Sosedi s svojo atrakcijo, ki vabi k rekreaciji, precej uspešni. Se lahko podobnega zanimanja nadejamo tudi v Prekmurju?

Pomena gibanja za zdrav življenjski slog se tudi v naših krajih vse bolj zavedamo. A medtem ko se vzdržljivosti, hitrosti in moči posvečamo s športnimi dejavnostmi, kot so hoja, tek ali kolesarjenje, pa na druge sposobnosti, ki prispevajo k telesni pripravljenosti, velikokrat pozabljamo.

Ena od možnosti za krepitev gibčnosti, ravnotežja in koordinacije so parki za motoriko. In nove površine, namenjene senzomotoričnim sposobnostim, bomo že kmalu dobili tudi v okolici Murske Sobote, saj bo s paviljonom Expano ob Kamenšnici zaživel tudi nov motorični oziroma gibalni park.

Šport in rekreacija ob Kamenšnici

S projektom Vrata v Pomurje bo namreč stekla tudi ureditev Soboškega jezera, katerega celotna južna brežina bo namenjena športu. S sofinanciranjem iz evropskega mehanizma Celostnih teritorialnih naložb bodo tako uredili 43.183 kvadratnih metrov površin.

Znano je, da bodo skupaj z naravnim kopališčem, pontonskim otokom, prostorom za piknike, infrastrukturo za številne športne aktivnosti in večjim prireditvenim prostorom temu namenili 1.400.000 evrov, a na Mestni občini Murska Sobota smo zdaj preverili, kolikšen del stroška predstavlja sam motorični park ter kaj nam ta prinaša.

Vir: murska-sobota.si

Za motorični park dobrih 680 tisočakov

Park za gibanje in motoriko, ki bo zrasel ob vodi, bo povezan s sprehajalnimi potmi in kolesarskimi stezami okoli celotnega jezera ter tako predstavljal priložnost za vsakodnevno rekreacijo.

Kot pojasnjujejo na soboški občini, je izvajalec del projekta Lesnina MG oprema iz Ljubljane. Postavitev motoričnega parka bo podjetje izvedlo v okviru pogodbe v višini 684.708,41 evrov z DDV, poleg samih vadbenih elementov pa ta zajema tudi:

  • otroška igrala
  • atletsko stezo
  • urbano opremo
  • arheološke raziskave na tem območju in
  • zasaditev tega dela območja

Sam motorični park bo medtem tvorilo 35 vadbenih postaj, s čimer se bo po naših podatkih uvrščal med večje v Evropi. 

Vir: murska-sobota.si

Za primerjavo: motorični park v bližnjem Gamlitzu (Gomilnica), ki velja za največjega v vsej Evropi, premore 30 postaj, vendar pa te omogočajo skupaj skoraj sto različnih vaj. Obiskovalci tako za popoln obhod vseh gibalnih točk v povprečju potrebujejo približno dve uri. 

Tudi do tri tisoč obiskovalcev

Priljubljeni gibalni park, ki leži v bližini ribnikov v občini Gomilnica, le streljaj od slovensko-avstrijske meje, k rekreaciji vabi od leta 2012. 

Stroški postavitve motoričnega parka so tam znašali okoli 440.000 evrov. Potrebno je sicer bilo veliko prizadevanj, a se je trdo delo po besedah tamkajšnjega župana več kot izplačalo. 

VIDEO: Youtube (Fritz Etlinger)

Atrakcija zdaj uspešno obratuje že več let in ob lepih koncih tedna pritegne tudi do tri tisoč obiskovalcev iz različnih koncev, med drugim iz Avstrije, Nemčije, Švice in Slovenije. Obenem pa se je izkazala tudi za idealno točko za treninge nogometnih klubov in smučarjev.

Ali se bo motorični park dobro obnesel tudi pri nas in upravičil vložek, pa bo seveda pokazal čas.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
alkimist

Haha, si prav predstavlan našoga psihopata kak goni mašinerijo v ton parki in glejda Expano.
Me pa veseli smer v kero se razvija tej celotni kompleks, pohvalno!

Olosh (nepreverjen)

Izgleda TOP, škoda edino ka je telko ''političnoga keša'' bilo cuj zmešanoga, ker drugače bi ta projekt bil s strani javnosti še bolj podprt.

kodiak (nepreverjen)

Super. Prosin vas, vej pa že inouk pustite tou politiko.

Olosh (nepreverjen)

@kodiak glej fejst lepo je ka se investira in gradi in razvija, ampak nikoli nemreš pač mimo toga kda se zadeva preplača in denar meče skozi okno. Na to san predvsem cilo nič drugoga. Neven no, to je moje mnenje.

In reply to by kodiak (nepreverjen)

branko68 (nepreverjen)

To je verjetno edina stvar v tem kompleksu expo, ki ima potencial in prihodnost. Upam da se bo kamešnica končno razvila v športno središče regije, ker ima za to ogromen potencial.

Zavedni (nepreverjen)

Koliko lepih kamešnic imamo in jih ne znamo spremenit v kopališča. Jadranja, itd in imamo lepši balaton, pa jadrana ne nujcamo- pa poceni in dosegljivo vsem, KI SI MORJA PRIVOŠČITI NE MOREJO.
Vzgled si vzemimo po austrijcaj, vsako mlako imajo lepo urejeno.

In reply to by branko68 (nepreverjen)

Mestni redar (nepreverjen)

Pohvale novinarju za primerjalni podatek. Če ga ne bi bilo, bi bilo že 20 pametnih "računovodij" tu gor, ki bi se še najbolj spoznalo na politiko.

Zelo obetavna postaja ta zadeva ob kamešnici!

kanžor

V Pomurju se vodilni ne brigajo,da bi privabili tuje investitorje,ki bi nudili možnost zaposlitve in zaslužka .Ljudje nimajo več skoraj že denarja za preživetje in ne,da bi šli trošit denar v to drvarnico sprnejno .

kl (nepreverjen)

Kamenšnico spremeniti v kopališče????
Glejte, v kamenšnici se je prepovedano kopati ker :!! ??
Vsebnost nitratov v vodi je prevelika in ne samo to je tudi drugače oporečnna.To si nisem izmislil jaz temveč institucije ki skrbijo za varnost in neoporečnost voda Že leta nazaj je znano da se zaradi intenzivnega kmetijstva ki se dogaja okoli kamenšnice podtalnica meša z škropivi in gnojili ki se uporabljajo v kmetijstvu kako potem smatrate da je ta voda uporabna za to kar bi človek pičakoval-kopanje brez posledic!!
Poglejte v sosednjo Avstrijo kjer se tudi uporablja kamenšnica v rekreativne namene in kopanje vendarle je tam voda čisto drugačna-neoporečna in tudi drugače je vse skupaj urejeno.
Narediti celotno kamenšnico čisto pa je nemogoče, še dosti kaj drugega se skriva v globinah tudi 10 in več metrih globokih, tudi odpad ki se je nekoč odlagal brez nadzora!! Seveda je to malokomu znano vendarle se govori tudi o tem.

Zavedni (nepreverjen)

Lepo sta napisali ti in spodnji komentar.
Moti me pa eno- - to isto vodo pijemo iz pipe - na goričko nam filajo. To tako oporečno vodo.

Jaz ne vem kaj je res kaj ne.
Potem pa klor da mleko teče iz pipe - klor ni škodljiv, po drugi strani pa rakotvoren.
O pisanju zakonodaje pa - kod komu paše - upoštevajo jo kakor komu paše.
Vse se da uredit če se hoče, v delu za kopanje z bagarjem naredit poševno. In označit do kod je dovoljeno. Ne preblogoboko.

MALO BRIGADIRSKEGA DELA, IN DRUŽENJA.

In reply to by kl (nepreverjen)

mhm_ (nepreverjen)

če me spomin ne vara, so se vsako leto delale analize vode, pa mislen ka je blo vedno vse ok, torej v mejah za kopanje

In reply to by kl (nepreverjen)

oporečna voda (nepreverjen)

Idi na direkcijo za vode pa pijtaj kak je z tov vodo. Pa ti do lejpo pravli ka je ta voda po slovenskih standardih neoporečna in dokler se ne spremeni zakon oz. standard kopališko vodo soboška kamešnica ne bo dobila statusa kopalne vode.

In reply to by mhm_ (nepreverjen)

kl (nepreverjen)

In še kaj govori zakon-uradni list --o nravnih kopališčih.

2. Naravna kopališča
28. člen
Naravna kopališča smejo biti urejena samo na vodnih površinah in priobalnih zemljiščih, kjer so izpolnjene naslednje zahteve:
– območje kopališča ima vidne oznake svojih meja,
– vstopi v vodo so varni,
– površina za sončenje, sprostitev in počitek je pretežno ravna,
– urejen je dostop za interventna vozila,
– ob vhodu je informacijsko mesto, na katerem so kopališki red, objave temperature vode in zraka ter ure, ko je bila meritev opravljena, tlorisna shema kopališča z vrisanimi reševalnimi potmi in delitvijo kopališča v skladu s 3. členom tega pravilnika oziroma s predpisom, ki ureja razvrstitev kopališč, ter tudi rezultati laboratorijskih preskusov in ocena higienske ustreznosti vzorcev za tekoče leto po predpisu, ki ureja higiensko ustreznost kopalne vode.
29. člen
(1) Hitrost toka vode ne sme biti večja od 0,3 m/s.
(2) Na kopalni površini se ne smejo izvajati druge aktivnosti (npr. veslanje, ribarjenje), ki bi lahko ogrožale varnost kopalcev.
(3) Dno naravnega kopališča do globine 1,8 m mora biti brez kotanj in prepletenega rastlinja.
30. člen
(1) Če je voda ob obali globlja od 0,3 m, mora biti vstop opremljen s stopnicami. Vstopi morajo biti na vsakih 25 m obale kopališča, na obeh straneh stopnic morajo imeti prijemališče za roke.
(2) Če so na kopališču zgrajeni pomoli, morajo biti s strani ograjeni povsod tam, kjer voda pod pomolom ni globlja od 1,8 m.
31. člen
(1) Mesta, kjer je skakanje v vodo dovoljeno, morajo biti posebej označena. Pri določanju globine vode ter potrebne površine vode pod odskočnimi mesti za skakalnice z višino več kot 1 m je treba upoštevati pravila FINA.
(2) Na bregu in pomolih, kjer voda ni globlja od 1,8 m, morajo biti postavljeni znaki za prepoved skakanja v vodo.
32. člen
(1) Kopalna površina naravnega kopališča mora biti od ostalih vodnih površin ločena z med seboj povezanimi oranžnimi plovci s premerom najmanj 20 cm v razdalji največ 5 m. Med posameznimi oranžnimi plovci morajo biti v razdalji največ 0,5 m beli plovci s krajšo stranico najmanj 5 cm.
(2) Plovne naprave in igrala na vodi (npr. splavi, velike žoge) znotraj naravnega kopališča smejo biti oddaljeni od obale največ 25 metrov.
(3) Ločitvena linija kopalne površine naravnega kopališča sme biti na morju največ 150 m, na stoječih vodah 100 m, na tekočih vodah pa 30 m oddaljena od obale.
(4) Na kopališču na tekoči vodi mora biti kopalna površina kopališča označena tudi na zgornjem in spodnjem toku.
33. člen
Na naravnih kopališčih je lahko prostor za reševalce in prostor za prvo pomoč tudi šotor, pri čemer mora biti tam urejena telefonska ali radijska zveza z zdravstveno službo, s centrom za obveščanje oziroma policijo ter pri naravnih kopališčih na morju z Upravo Republike Slovenije za pomorstvo.
34. člen
(1) Naravna kopališča morajo imeti najmanj eno kabino za preoblačenje, en tuš in sanitarije s po dvema WC školjkama za ženske ter eno WC školjko za moške in dva pisoarja. Število enot navedene opreme je treba podvojiti na vsakih 5.000 m2 kopenske površine naravnega kopališča.
(2) Za ureditev kabin, sanitarij in prh veljajo enake zahteve kot za bazenska kopališča.

Dalje--

2. Naravna kopališča
39. člen
Na naravnih kopališčih ni omejitve največjega dovoljenega števila kopalcev. Za ustrezno zasedenost naravnega kopališča se šteje, če ima vsak obiskovalec za sončenje, sprostitev in počitek na voljo najmanj 7 m2. Če odgovorna oseba na kopališču ugotovi, da je število obiskovalcev večje, mora prilagoditi varnostne ukrepe v skladu s predpisom o organizacijskih ukrepih za varstvo pred utopitvami.

Dalje--

44. člen
(1) Na naravnih kopališčih mora biti na vsakih 50 m obale ob njej nameščen reševalni obroč in vsaj 25 m vrvi. Na vsakih 50 m obale mora imeti kopališče tudi vrv z osmico. Vrv mora biti 10 m daljša od razdalje med obalo in linijo, ki označuje zunanji rob kopališča. Reševalni obroč mora biti nameščen tudi ob mestih pod tobogani, skakalnicami in ob drugih nevarnih mestih.
(2) Če je s predpisi o organizacijskih ukrepih za varstvo pred utopitvami določeno, da mora biti na kopališču čoln, mora biti le-ta v času obratovanja kopališča na obali oziroma v vodi ob obali.

Vir: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlurid=20034…

Kaj spada pod naravna kopališča? Kamenšnica to ni ta naziv za to kopališče ne bo pravilen, poglejte si to kaj je v naši soseščini:
https://www.cosmopolitan.si/zdravje/7-najlepsih-naravnih-kopalisc-v-avs…

A ni to povsem drugače?

In pri nas :

https://siol.net/trendi/odkrivaj-slovenijo/najlepsa-slovenska-naravna-k…

Razlike ni veliko pa vseeno je.
Kopanje v površinskih vodah: rekah, jezerih in morju lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi zaradi različnih dejavnikov. V ospredju je mikrobiološka - fekalna onesnaženost površinskih voda, npr. zaradi odpadnih komunalnih izpustov, spiranja površin. Kopanje ni povsod varno. Tako imenovana »divja kopališča« (nenadzorovane vodne površine) so brez upravljavcev in reševalcev iz vode, vprašljiva (neznana) je tudi kakovost vode.

Skladno z zahtevami evropske in naše zakonodaje za kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč). To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za naravne kopalne vode in na katerih se običajno kopalci zbirajo v večjem številu.
Copy paste-

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_kopa…

Lep pozdrav.

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Pohvala novinarju za dober članek in za to, da se je pod svoj članek podpisal. Za vzgled ostalim novinarjem na tem portalu.

bigi (nepreverjen)

malo večji od največjega v Gamlitz-u in za pol dražji, ge se ta razlika vidi?...kelko vaj pa de v parke? moglo bi biti 30% menje, sicer de največji v Evropi.

Mestni redar (nepreverjen)

Evo došao prvi pacient.

In reply to by bigi (nepreverjen)

erdogan (nepreverjen)

No vidin ka je wanabe stržo pri občinaraj še keš za fake forumaše.
Hehe bilo kuda udba svuda...
"Vse de lepo navekši razvoj, bodočnost svetla točka. Lidge do se lejko raztegavali, penezg de puno...."

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice