Skoraj polovico vseh turističnih prenočitev v mesecu februarju ustvarili domači turisti.

Februarja smo v slovenskih turističnih nastanitvenih obratih našteli skoraj 317.000 prihodov turistov in skoraj 869.000 turističnih prenočitev. Gre za 14-odstoten porast prihodov 12-odstoten porast nočitev v primerjavi z lanskim februarjem.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so kar 49 odstotkov vseh turističnih prenočitev v februarju 2019 ustvarili domači turisti.

Izrazit porast turistov iz Avstrije

Največ turističnih prenočitev iz tujine so medtem ustvarili turisti iz Srbije (13 odstotkov), Italije in Hrvaške (po 12 odstotkov), Avstrije (11 odstotkov) in Madžarske (7 odstotkov).

Pri vseh razen pri Italijanih so zabeležili tudi povečanje glede na leto prej. Največje je to bilo pri turistih iz Avstrije, ki jih je v letošnjem februarju bilo kar 23 odstotkov več, sledijo jim obiskovalci iz Madžarske (16 odstotkov), Hrvaške (13 odstotkov) in Srbije (6 odstotkov).

Največji porast nočitev v zdraviliških občinah

Kar zadeva vrste turističnih občin, so največ prenočitev turistov v letošnjem februarju zabeležili v gorskih občinah (32 odstotkov). Na drugem mestu so zdraviliške občine (31 odstotkov), pred obmorskimi občinami (12 odstotkov) in občino Ljubljana (10 odstotkov).

Sicer pa je bilo februarja v prav vseh vrstah turističnih občin ustvarjenih več prenočitev kot februarja lani. Najbolj se je povečalo v zdraviliških občinah (za 15 odstokov) nato v gorskih občinah (14 odstotkov), v obmorskih občinah (13 odstotkov) in v občini Ljubljana (8 odstotkov).

Leto začeli z 1,6 milijona nočitev

V prvih dveh mesecih letošnjega leta se je v Sloveniji zvrstilo že več kot 1,6 milijona turističnih prenočitev in skoraj 582.000 prihodov turistov. Primerjavi z istim obdobjem lani to predstavlja 4- oziroma 5-odstotno povečanje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice