Sava Hotels & Resorts ob prvem svetovnem dnevu čebel pripravlja Medene zgodbe.

V nedeljo prvič po vsem svetu na pobudo Slovenije obeležujemo svetovni dan čebel. S temi čudovitimi živalmi, od katerih je močno odvisno življenje na našem planetu, so tesno povezane tudi nekatere destinacije Sava Hotels & Resorts. V Rikli Balance Hotelu na Bledu, v Termah 3000 – Moravske Toplice in v Termah Banovci bo zato ta konec tedna minil v znamenju čebeljih in medenih doživetij. 

Prekmurje – kraljestvo čebel

Prekmurju uspeva ohranjati kakovostno in čisto okolje, v kakršnem se dobro počutijo čebele. Je pravi raj zanje, saj nepokošeni travniki cvetijo vse leto in jim ves čas nudijo minimalno pašo. Najbolj značilen med za Prekmurje je akacijev, cvetlični in kostanjev med. 

V Termah 3000 - Moravske Toplice gostom medeno in čebeljo zgodbo Prekmurja predstavljajo v novem pokritem hodniku z imenom Prekmurski most, ki povezuje hotelski del s prenovljenim notranjim termalnim kopališčem. Obiskovalci se lahko ustavijo na t. i. medeni točki, si ogledajo kratek film o čebelah ter virtualni panj. 

Ta konec tedna pa bodo goste Term 3000 – Moravske Toplice nagovarjali tudi z Zaobljubo čebelam, s katero želijo opozoriti na pomen čebel za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu. Zaobljuba se glasi:

Obljubljam, da 
•    bom sadil/a medovita drevesa in rastline,
•    bom skrbel/a za čisto okolje,
•    bom čim večkrat hodil/a peš oz. se na krajše poti odpravljal/a s kolesom,
•    ne bom uporabljal/a strupenih škropiv,
•    bom podpiral/a ekološke lokalne ponudnike,
•    bom na vrtu zasadil/a zdravilne dišavnice (meta, žajbelj, sivka,…).

Na svetovni dan čebel, v nedeljo, 20. maja, bo v hotelskih restavracijah na voljo medeni zajtrk z obogateno ponudbo lokalnih medov in izdelkov iz medu. Dopoldne bo v avli Hotela Ajda od 9.00 do 12.00 na stojnici potekala degustacija lokalnih medov, s poudarkom na ajdovem medu, saj se ta rastlina v zadnjih letih ponovno vrača na pomurska polja. 

V wellness centru Thermalium svetovni dan čebel praznujejo že ves mesec maj, in sicer ga obeležujejo z 10-odstotnim popustom na masažo Med in mleko. Ta vključuje hranljivo masko za celo telo, ki zaradi vsebnosti edinstvenih naravnih sestavin deluje kot 'čudežni eliksir' življenja in mladosti, in sproščujočo ročno masažo celega telesa.

V nedeljo ob 14.00 se bodo lahko gostje iz Term 3000 – Moravske Toplice odpravili tudi na izlet do Čebeljega gradiča v Rogašovcih, kjer bodo preizkusili njihov med in izdelke iz medu ter se pobliže spoznali s čebelarstvom. Izlet se bo zaključil s sprehodom na Kuglo, ki je s 418 m najvišji vrh Prekmurja in od koder se razprostira lep razgled na severovzhodno Slovenijo, del Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Prlekija – dežela čebelarjev

Tudi še neodkrita Prlekija slovi po čistem in zato kakovostnem okolju. Tamkajšnji travniki in polja predstavljajo odlično pašo za čebele. Tudi za Prlekijo so značilni cvetlični, akacijev, kostanjev in lipov med, pa tudi gozdni ali manini medovi. Med predstavlja pomemben del wellness ponudbe v Termah Banovci, ta konec tedna pa bo tudi na splošno medeno obarvan. 

Že v petek, 18. maja, bo od 18.00 do 20.00 potekala t. i. medena delavnica, na kateri se bo z medom in izdelki iz medu predstavil lokalni ponudnik medu. Gostje bodo skupaj z animatorji pripravljali različne jedi z medom.  

V soboto, 19. maja, si bodo gostje lahko ob 10.00 ogledali film o zdravilnih učinkih medu, spoznali zdravilne izdelke iz medu (propolis, materni mleček) in apiterapijo. Popoldne ob 16.00 bodo v Termah Banovci organizirali obisk čebelarskega muzeja in čebelarske učne poti. Gostje bodo lahko poskusili tudi med in izdelke iz medu.  

Tretmaji z medom sicer predstavljajo reden del programa v wellnessu v Termah Banovci. Gostom so na voljo medena masaža hrbta, medeno razvajanje z medenim pilingom in klasično masažo hrbta, medeni programi v savni z metinim čajem z medom in medenjaki ter apiterapija, ki jo izvaja bližnji čebelar v Banovcih ter Zavod Marianum v Veržeju.

V Termah Banovci vselej poskrbijo za to, da gostje domov odnesejo tudi sladek spominek na Prlekijo. Medeni izdelki lokalnih čebelarjev so vselej na voljo v avli Hotela Zeleni gaj, med drugim lahko izbirajo med več vrstami medice, medom v satovju, narezanim na koščke, medom z bučnimi semeni ter sekiro v medu.

Dvakrat na teden se v avli Hotela Zeleni gaj predstavljajo lokalni čebelarji, pri katerih lahko gostje poskusijo in tudi kupijo med in izdelke iz medu.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek prvega predsednika države (Milan)?

kanžor

Čebelji minister bo prišel tudi na ogled ?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ne, Orban in Janša sta bila že tu.

In reply to by kanžor

Starejše novice