Soboški mestni svetniki bodo obravnavali nov odlok o turistični in promocijski taksi. Z dosedanjim turistična taksa pri 1,27 evra.

Novega odloka, ki ga občinam narekuje z marcem veljavni zakon o spodbujanju razvoja turizma, soboška občina do predvidenega roka 15. junija ne bo uspela sprejeti. Vendar pa naj bi bila bistvena predvsem čimprejšnja uskladitev zakonodaje in upoštevanje zakonskih sprememb, povezanih z uvedbo promocijske takse, ki se bo začela pobirati s 1. januarjem 2019.

So se pa na občini že lotili priprave omenjenega odloka. Kot poroča STA, so se sestali s predstavniki Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, Pomurske gospodarske zbornice, Pomurske turistične zveze ter Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter dogovorili minimalni dvig skupne takse – največ do skupno dva evra. 

Tako bi lahko turistična taksa, ki jo prejme občina, v prihodnje znašala 1,60 evra, promocijska taksa pa 0,40 evra. Slednja predstavlja prihodek Slovenske turistične organizacije, ki služi načrtovanju in izvajanju trženja ter promocije slovenske turistične ponudbe.

Enotna turistična destinacija, enotna taksa

Podan pa je bil tudi predlog o uskladitvi višine takse z ostalimi občinami v regiji, pri čemer naj bi del dodatno zbranih sredstev iz naslova turistične takse namenili sofinanciranju izvajanja nalog Regijske destinacijske organizacije.

Lani se je v Mestni občini Murska Sobota zvrstilo nekaj več kot 41.000 turističnih nočitev, kar je naneslo približno 35.000 evrov turistične takse. Znesek je z namensko rabo služil razvoju turistične dejavnosti.

V Moravskih Toplicah o predlogu čez dober teden

V zdraviliški občini Moravske Toplice so medtem po lanskih podatkih zabeležili dobrih 514.000 turističnih nočitev, leta 2016 pa 507.000 nočitev.

Tudi tam turistična taksa trenutno znaša 1,27 evra, v prihodnje pa naj bi se lahko dvignila na 1,60 oziroma skupaj s promocijsko takso na dva evra. Predlog odloka bo moravski občinski svet obravnaval 19. junija.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice