V razglednem stolpu Stolpu Vinarium v Lendavskih goricah je danes potekala otvoritvena slovesnost razpršenega Hotela Vinarium.

Hotel Vinarium je razpršeni hotel. Ne predstavlja torej le ene velike hiše s številnimi sobami, temveč povezuje številne vinske kleti, razpršene po vinorodnem območju. 

»Gre za hotel, ki so ga že zdavnaj zgradile pridne roke številnih vinogradnikov. Zavod za turizem in razvoj Lendava, Turisztikai és Fejlesztési Közintézet Lendva, je povezal lastnike zidanic v mrežo in nase prevzel naloge administracije, servisa gostov in trženja. Lastniki pa imajo nalogo vzdrževanja hiše in notranje opreme,« pojasnjujejo snovalci.

Namen projekta je vzpostaviti nove nočitvene zmogljivosti v vinorodnem območju, ki bo lastnikom zagotovil dodatni zaslužek, na destinacijo pa pripeljal ne le več gostov, temveč tudi goste z drugačnimi turističnimi zahtevami. Gosti z večjo potrošnjo bodo generirali dohodek drugim ponudnikom na destinaciji, restavracijam, ponudnikom wellnessa ter aktivnega in kulturnega turizma. 

Vzpostavljena je bila tudi spletna stran www.hotelvinarium.si, ki je glavni prodajni vir. Na njej si je moč ogledati vse zidanice z opisi ter s plačilom s kreditno kartico takoj opraviti rezervacijo. Na voljo je tudi opis dodatne ponudbe v okolici, od wellnessa, kulinarike in kulture do doživetij.

V nebo poleteli baloni

Na današnji otvoritveni slovesnosti so zbrane na ploščadi pred Stolpom Vinarium najprej nagovorili Romeo Varga, direktor Zavoda za turizem in razvoj Lendava, Janez Magyar, župan Občine Lendava in Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, zadolžena za področje turizma.

Na vrhu stolpa sta državna sekretarka in župan Lendave namesto traku prerezala vrvico z baloni, ki so poleteli v nebo. Kmalu zatem so se pri treh zidanicah spustili baloni in tako označili njihove lokacije oziroma razpršenost. 

Udeleženci odprtja so si nato ogledali tudi vinsko klet Vile Idila in Vinum Vidae, pri čemer so jim lastniki podrobneje predstavili zidanice in svoje zgodbe.

V razpršenem hotelu trenutno 12 članov

Trenutno je Hotel Vinarium sestavljen iz 12 članov, še dodatnih pet je pripravljenih, vendar se bodo vključili nekoliko kasneje zaradi različnih, tudi osebnih, razlogov. 

»Posebno smo zadovoljni, da se novi lastniki zidanic še vedno javljajo in izkazujejo interes za sodelovanje v mreži. Opažamo tudi, da smo zagnali nov investicijski ciklus, kjer marsikateri lastnik sedaj razmišlja o obnovi svoje vinske kleti za turistične namene,« pojasnjujejo v Zavodu za turizem in razvoj Lendava. 

Hotel Vinarium je sicer nastal kot eden od projektov z nazivom »Razvoj nastanitvenih kapacitet v zidanicah«, odobren s strani Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh 2020. Čeprav je bil načrtovan že v letu 2016 in oddan januarja 2017, je bila pogodba sklenjena šele v sredini leta 2018, v višini 53 tisoč evrov, od česar je potrebno odšteti davek na dodano vrednost in 15-odstotno sofinanciranje, da bi dobili vrednost sofinanciranja v višini 38 tisoč evrov s strani programa CLLD (Lokalni razvoj, ki ga usmerja skupnost; Communitty Led Local Development). 

Projekt se izvaja v sodelovanju s partnerji, in sicer s Turistično zvezo Lendava vabi, Društvom vinogradnikov Strehovci in Društvom vinogradnikov Kobilje.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jure pase kure (nepreverjen)

Ni ta Varga že bil v M.Soboti v eni od agenci RRA Mura ke je požrlo ogromno denarja in kljub temu propadlo ? Tudi tu bodo buknoli

tuncika

Lendavčarje so precej bole podjetni od marsikoga, zato ne dvomim v uspeh. Tole na slikah pa je pravljično, super.

Stolp (nepreverjen)

Bravo!!! Brez povezave nebo nič samo pametno je potrebno delati kajti pametna povezanost se vedno obnese.
Tudi pri gradnji stolpa so bili negativni odzivi sedaj je pa prava atrakcija.

butalec (nepreverjen)

Nastanitve v zidanicah imajo prihodnost!
Narodi je zadosta hotelov, ka smrdijo po žvepli in amonijaki, kak v pekli!
Bravo Lendava!
V Soboti pa mo rentali Sexpano, ka do si notri lejko šotore postavljali!

In reply to by Stolp (nepreverjen)

per (nepreverjen)

No kak je pa v goricaj ge vsak den nekdo špricka ednok gorice te travo te vrag si ga vedi kaj ge je tu razlika samo v dostopnosti vina brez slatine?

In reply to by butalec (nepreverjen)

PREKMUREC (nepreverjen)

Ta lendavski župan za razliko od Soboškoga Jevška nekaj dela in nekaj ima pokazati. Jevšek pa povsod zraven, na vsaki sliki a od tega nobene koristi.

12 (nepreverjen)

Pa da vidimo cez leto dni rezultat.srecno

Lujzekkkkk (nepreverjen)

V RRA Mura jajajaj pa še ni lahko naštevali...Prava lizalica je (od miskantusa do vse -da nebomo predolgi saj se zdaj vidi da je ROKI sitem regije Lendave za raspise....Nesmemo pozabi določenih čvek ljudi kateri držijo skupaj glave..Je pa lepo na seji RUDAŠA blatil samo da se vidi sa e kregat ve .No oba st pa v pomurskem tisku .((((((;(skupaj kreda ...

Starejše novice