V Lendavi se s petkom začne že četrti Festival Vinarium, letos še bogatejši kot prejšnja leta. Turistična rast iz leta v leto ruši rekorde.

Lendava se turistično močno razvija. Lansko leto so zabeležili 140.000 nočitev, letos pa si želijo to številko preseči za 10 odstotkov. Potencial vidijo tudi v kulturnem turizmu ter v športnem turizmu, v katerem vidijo še večjo priložnost za izkoristek. Poleg klasičnih nočitvenih zmogljivosti želijo spodbuditi individualne namestitve, tudi turizem v zidanicah.

»Maksimalna meja nočitev je med 250.000 in 300.000, da bi ohranili normalno življenje občanov,« opozarja mag. Anton Balažek, župan občine Lendava.

Lendava želi v duhu turističnega razvoja združiti čezmejni prostor ter povezati tri dežele: pomursko, međimursko ter zalsko. Cilj je skupna produkcija turističnih dogodkov vseh treh regij. 

Pestro dogajanje na štirih prireditvenih prostorih

Z dnevi odprtih vinotočev in dnevom laškega rizliga se bo v petek, 17. avgusta, uradno začel letošnji Festival Vinarium, katerega v Lendavi pripravljajo že četrto leto zapored. Zaključek festivala pa sledi 8. septembra s koncertom skupine Werefox.

V celotnem dogajanju organizatorji pripravljajo štiri prireditvene prostore. Tako bodo lahko obiskovalci festivala obiskali Letni oder Gledališko-koncertne dvorane, Grajsko kavarno, Stolp Vinarium ter oder pri Ribiškem domu, kjer bo potekalo večinoma večerno dogajanje s koncerti.

Martina Bukovec, koordinatorka marketinških dejavnosti na stolpu, je ob tem povedala: »Nočemo prekrivati dogodkov, zato so speljani tako, da se noben dogodek ne prekriva z drugim.«

Četrtek, petek in soboto bodo vsak dogodek zaključili s koncertom. Prireditev pa ne bo samo zabavno naravnana, saj so poskrbeli za vse, tako lahko pričakujemo kulturni program, predstavitev etno skupin, razstave in marsikaj drugo. Niso pa pozabili niti na najmlajše saj imajo prav za njih pripravljeni otroški program, ki bo aktiven od nedelje, 26. avgusta, do četrtka, 30. avgusta, zajemal pa bo predstave, ustvarjalne delavnice, plesne predstave, … 

Da pa res niso pozabili na nikogar govori dejstvo, da bodo tisti ki imajo radi adrenalin svojo zabavo sprostili v Lunaparku medtem, ko bo za sladokusce poskrbljeno s tradicionalno sladico kurtoš kolačem.

Dva osrednja dogodka

Festival Vinarium je nekaj let že široko zasnovan festival, ki se na koncu strne v dva osrednja dogodka, to sta Bogračfest ter Lendavska trgatev, že 39. po vrsti.

Etnološko-kulinarična prireditev v Lendavo vsako leto privabi tisoče obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Lendava od leta 2011 velja za svetovno prestolnico bograča.

 »Trenutno je prijavljenih 50 ekip, pričakujemo pa, da bo prijavljenih okrog 100 ekip oziroma koliko jih lahko sprejme Glavna ulica v Lendavi, kjer bo tudi prireditev potekal,.« še pojasnjuje Bukovčeva.

Lendavska trgatev je praznik vinogradnikov, ki prepriča s pestrim celodnevnim programom, bogato kulinarično ponudbo ter odličnimi lendavskimi vini.

Župan v luči številčnega dogajanja vabi v Lendavo: »Če bo vreme na naši strani sem prepričan, da nas letos čaka rekorden obisk na Bogračfestu in Lendavski trgatvi.« 

V času obeh glavnih dogodkov bo organiziran brezplačen mestni prevoz za vse obiskovalce, ki si bodo želeli ogledati tudi dogajanje na ostalih prizoriščih v Lendavi. Prevoz bo zagotovljen vse od središča mesta pa do Vinariuma ter v nasprotni smeri.

Za vse, ki si bodo zaželeli vožnje po Lendavi pa bo pravi naslov turistični vlakec, s katerim se bodo lahko zapeljali po mestu. 

Novosti na festivalu

Letos so začeli sodelovati tudi z mladimi, saj so se povezali s Klubom lendavskih študentov. Ti so prevzeli odgovornost odra Ribiškega doma, katerega bodo letos uporabili prvič. 

Prvič pa bo na festivalu dogodek, ki bo namenjen digitalni fotografiji. Na ta dan vabijo vse ljubitelje fotografije, saj bo predstavljena celotna zgodovina te.

Dejan Süč, koordinator projekta EPK – Lendava 2025, še poudarja: »Ni samo zabavni del, festival ima tako kulturno kot družbeno noto. Veliko dejavnosti pa smo namenili tudi otrokom.«

S spleta

Komentarji (10)

Starejše novice