Najvišjo možno turistično takso po novem zaračunavajo tri slovenske občine. Preverili smo, kako je v pomurskih občinah.

V začetku lanskega leta je bila sprejeta novela Zakona o spodbujanju razvoja turizma, s katero so občine dobile priložnost za zvišanje turistične takse h kateri se je z letošnjim letom prištela promocijska taksa. 

    
Tri Slovenske občine so priložnost izkoristile maksimalno 

Z začetkom leta so ponudniki turističnih nočitev turistom v znesku turistične takse začeli zaračunavati še promocijsko takso, ki po novi zakonodaji znaša 25 odstotkov turistične takse. Ta znaša največ 2,5 evra, kar pomeni, da najvišja turistična taksa v Sloveniji lahko znaša 3,125 evra. V Pomurju sem tem številkam nismo približali, a tarife pa so se vseeno nekoliko zvišale.
 

Promocijsko takso je vpeljal nov zakon o spodbujanju razvoja turizma, izkupiček pa je namenjen Slovenski turistični organizaciji.

Občine Ljubljana, Bled in Kidričevo so občine z najvišjo turistično takso v Sloveniji. Splošno znano je, da sta prvi dve na vrhu turistično obleganih občin v državi, odločitev občine Kidričevo o višji taksi je zato nekoliko presenetilo. 

V Pomurju razlike niso tako očitne    

Večje pomurske občine in tiste, ki se ponašajo s priljubljenimi turističnimi destinacijami so turistično takso dvignile minimalno. Preverili smo, koliko po novem znaša turistična taksa v Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru, Gornji Radgoni, Moravskih Toplicah in Radencih. 
 

Med zgoraj naštetimi občinami imajo najnižjo turistično takso v občini Gornja Radgona in sicer 1,50 evra, za sedem centov je višja v Ljutomeru, kjer znaša 1,57 evra. V Lendavi pa bodo turisti po novem plačali 1,94 evra turistične takse. Občini Moravske Toplice in Radenci, ki sta najbolj znani po termalnem turizmu bosta po novem zaračunavali 2 evra turistične takse. Dva evra pa bo za turistično takso potrebno odšteti tudi v Murski Soboti, kjer po novem zaračunavajo tudi promocijsko takso v višini 0,40 evra.

Bo promocijska taksa prispevala k večji prepoznavnosti Slovenije?

Obvezen dodatek k turistični taksi znaša 25 odstotkov promocijske takse. Znesek je namenjen financiranju Slovenske turistične organizacije za načrtovanje in izvajanje celovite turistične ponudbe Slovenije in bo prenakazana v Slovensko turistično organizacijo. Ta naj bi znesek od promocijske takse porabila predvsem v stroške za promocijo Slovenije v tujini.
 

Po oceni ministrstva za gospodarstvo bo priliv iz naslova promocijske takse v letu 2019 za Slovensko turistično organizacijo znašal okoli 4,7 milijona evrov.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
proizvodnja (nepreverjen)

Zanimivo, kako priti do dodatnih sredstvih, "udri po sirotinji". Sprašujem se, ali bo povišana taksa prišla v prave roke oziroma bo povečala nočitve? Sem bolj skeptičen, to je tako kot reklamiranje Podlunška iz sredstev za razvoj Pomurja za povečanje turistične prepoznavnosti oziroma povečanje nočitev. Koliko turistov mora prespati, da dobimo ca. 600000 EUR takse? https://www.pomurec.com/vsebina/30341/Red_Bull_Air_Race__promocijska_le…
Zanima me ali je kaj učinka od navedenega zneska oziroma promocije? Bo isto tudi z povečano takso? Želim si, da se motim in bo učinek, ki se bo lahko izmeril in še Vrata Pomurja imamo tako imenovan Expano.

Mura je večna (nepreverjen)

Ge se ne srinjan ka je tou udri po sirotinji, či maš za turizen maš za takso, či pa tou nemaš pa se nemaš kaj turista iti. San pa siguren, ka do si pa tej pejneze talali priskledniki v obliki velkih plač, njuvo delo de pa itak mejšanje megle.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

xcxcxc (nepreverjen)

Ka se vö mečeš pa pameten delaš. Pa kakši sirotinji? Ka mogouče ti moreš doma plačati tou turistično takso? Kak ste eni blesavi. Rejsan nemate določeni pacijenti nika v toj vašoj glavi. Bluziš neka brezveze. Če si turist ti je itak vseeno kelko je turistična taksa. Bar ge se nigdar s ten ne obremenjujen. Če iden nekan na dopust je ta taksa zanemarljivi strošek proti vsemi drugomi. In tej takse sploj nemajo nikši vpliv na povečanje ali na nižanje turističnoga obiska.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Zgleda, da se nisem pravilno izrazil "udri po sirotinji". Strinjam se da je taksa zanemarljiva pri celem dopustu. Vprašanje je ali so turistični učinki, da zboljšajo turistični obisk? Od te takse ni velike koristi. Najboljše se živi, če zakonodajalec nekaj predpiše, koristnik plača, pobiralec oziroma izvajalec pa lagodno živi na ta račun. Mene zanimajo le učinki nič drugega.
Pri ponudnikih prenočišč v Pomurju pa celotna taksa ni zanemarljiva (soba ena nočitev od 20 navzgor) v procentih je to kar nekaj.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Se strinjam. Tudi Rusi na spomeniku zaračunati turistično takso in to od avgusta 1945 dale. Pa na obresti nej pozabiti.

gostja 426 (nepreverjen)

Če pa v pekmurju ni bilo partizanotov,,pravzaprav so bili partizanoti, samo mulovodci HRABRI VELIKI RDEČI ARMADI in Čisto pravilno bi bilo da bi morala na vrhu vihrati RUSKA ZASTAVA
ja tistih nekaj partizanotov ki so se privlekli od drugod Hrabri ruski vojaki sploh niso pustili da bi nosili orožje , razen lesenih pušk. Ja taki časi so bili takrat,,
To mi je povedal en hrabri visoki ruski oficir

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarnobejli (nepreverjen)

neje taksa sploh sporna, sporno de če nede v nite ednon ton oglase omenjenoga prekmurja! Ker dozdaj naše lublančani oglašuvlejo samo lublano bled postonjsko jamo in ajde logarsko,.... prekmurje pa za njij ne obstaja. Vupan ka de se prekmurje oglaševalo tude v vsaj takšnon deli kakšnon ga prispevlemo!

. (nepreverjen)

Bole se bojo uporabile destinacije "na črno".

čunta (nepreverjen)

Baje je za soboto napovedanih šestnajst avtobusov turistov v Mursko,ki si bodo ogledali lansko letno pridobitev betonske ploščadi in Expanoja .

levi komunist (nepreverjen)

potem nene pa ne bo zraven
Grem rajjši na Dedinje kot pa v mursko
na Dedinju vsaj ne bo gužve
sem slišal, da imajo največ dva obiskovalca na dan

In reply to by čunta (nepreverjen)

Starejše novice