Slovenija doživlja pravi turistični razcvet, a kako daleč ta sega?

V državi vsako leto naštejemo več turistov. Leta 2016 je bilo število prenočitev za 26 odstotkov višje kot leta 2010, število prihodov turistov pa kar za neverjetnih 43 odstotkov. Tako smo zabeležili 11,2 milijona prenočitev turistov, pri čemer so se največ obiskov razveselili na Gorenjskem, število prenočitev pa je bilo najvišje v obalno-kraški statistični regiji. In Pomurje?

Slaba desetina nočitev v Pomurju

Naš prispevek k slovenskemu turizmu ni povsem zanemarljiv, saj smo pred dvema letoma poskrbeli za 9 odstotkov nočitev v državi, a je vseeno razumljiv strah, da zamujamo odlično priložnost – še posebej če primerjamo trende v regijah.

Medtem ko je turizem Osrednjeslovenske, Gorenjske in Obalno-Kraške regije sredi ogromnega razmaha, namreč Pomurje bolj kot ne stagnira:

Ne gre sicer zanikati, da so se naša prizadevanja na tem področju v zadnjem času precej okrepila, a za podoben preboj, kot smo mu priča na zahodu države, najbrž bo dovolj.

Vprašanju, zakaj se zdi, da je turizem na vzhodu Slovenije s strani države zapostavljen, in morebitnim razlogom za stagnacijo se bomo že kmalu posvetili v enem od prihajajočih prispevkov, tokrat pa smo vam pripravili krajši pregled nastanitvenih kapacitet v regiji in preverili, kateri ponudniki najbolj prepričajo obiskovalce.

Kot so pokazale številke Statističnega urada Republike Slovenije, največ sob in ležišč premorejo v občini Moravske Toplice, kar glede na njihovo obiskanost niti ne preseneča. Kar nekaj je medtem tudi občin, v katerih nastanitvenih kapacitet sploh nimajo oziroma SURS pri njih ne razpolaga z relevantnimi podatki.

Je to deset najboljših v Pomurju?

Če ste se spraševali, katere nastanitvene obrate gostje pri nas zapuščajo z najboljšimi vtisi, pa smo za vas preverili ocene na spletu. Sodeč po podatkih na spletni strani Booking.com, ki velja za eno največjih spletnih potovalnih podjetij na svetu, deseterico najboljših pri nas predstavljajo:

  1. Podeželska hiša Martinova klet v Prosenjakovcih – 9,9
  2. Apartma Feher v središču Doline pri Lendavi – 9,9
  3. Turistična kmetija Mali Raj v naselju Dolenci – 9,8
  4. Ranč Jureš v Babincih v Ljutomeru – 9,7
  5. Turistična kmetija Čebelji Gradič v Rogašovcih – 9,7
  6. Počitniška hiša Pri jezeru v Dobrovniku – 9,7
  7. Počitniška hiša »Pri lipi« v osrčju Dankovcev – 9,7
  8. Apartmaji AD Radenci v Radencih – 9,6
  9. Apartma HB v središču Moravskih Toplic – 9,6
  10. Apartmaji Oliviers v Moravskih Toplicah – 9,6 

Vsekakor pa je pri navedenih ocenah treba upoštevati tudi precejšnje razlike med številom oddanih glasov, zaradi česar so povprečne ocene večjih obratov oziroma hotelov vsaj teoretično lahko nekoliko nižje, uvrstitve manjših apartmajev pa toliko višje.

*Naslovna slika je simbolična

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

Prva napaka je že štetje nočitev, to je preživet sistem. Treba je dati večji poudarek kakovosti, ne kvantiteti bivanja turistev. Kam lahko turist gre? Kako dostopne so stvari z javnim prevozom, ki so ga tujci za razliko od domačinov bolj vajeni uporabljati? V MS vse lahko pogleda v kratkem sprehodu, pa še pristne prekmurske hrane z izjemo enolončnic ne more dobiti. V muzeju brez pomoči domačina ne gre, pa še delovni čas je prilagojen zaposlenim, ne turistom. Ali turist zlahka dobi dovolj informacij? Zaradi nesodelovanja občin ne. Če gre skozi tri občine, bi moral informacije iskati v vseh treh, kar je neumno. Turističnih uradov ni dovolj, zapirajo se ob 16. uri ... Ni dovolj označevalnih tabel, ker se skozi vse gleda skozi oči domačina, ne prišleka. Kolikokrat sem že pomagala zbeganim turistom z zemljevidi v rokah in opravljala delo namesto turističnih delavcev - ki prepogosto niso ljudje z znanjem in izkušnjami, temveč po zvezah izbrani brezposelni, ki delajo preko javnih del. Sramotno. Še veliko slabosti je, a že našteto je dovolj.

Kaj hočeš (nepreverjen)

Kaj hočeš ženska? Na vsakih 500 metrov turistični urad odprt 24 ur dnevno ? Daj , nehi no !

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Ja te se pa kak jes pripelan do selanske Rotunde sunce sija plus petnajst je toplo , s pajdašami , pa jo nemren poglednoti pod nikšin pogojom pet mejsecov, ne delajo, na dveraj pa ene nesmisleni pogoji, kak bi jo lehko videli, pa to ti je zdaj naše turistično delo, več nikdar nemo ta šel.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Za resnico (nepreverjen)

Resnica je čisto preprosta: še zdaleč nimamo toliko pokazati kot ima pokazati Obalno - kraška regija, Gorenjska, Ljubljana. Niti betonske ploščadi, kipi, električni avtomobili, Expano, ... tega ne bodo spremenili ! Že zdavnaj so minili časi, ko je bilo dovolj, da se je turist napilm in najedel - naš turizem pa sloni na tem. No, saj praktično v Prekmurju nimaš kaj videti.

Gost 2 (nepreverjen)

za videti je ampak je precej slabo zastavleno pa spromoverano. Turist v prekmurji lejko en teden kar precej aktivno preživi in spozna prekmurje. Rešitev za kolesare: recimo či vzememo ka so moravske toplice dobro izhodišče za celo prekmurje, je lejko tura od moravskih toplic pa vse do lendave. (bukovniško jezero vinarium orhideje), te drugi den recimo brod, mlin na muri če vključiš še prek muremaš tan medeni muzej v moti, pa opet zaključiš proti moravcon krog, te skozi soboto gor na goričko (san bole z ravninskoga dela zato nen tak več natančen pri projekteranji ture) . no pa še kakšen den počitka in je praktično lejko celi teden precej aktiven, poleg toga je mogoče še fajn včasih vključiti razno razne prireditve kere so aktualne za tisti določen čas. Jes mislin ka jepotencial, prekmurje lejko marsikaj pokaže, samo je pa istina ka je najležej ponuditi hrano turisti pa piti pa ga samoga poslati na tisto in ovo zanimivost.

In reply to by Za resnico (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Kolesarski turizem ? To je za nekaj turistov. Ne bodo se ti babice pa dedeki s kolesi po Prekmurji vozili. Mali smo in s tem kar imamo bomo mali ostali. Nismo mi Ljubljana ali Primorska. Žal.

In reply to by Gost 2 (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

babice pa dedeka tuj neš spravo na pohodniški turizem ali pa adrenalinski park bukovnica. pač za takše se organizerajo prevozi. ampak jes mislin ka ne razmiš smisla, zgoraj je bil omenjeni aktivni turizem, kere je vseeno bole usmerjeni v neko aktivnost, kera je pomešana z znamenitostmi.

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Ti ne razmeš, da Prekmurje nikoli ne bo turistični paradiž, ker nima kaj zanimivega pokazati ? Lahko vi sami sebi lažete, da je Prekmurje najlepši kraj na zemlji, da so Prekmurci najbolj prijazni ljudje, da imate najboljšo hrano in najboljšo vino, turistom tega ne morete lagati. Nekaj turistov bo vedno prišlo, a nikoli ne bo pri nas turističnega booma, pa lahko delamo, kar hočemo ! Primorci in Gorenci še dobro glasbo imajo, na kar lahko v Prekmurju pozabimo. Žal.

In reply to by Gost 2 (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Kdo jih bo vozil in za kakšno ceno?

In reply to by Gost 2 (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ka je tebi, človik? Ka po tvoje vliče človöka v eno pokrajno na dopust? Luna parki? Boute? Fabrike? Elektrarne na reki? Ka išče turist v Toskani ali pa Provansi? Najtklube? Malo si prebrodi v glavi. Enin vse na svejti pomejni čijsta, neokrnjena narava. Pa takših je čiduže več. Pa čiduže menje je takših destinacij. Kolesarski turizem je zlata jama. Pa še najmenje javnoga vlaganja prosi. Privatna inicijatijva se pa pač more primerno odzvati z ponüdbof, predvsem kulinaričnof ali pa s ponüdbof, ge goust lejko aktivno sodelüvle oziroma pomaga pri kmečkih opravilih. Tou majo Korošci rejšeno v nulo.......

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Vajz - pusti teorije in se spusti na zemljo. Kolesarski turizem pa delo na turističnih kmetijah. Daj, enjaj že s pravljicam. Mi že več kot 20 let razvijamo kmečki turizem v Prekmurju, veliko milijonov evrov smo zapravili za to, kar so nam iz Ljubljane poslali, turistov pa od nikoder ! Razen domačih in okoliških pijančkov. Turizem v Prekmurju edino še držijo toplice, ostalo je malo omembe vredno. Ljubljana nima nič od tvojega famoznega naštetega, pa je rekorderka po številu turistov v Sloveniji in širše. Mi bi pa vsi pametni bili, vsi turistični znalci, nimamo pa kaj pokazati razen toplic.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vajz, naštej vsaj deset krajev ali stvari, ki so v Prekmurju zanimivi za turisti ! Toplice izpusti, ker za njih vsi vemo in vemo kakšen delež imajo v prekmurskem turizmu.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

VAJZ, ŠE VEDNO ČAKAM TVOJ ODGOVOR !

In reply to by Vajz (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Še malo, pa de se začel spektakel soboškega turizma - sočna ulica,
pa de turistov vse mrgolelo!

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Ja, v jeseni pa še Expano. Mesta nede.

In reply to by butalec (nepreverjen)

kolesarski turist (nepreverjen)

Ti so očitno redno za čason. Kolesarski turizem je ena najdonosnejših panog v turizmu in kolesarski turisti so tisti ka največ zapravijo na svojih kolesarskih potepanjih. Kolesarskih turistov ne zabnima Ljubljana, niti jih ne zanima betonska ploščad v Soboti, niti Muza, niti kopališče v Moravcaj. Kolesarskoga turista zanima narava, dober servis, urejene kolesarske poti, dobra ponudba lokalne hrane, dostopnost informacij..... če je pa na njegovi vožnji še kakšna zanimivost za poglednoti pa še telko boukše. Ge dosta potujen po Evropi na razne kolesarskih turiston prijazne destinacije. Iz prve roke poven ka v določenih primerih delajo domačine milijone iz manj zanimivih stvari kak jih mamo mi v Pomurji. Ali ka, če večina lidij misli ka je turizem ležanje na plaži ali ob bazenu, dunajski s pomfirjon ali kebab in pa ka se vozijo trume lidij z avtobusi v centre mest. Mi smo tak za čason ka se tiče turizma ka je resno že skoraj kriminal.

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ja, za soboške turistične delavce pa so sočne pozenfane in zamaščene ulice višek turistične ponudbe!
Tega enostavno nemren in nemren prebaviti!

In reply to by kolesarski turist (nepreverjen)

kolesarski turist (nepreverjen)

Dobro, ka bi pa ten bilo v Soboti ka bi privabljajo turiste? Samo pitan. Urbani turizem temelji na takših zadevaj. Mene tou nič ne mouti, takše stvari se dogajajo v sakšon mesti. Če pa tou komi ide v nous zaradi politike pa je glih tak kriminal kak stvari omenjeno v mojon prejšnjon posti.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Te svoje pravljice swi že večkrat širil na tem portalu. Malčo iz pravljice vun stopi. Vejpa, vi kolesarski turisti boste iz Prekmurja napravili turistični paradiž? Spelji se!

In reply to by kolesarski turist (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Maš ti " kriminal " v hlačah ! To pa zaradi predolgega sedenja na ozkem zicu !

In reply to by kolesarski turist (nepreverjen)

kanžor

Saj pa nej dugo nazaj je Židan motal in se slino kakšen potencial ima Pomurje in Goričko za turizem in to je izjavil po ne vem koliko letih njegovega ministrovanja .Končno on je minister v odhajanju

Kaj hočeš (nepreverjen)

Kaj zdaj tu zraven politiko mešaš ? Tema je TURIZEM !

In reply to by kanžor

kanžor

Kaj hočeš .......... Če ne razumeš ti nisem kriv in preskoči

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Ti si en navaden kmet z Goričkega s petimi razredi osnovne šole!

In reply to by kanžor

lameleon (nepreverjen)

Tujec , po tvoji kulturi pijsanja znamo ka se tou tij.

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Kaj hočeš (nepreverjen)

Preberi si njegove komentarje na tem portalu in boš videl kakšen "kmet" je! Ne glede na to kdo sem jaz.

In reply to by lameleon (nepreverjen)

Hrošč (nepreverjen)

Ja , ja dobre ideje pri meni bi lahko turisti na kmetiji gnoj nakapali , potem bi jim lahko še pripravil kakšne kopeli iz tega materiala, pa recimo pobiranje polžev po kolesarskih poteh ob Muri, pa recimo ženska populacija bi lahko krave dojila, kot nekoč naše babice, kar pa se tiče toplic pa je cena glede na to, kar se ponuja vsaj za 50% previsoka, jebote ,vse staro, kot da bi se čas ustavil ,skratka pravi raj za AT penzioniste , ki jih po B.Radkersburgu pobira lokalni avtobus in jih vozi v naše tako opevane toplice, tak da nisem optimist glede turizma, ajde u zdravlje.

1929 (nepreverjen)

Gospa županija Vesna sramotno je ka ste nej zriktali prenočišča v Turunišči. Spomnimo, ka ste v predvolilnih obljubah omenjali razvoj Turnišča tudi na podrocji turizma.

Kaj hočeš (nepreverjen)

Vsaka mala vas ne more imeti prenočišč. Čista izguba!

In reply to by 1929 (nepreverjen)

1929 (nepreverjen)

Lekarna recimo posluje z izgubo. Dajmo jo zapret. ;)

In reply to by Kaj hočeš (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ti bom jaz napisal. LEKARNA JE ZA PREBIVALSTVO NUJNA , MEDTEM KO PRENOČIŠČA NISO ! Štekaš ?

In reply to by 1929 (nepreverjen)

jaulaš (nepreverjen)

@butalec

-jep, 3.6 te da de človek mel tremo pred listkon - koga obkrožiti na volišče se naj spomni (vednako tak novembra na lokalnih)

SD, (evšek, đurov, perovec) SMC štala so odgovorni, istotak LMŠ so odgovorni za:

- RED BULLa - 1.200.000 EUR
- EXPANO - 6.000.000 EUR (biče još)
- Hubl pred evangeličansko cerkvijo 1.100.000 EUR (ljubkovalno ime "kenguru" - zmislo si ga je Lainšček pesnik)
- "Poceni" zdravila v Pomurskij lekarni (bitka med starimi lopovi in novimi lopovi što de mel vkradnjene penezge od folka šteri plačuje zdravila 2-3 drakše kak hrčeki in vogrcje) 5.000.000 čaka za elito!

-SD projekt "krožnoga-zeleno-predelovalnoga centa Mensana" za sineke židanove, perhavcove, langove, bačiče, miloševiče, poceni pridobljena stanovanja - zidanoga varovanoga središča iz vaših za smeti preveč pobranih penezg pri tovariši Cipote 3.000.000 EUR

Van de težko?

butalec (nepreverjen)

Ja, Mensana - baje so že vsa stanovanja prodana. Pozna kdo priimke kupcev?

In reply to by jaulaš (nepreverjen)

T (nepreverjen)

V vsaki občini en razgledni stolp, to bi ziher šlo.

T (nepreverjen)

Hrvaška oglašuje na joutubeji, tv, bolhi, sobotainfu. Kje pa sobota? Tu zvemo za dogodke ko so gotovi. V kinodvorani ne oglašujejo priredotev, ki niso njihove, pa se dogajajo v dvorani. Tak da moreš imeti srečo, da na kaj naletiš. Turisti pa so še na slabšem, saj jih raje zadržijo v hotelu, da pri njih trošijo, kot pa da bi stopili korak naprej.

bb11 (nepreverjen)

Mislen ka je vsen jasno ka nemaš kaj dosta vidite v prekmurje pa na štajerskon zatau pa je tudi vse tak kak je.. Te pa zaj povej ka pametnoga lejko ide človek glejdat v prekmurje? Sotinske brejg, nekšen kmečki turizem, vinarium, otok ljubezni, pa gor pa doj po soboškon parke? No pač, neje to glih gorenjska... pa primorje itd..

müjra (nepreverjen)

zanimivo kak po eni strani trobite ka nega dobrih služb pa plač, po drugi strani pa ščete turizem keri davle slabe delovne pogoje pa slabo plačana delovna mesta. še dobro ka nega nič za turiste zanimivoga...poleg tovarn, trgovine in kmetijstva je zadnje ka prekmurje nuca še ena panoga kera ne ponuvle nobene dodane vrednosti.

Sebastijan Piskar (nepreverjen)

Meni, ki sem iz Ljubljane, je Prekmurje super. Sprehodi med njivami, po gričkih. Srečevanje res prijaznih ljudi. Še psi le redko lajajo na ljudi. Ker pa imamo apartma v Prekmurski vasi, pa vidim veliko stvari, ki bi jih bilo treba izboljšati, odpraviti. Delajo predvsem za volilce in ne za turiste. S turisti bi radi služili in nič vložili in nič žrtvovali. Ob dežju si oglejte prireditveni park. Luže, da ne moreš čez. Blato. Lokalni avtomobilski promet poteka brez omejitev hitrosti na 40 km. Tam, kjer omejitve so, ni kontrole hitrosti. V prelepem gozdičku s številnimi sprehajalci so telovadna orodja mesece polomljena. Po Prekmurski vasi ne gorijo luči. Nemogoča je cena koncesije za toplo vodo, tako da lastniki apartmajev predelujejo kurjavo na druge vire energije. Cene v Termah 3000 in Vivatu pa so za družine nemogoče visoke. Slaba je preskrba z lokalno zelenjavo in poljščinami. Kolesarske steze so predvsem ob največjih prometnicah in ne po Goričkem.
Z manj slabostmi bi prednosti Prekmurja bolj prišle do veljave. Te pa so številne. Prekmurje ima (v času razcveta pohodništva in kolesarjenja ter drugih oblik aktivnosti v naravi) izjemne prednosti. Res ne more konkurirati s kulturnimi spomeniki in Alpami, konkurira pa lahko z naravo. Med prekrasnimi polji lahko hodiš ure in ure in velikokrat vidiš več srn kot ljudi, predvsem pa ne vidiš nobenega avtomobila. Goričko pa je sploh nekaj enkratnega. Najbrž ne najdeš nikjer tako prijaze ljudi. Na poti ni težko najti dobre gostilne z res posebnimi, domačimi jedmi. Poleti, ko iščemo hlad, je Bukovniško jezero z okoliškim gozdom in razvejanimi potmi res nekaj enkratnega. Lendavske gorice pa še Gorenjca ogrejejo. Če stopi malo hitreje, zamenja zrak in vodo v telesu in še oči se mu naužijejo lepot.
V turizmu zelo prav pride kmečka pamet. Brez sejanja ni žetve!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice