Murska Sobota v minulih letih za več kot sto odstotkov povečala obisk turistov. Se v prazničnem utripu mesta skriva velik, še ne povsem izkoriščen turistični potencial?

Jutri bomo ob prihodu Miklavža v mestu prižgali praznične luči, odprli drsališče in s tem uradno stopili v veseli december. Tudi najbolj zadržani se bodo tako počasi predali prazničnemu vzdušju, v goste pa bomo ta mesec sprejeli tudi kar nekaj obiskovalcev.

Ponekod priložnosti bolje izkoriščene kot drugod

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je število turističnih prihodov v Sloveniji v zadnjih štirih letih povečalo za 58 odstotkov. Za 28 odstotkov je zraslo število prihodov domačih turistov in za 73 odstotkov tujih turistov. 

Razmahu turizma v Sloveniji botrujejo predvsem gospodarsko okrevanje ter globalna rast, ki pa so ju nekatere občine znale bolje izkoristiti kot druge.

Kot smo ugotavljali že pred časom, se Pomurju v splošnem godi precej slabše, saj smo šele pristopili k povezovanju in razvoj skupne vizije, ki bi nam omogočila enoten nastop na trgu kot turistična destinacija. Lahko pa vendarle že danes najdemo posamezne zgodbe, ki dajejo upanje. 

V Soboti podvojili število turistov

Po pisanju Siola se je namreč število turističnih prihodov med slovenskimi mestnimi občinami v preteklih štirih letih najbolj povečalo prav v Murski Soboti.

Število prihodov turistov je v Mestni občini Murska Sobota poraslo za kar 116 odstotkov, predvsem na račun domačih gostov. Slednjih je bilo lani za kar 151 odstotkov več kot pred začetkom dosedanjega županskega mandata.

Število prihodov tujih turistov je medtem višje za 75 odstotkov, število sob pa za več kot polovico.

Kot kaže pa je za turiste Sobota še posebej privlačna decembra.

V soju lučk zanimivejša za obiskovalce

Veseli december in praznično dogajanje sta velikokrat atrakcija sama po sebi. Tudi podatki SURSA o številu obiskov z vsaj eno nočitvijo pričajo o tem, da se decembra poveča obisk v kar nekaj praznično okrašenih mestnih središčih.

Kar zadeva porast obiskov v tem času se je soboška občina pravzaprav znašla na drugem mestu v državi, saj je število domačih turistov decembra lani bilo za kar 53,6 odstotka višje od letnega povprečja. 

Največji pribitek seveda zasledimo v Mestni občini Ljubljana, kjer so decembra lani zabeležili 82,9 odstotka višji obisk od mesečnega povprečja v letu. V Slovenj Gradcu je povečanje bilo 41,3-odstotno, v Mariboru 24,1-odstotno in v Celju 13,7-odstotno. V preostalih mestnih občinah je obisk medtem bil večji v ostalih mesecih.
Izvrstno izhodišče?

Morda bi torej veljalo pograbiti priložnost in zanimanje ter še dodatno okrepiti turistično ponudbo mesta v veselem decembru?

Sicer pa je kljub pozitivnim zgodbam na področju turizma gotovo še vedno prostor za izboljšanje, sploh širše v regiji. Kajti žal v naših koncih na primer najdemo tudi slovensko občino z največjim upadom turizma. Občini Rogašovci je namreč po podatkih SURSa število turističnih prihodov v letošnjem letu padlo na nič, medtem ko so še leta 2014 tam našteli 810 turističnih prihodov.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost1111 (nepreverjen)

Glij po radiji pravo, ka so na avtocesti pri izvozi Murska Sobota večkilometerski zastoji zaradi avtobusov z turisti ki rinejo v MS.

MikloušSoboški (nepreverjen)

Genau, gda si turisti poglednejo Ljubljano, do šli še v en mali obrobni slovenski varaš, ka do doubili potrditev, ka je Sobota prazna, ka ma dvej glavnivi ulici ali tri pa ka se nika ne dogaja. Vejpa gda kmica grata, te je straj po cesti iti, bokibogme ...

Oj-oj (nepreverjen)

Hotel diana poka po šivah tak je pun

gost1111 (nepreverjen)

Sobotainfo podpira lopove! Komentarji se že zaklepajo!

666 (nepreverjen)

Še bole bi se pa turistični obisk povečo, če bi takše majmune kak ste zgornji komentatori postavi na ogled. Cejli svejt mi odo tou gledat. Takših primitivcov kak so tu pri nas nega nigi drugje.

pertoča (nepreverjen)

666 @@@ Tij in tebi enaki lahko stogijte pri spomeniki zmage in do vas hodili ljudje gledat,kot mestne nimake .

In reply to by 666 (nepreverjen)

666 (nepreverjen)

Nej si si mogo nika bole čednoga zmisliti, ampak si mogo mojo izjavo skopejrati pa prirediti? Bokibogme si za v vitrino. Na Goričkon si verjetno glavna atrakcija. Edino lekar bole porejci praj doj s tebej pucajo.

In reply to by pertoča (nepreverjen)

gost-antimarko (nepreverjen)

dober marko mrtef marko pravijo prinas

In reply to by 666 (nepreverjen)

petržal (nepreverjen)

Za katere turiste je Sobota zanimijva in kaj imajo videti ? Turistov je v Soboti tisoče od takrat ko je Podlunšek pokasejro in nalepil nalepko na eroplan ka je promovejro Pomurje tudi Muza prinaša velike pejnaze od turistov Hotel Diana je non stop zasedena in privat sobe tudi samo od turistov .

kukurčnjak (nepreverjen)

Turistov bi še več bilo,če bi se deklica z velko ritjo tam postavila v centru mesta

gost1324 (nepreverjen)

Turisti bi hodili z širokokotnimi fotoaparati, samo da bi jo dobili v objektiv!

In reply to by kukurčnjak (nepreverjen)

kukurčnjak bedak (nepreverjen)

Še več bi jih bilo, če bi tvoj mozeg kcuj postavili v dojenčkovoj flaškici. Mozeg SDS ofce po 30 lejtaj, kda Glavni mozeg misli namesto njega. On pa to sivo kepico nuca za odvajanje, dihanje, delitev modrih misli Glavnoga mozga. Pa iti na volitve in obkrožiti ovoga za plavo žuto barvo.

In reply to by kukurčnjak (nepreverjen)

lep pozdrav (nepreverjen)

Men je res škoda, da je vse tako zgoščeno okrog Lj, veliko slovenskih krajev pa skoraj brez dogajanja. Verjetno bi bilo potrebno tam veliko več navdušencev, ki bi zagnali neko dogajanje ...

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Recept: Spistiti cene velkoga piva na 1.15 €, špricera na 0.75 € pa domače rakije na 1 €. Promocija na Google Ads za Angleže, Francuze, Fince pa Ruse. Počakaj 3 dni in maš puno Soboto. :)

čarni vrag (nepreverjen)

V Soboti je podnevi bole svetlo kak ponoči.
Doktor Resničko press

Rrrrz (nepreverjen)

Na podlagi cesa pridejo do teh podatkov?
Ker po mojih informacijah od raznih gostilnicarov in celau osebe iz hotel diana je vse skuper ena velka zalost.
RESNO ME ZANIMLE KAK ENI PRIDEJO DO TEH PODATKOV??
Ker sportniki ka obcasno zivijo v dijani in tisti ka se skauzi ms pelajo za mene nejso turisti

butalec (nepreverjen)

Ge mo vutro eno petnajt krat po senji šou, in glej ga --- tou de 15 turistov!!
No, okouli štrte va pa itak že dva odila v enon kaputi, to je pa te pa še več turistov!

In reply to by Rrrrz (nepreverjen)

AHA,AHA (nepreverjen)

Število turistov se je podvojilo , iz lanskih 11 se je letos število turistov povečalo na 22 v letošnjem letu .

Matejko (nepreverjen)

Zajmo ge neka pijto! Vi ka sinfate, ka bi napravili, ka bi bolezanimivo bilo??

šarvedij (nepreverjen)

Matejko ............ Da bi bilo zanimivo bi postavili tebe in tebi enake in te slekli v kopalke .

In reply to by Matejko (nepreverjen)

šarvedij (nepreverjen)

Židan šofer in osebni stražar niso turisti oni samo prihajajo v Soboto domov spat .

gost1111 (nepreverjen)

Sobotainfo podprite to z dejstvi, ne da na pamet bluzite. V Soboti še turista nisem videl, razen par dementnih upokojencev ki čez 5 minut več ne vedo kje so bili (pa morda boljše).

Mun (nepreverjen)

Ge san vido kolone pred drvarnico po varaši pa odijo nevidni turisti.

gostja 426 (nepreverjen)

Saj sobočanci ne vejmo pokazati, ka je lejpo v MS. Nej urbanistično skrpucalo od varaša, pa sive betonsko steklene kocke, neka drügoga. Arh. Novak je z drevoredon poudaro najlepše - pogled od Grada proti evangeličanski cerkvi, novi arhitekti tou pomagajo uničevati z betonsko ploščadjo, na drügon konci pa džankije utrujajo. Muzej je zaprejte, gda so lidje fraj, ka bi lejko šli kaj poglednot. Gotski prezbiterij skrivajo cerkveni, lepo slikarijo na garaži policije pa skrivajo z ograjo kar policaji sami. Zdaj moramo čin bole skriti še zanimivi transformator pri knjižnici. Takšnoga nema nišče, mi ga pa ne vejmo cejniti.
Saj ne vejmo pokazati toga, ka je v Soboti rejsan lejpo. Niti nobene prekmurske oštarije nemamo v Soboti, Zvejzdina kisla župa je nikak nej zadosta.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice