj, ko imamo v Soboti dva hotela. Takšna investicija, da bi potem maloštevilni turisti spali tu in ne v Soboti? Če takšno idejo financira občina, potem se sprašujem, kaj bo z obema hoteloma? Ni važno, da občina ni lastnik, občini bi moralo biti važno, da omenjena hotela živita od gostov, ker tu in tam nekateri vseeno zaidejo v Soboto. Jim bomo razkazovali propadla hotela? Če pa še teh obiskovalcev ne bo...?

Graditi nov hlev, obstoječega preurediti v sobe? Hm... zakaj ne ohraniti hlev in zgraditi nekaj novih sob? "Oni" že vedo čemu, zato se v to ravno ne bi vtikal, vprašanje pa sem vseeno postavil. Tudi, da ne bi financiranje tega objekta bilo kot vreča brez dna, a v sami Soboti in nekoliko širše pa imamo dobesedno makadam ceste.

In ena lastovka ne prinese pomladi pravi pregovor. Da bodo imeli nekaj kongresov in srečanj na leto in tisto tridnevno veselico glede čarovnic, bo premalo za povretek denarja, vloženega v objekt? Sicer se tudi sprašujem, kaj to gradijo za stopetdesettisoč evrov, ko toliko stane malce večja hiša? Tu pa govorimo o dvorcu, katerega je potrebno urediti tudi o zunaj, da ne bo res izgledal kot hlev. Tudi, da ničesar ne spreminjajo zunaj in vse gradnje naredijo znotraj zidin? Po slikah sodeč trenutno izgleda kot navadni na pol propadajoči hlev in da bi s tem denarjem kaj vidnega uredili? Ne me hecat!

Sicer pa osebno mislim, da direktor dvorca prehiteva... kaj vse, pa si sami omislite!

gostja 426 (nepreverjen)

Resnica. Gradnja novih sob je poleg dveh hotelov brezzveze, če že kaj, bi MS, ampak mesto, nej spalno naselje pred njin, nücalo hostel. Že ta dva hotela bi se lahko malo zmenila in bi vsak ponudil kaj drugega, po različnih cenah, da bi gostje imeli izbiro po svojem okusu.
Problem Rakičana je, da ne ve, kaj bi bil. V resnici ni nobene vizije. Malo bi se šli faks, pa konferenčni turizem, pa mladinski turizem, pa malo bi jahali, pa malo bi meli pisarne, pa še glasne koncerte - poleg konjev, kako je to fajn. Pa malo bi obnavljali staro, malo pa bomo gradili kičaste plastične prizidke. Pri tem pa MS nima marsičesa, kar bi potrebovala - ni niti ene kavarne, kamor bi se lahko šlo malo plesat (ne na veseličko muziko), kjer bi lahko človek v miru spil kavo in prebral časopis. Da ne govorim o kakšni gostilni na višjem nivoju, ni pa niti dobre gostilne z domačo hrano.
Toliko institucij, prostorov, potem pa vsi delajo isto in ni nobene domišljije, vodijo pa jih megalomani brez vizije, znanja, denarja in okusa.

In reply to by Truplo

gostja (nepreverjen)

Što je to Celec?
Ajaaa ???

(nepreverjen)

Kak do pa kranj prestavili v rakičan?

jebemo svet (nepreverjen)

. takše ideje naj doktor mađister izvaja iz svojoga žepa - nej je še čul za javno - zasebno partnerstvo!?
Naj svojiva dva milijona včloži v te štale, pa te naj od njij žive! Mij mo te grad obnavlali, ka de nikak službo mel, jebemo cejli svet!

Đa naven (nepreverjen)

Zdaj res ne vem ,kjako bi to imenoval , ampak , kar se mene tiče , normalen človeški um ne more primerjati Brda in pa te razvaline v Rakičanu in teh pravljic , da se bodo iz nekih štal delale ah in sploh sobe in dvorane .

gostja 426 (nepreverjen)

Brdo pri Kranje? Z ogabnin plastičnin prizidkon, tan ge je kavarna? Na estetiko pa spoštovanje staroga tüj trbej paziti, ali toga rakičanski graščak pa ZVKD ne razmijo.
Zdaj de uvajo še kočije, čiglij ka jih vsa razvita mesta počasi opüščajo zavolo trpljenja konjof ob nesrečaj. Tou de se zgoudilo tüj pri nas, ker glupa vet. inšpekcija tou dovoli.
Ja, rakičanski graščak majo velke plane. Mislijo na fse, samo na tou nej, ka se jin lastna dejanja in pomanjkanje poštenosti lejko gda maščüvlejo. Če nej zdaj, pa gda kesnej.

betežno (nepreverjen)

Ja, v Rakičani bomo delali Brdo pri Kranju,
v Soboti bomo pa delali vilo Podrožnik.
Če še ne veste, počakajte, pa boste videli!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice