*Fotografija je simbolična
Slovenci rešujejo sezono v planinskih kočah, sporočajo iz Planinske zveze Slovenije. Poletna sezona se je konec septembra zaključila, a številne koče še imajo odprta svoja vrata.

Letošnja poletna sezona počasi dobiva hladnejše odtenke in prve obrise ocene uspešnosti. Po ocenah Planinske zveze Slovenije so slovenske gore poleg izkušenih planincev privabile še več tistih obiskovalcev, ki se v preteklih letih niso odpravljali v gore

Tudi letos so bile najbolj obiskane koče v okolici Triglava, tam so Slovenci v poletni sezoni unovčili tudi največ turističnih bonov.

Nočitev za četrtino manj kot pretekla leta

Letošnja sezona je bila drugačna, a kljub vsem črnim pomladanskim napovedim jo je še dobro odnesla, opažajo. Zaradi omejitve širjenja koronavirusa so v kočah veljali posebni ukrepi, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

»Nočitev je bilo za četrtino manj kot pretekla leta, vendar je bilo zaradi več enodnevnih gostov in razmeroma dobre njihove potrošnje sezona v finančnem smislu dobra, ne najboljša, a boljša od pričakovanj glede na pomladanske razmere. Predvsem je bila boljša v nekaterih višje ležečih sredogorskih kočah, kjer nekaj koč beleži celo izjemno dobro sezono, medtem ko je bila slabša v visokogorju, kjer so nekatere koče beležile polovico manj nočitev glede na pretekla leta,« je povzel strokovni sodelavec na Planinski zvezi Slovenije Dušan Prašnikar.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo do vključno avgusta v planinskih kočah zabeleženih 25 odstotkov manj nočitev v primerjavi s preteklimi leti. Število slovenskih gostov, ki so prenočili v planinskih kočah, se ni bistveno povečalo, bilo pa je precej manj tujcev. V slovenskih kočah jih je prenočilo le ena tretjina glede na pretekli dve leti. 

Samo v planinskih domovih je bilo unovčenih 14.241 bonov v skupni vrednosti 761 tisoč evrov (foto: Matjaž Šerkezi).

Po podatkih državnih statistikov je tako do vključno avgusta v planinskih kočah prespalo približno 52 tisoč Slovencev, kar predstavlja 75 odstotkov nočitev v planinskih kočah, in približno 18 tisoč tujcev. Na zmanjšanje nočitev je vplivalo predvsem manjše število tujih gostov, kot tudi ukrepi, zaradi katerih so koče sprejele manjše število gostov glede na sicer spalne kapacitete. 

»Ne glede na razmeroma velik padec nočitev so v planinskih društvih vseeno zadovoljni s sezono. Manj je bilo nočitev v visokogorskih kočah, kjer so nekatere beležile kar za polovico manj nočitev od preteklih let. K sreči se je letos povečal obisk in predvsem število nočitev v nekaterih sredogorskih kočah. Več je bilo nočitev v kočah ob Slovenski planinski poti, saj opažamo, da se je v letošnjem letu povečalo število oseb, ki so hodile po tej naši prvi in najdaljši vezni poti,« dodaja Prašnikar.

Do 25. septembra 2020 je bilo v Sloveniji unovčenih 790.461 bonov v skupni vrednosti 107 milijonov evrov. Samo v planinskih domovih je bilo unovčenih 14.241 bonov v skupni vrednosti 761 tisoč evrov.

Podatki kažejo, da je med desetimi najbolj obiskanimi kočami tudi pohorska koča - Koča na Pesku, kjer je bilo vnovčenih 332 bonov v vrednosti nekaj čez 17.418 evrov. 

Podatki o vnovčenih bonih na 15. september 2020.

Zaradi koriščenja turističnih bonov v kočah več neizkušenih planincev

Letošnja sezona je posebna še zaradi nekaj pojavov. V kočah je bilo precej več enodnevnih gostov, v kočah in na splošno v gorah in hribih pa veliko število oseb, ki sicer ne zahajajo v planinski svet. Opazno je bilo tudi nekoliko večje trošenje za pijačo in hrano v planinskih kočah. 

Slovenski gost običajno poleg spanja porabi precej manj denarja v kočah v primerjavi s tujcem, v letošnjem letu pa v kočah opažajo, da so bili tudi domači gostje precej bolj »zapravljivi«. Oskrbniki so mnenja, da je v dobršni meri k temu vplivala možnost koriščenja turističnih bonov.

»Koča na Poreznu je letošnjo planinsko sezono poslovala dobro. V primerjavi s preteklimi leti je letošnja sezona rekordna. Nočitev je bilo podobno kot lani, le delež tujcev je bil zelo majhen. Manj je bilo pohodnikov na Via Alpini. Povečalo se je število domačih gostov, tudi zaradi turističnih bonov. Opazili smo več neizkušenih planincev, ki smo jih prepoznali po neustrezni opremi, obnašanju, čudnih vprašanjih in željah glede postrežbe. Imeli smo probleme z zagotavljanjem zadostnega števila ljudi za delo v koči, posebno od sobotah in nedeljah,« je povedal predsednik Planinskega društva Cerkno Ivan Rupnik.

Podobne izkušnje imajo tudi v kočah, ki jih upravlja Planinsko društvo Nova Gorica. »Letos so bili v naših kočah večinoma slovenski pohodniki, ki so med drugim koristili tudi turistične bone. Rečem jim pohodniki, ker niso planinci. Manjka jim osnovnega planinskega znanja in njihove potrebe so drugačne, zahtevnejši so. Drugače smo s sezono zelo zadovolji, imeli smo veliko dela,« je povedala predsednica Planinskega društva Nova Gorica Franka Zega.

Prvi sneg še pospešil zapiranje visokogorskih koč (foto: Matjaž Šerkezi).

Smeti odnesi v dolino!

Večina obiskovalcev je upoštevala ukrepe, ki so bili zaradi covida-19 potrebni tudi v planinskih kočah. Pohvalno je, da so se v letošnjem letu za obisk gora in hribov odločili ljudje, ki sicer ne zahajajo v gorski svet. Vendar pa del »novincev« meče slabo luč na vse obiskovalce gora. 

»Pri obisku koč in še posebno nočitvah se je pokazalo nerazumevanje posebnosti gorskega sveta in nerazumna pričakovanja ponudbe v kočah. Hkrati pa so bili ti novi gostje v gorah vidno slabše opremljeni ali pa niso znali opreme pravilno uporabljati. Po informacijah Gorske reševalne službe je bilo v letošnjem letu več reševanj zaradi nepoznavanja terena, neizkušenj in preseganja lastnih zmožnosti. Posebno pa je potrebno opozoriti na problem odpadkov in smetenja. Zaradi novih gostov, ki povečini ne poznajo etike obnašanja v gorah, je bilo bistveno več odpadkov v kočah in v določenih predelih tudi ob poteh. Obiskovalce gora, ki redno ali vsaj občasno obiskujejo gore, smo že navadili, da svoje smeti vzamejo s seboj v dolino. Nove obiskovalce bomo morali v prihodnjih letih ozavestiti tudi glede odnosa do narave, lastne opreme za varno hojo in predvsem vedenja o uporabi planinske opreme ter resničnih pričakovanj ponudbe v kočah,« je dodal Prašnikar.

Del »novincev« meče slabo luč na vse obiskovalce gora (foto: Matjaž Šerkezi).

Varno jesensko pohajkovanje

Vrhovi gora so pokriti z belo tančico. Njihova podoba je nakazala, da v naše kraje počasi prihaja zima. Vremenska napoved sicer obeta lepo jesen, ki je vedno mamljiva za osamljene potepe po gorah, ki so v tem času najlepše. Poskrbeti pa moramo tudi za svojo varnost. Zato naj ne bo odveč nasvet, da se s snegom obiskovanje gora spremeni. 

»Dnevi so krajši. Temperature nizke, pogosto jih spremlja tudi veter, orientacijo pa nam slabša megla, ki v popoldanskem času zakrije podobo planin in vršacev. Planinske poti so mokre, višje lahko že pokrite s snegom, ki razmoči zemljo in jo spremeni v blato na katerem korak tudi v najboljših planinskih čevljih ni varen. Pozno popoldne so te zaplate snega, blata in moče že pomrznjene in prava past za zdrs. Če je možno, se jim izognimo, sicer je nujno, da uporabimo primerno opremo, dereze in cepin. Seveda ju moramo znati uporabljati. V nahrbtnik dodajmo dodatna topla oblačila, tanko kapo, rokavice zamenjajmo za debelejše. Če smo v poletnih dneh kdaj še lovili dan pri sestopu in čisto na koncu uspeli pridobiti nekaj svetlobe iz pametnega telefona, naj bo naglavna svetilka obvezen spremljevalec v nahrbtniku. Izberimo si cilje, ki so nekoliko lažji glede na naše izkušnje in znanje. Ta čas pa je tudi primeren za obnovitev znanja iz zimske tehnike in pregled opreme kot so plazovna žolna, plazovni nahrbtnik, cepini in dereze. Poleg kvalitetnih planinskih čevljev ne bo odveč, če bo na glavi čelada, pod njo pa - pamet. Gore bodo počakale,« k preudarnosti poziva strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

Prvi sneg še pospešil zapiranje visokogorskih koč 

Večina visokogorskih koč se v teh dneh zapira, le redke bodo ostale odprte predvidoma do vključno drugega vikenda v oktobru. Zaenkrat ostaja edina stalno odprta visokogorska koča Dom na Komni, do 18. oktobra bo odprt Vodnikov dom na Velem polju. 

Pretežni del planinskih koč v sredogorju v oktobru preide na zimski čas poslovanja, kar za večino pomeni odprtost ob vikendih in praznikih. Sveže informacije glede odprtosti koč so objavljene na tej povezavi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice