Murska Sobota je bogatejša za novo informacijsko točko, ki pa je le eden od načrtovanih ukrepov za razvoj trajnostne mobilnosti v mestu.

V prostorih soboškega TIC-a je danes potekalo uradno odprtje novega Mobilnostno-informacijskega centra.

Ta naj bi domačinom, obiskovalcem oziroma turistom v prihodnje na enem mestu nudil brezplačne informacije o najoptimalnejši poti od točke A do točke B v mestu in širše v Pomurju. Seznanili se bodo lahko še z možnostmi potovanja s trajnostnimi mobilnostnimi sredstvi ter pridobili informacije o mobilnostnih in turističnih storitvah v regiji, opravili pa bodo lahko tudi manjša popravila koles.

Za večjo privlačnost destinacij in manj avtomobilov

Na odprtju so zbrane nagovorili direktor Razvojne agencije Sinergija Stanislav Sraka, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Brigita Perhavec ter župan Mestne občina Murska Sobota Aleksander Jevšek, ki so podrobneje predstavili novo pridobitev, nastalo v okviru projekta Transdanube.Pearls.

Slednji si prizadeva za vzpostavitev mreže destinacij tako imenovanih Podonavskih biserov, zavezanih k trajnostni mobilnosti v turizmu, s katero bi ob večji privlačnosti območja zmanjšali uporabo osebnih avtomobilov in negativne vplive na okolje.

Vključene destinacije bodo torej tekom projekta spodbujale trajnostno mobilnost, denimo z mobilnostno-informacijskimi centri in mobilnostnimi mendžerji, izvedeni pa bodo tudi ukrepi za izposojo koles, parkirnih sistemov ali kolesarskih poti.

Kolesa na avtobuse in odkrivat Pomurje

Stanislav Sraka pojasnjuje, da so v okviru projekta že nabavili nekaj opreme za samo informacijsko točko, v kratkem pa bosta sledila še nosilca za kolesa na avtobusih.

S tema bodo opremili avtobusa Avtobusnega prometa Murska Sobota, ki vozita na relaciji Murska Sobota – Lendava – Murska Sobota, kar bo obiskovalcem ter lokalnemu prebivalstvu omogočilo lažje potovanje znotraj regije in do sosednih destinacij.

Kot dodaja Sraka, naj bi s tem ob izboljšanju infrastrukture prispevali še k doseganju nastajajoče nove ciljne skupine turistov, ki si želi po izbrani destinaciji potovati z javnimi prevoznimi sredstvi. 

V Soboto več pešcev in kolesarjev, manj avtomobilov

Za razvoj trajnostne mobilnosti si Mestna občina Murska Sobota močno prizadeva že nekaj časa, v dogajanje na področju turizma in mobilnosti pa je močno vpet tudi Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Toda po besedah župana Jevška pri tem gre za proces in ne za enkraten dogodek, ki bi omogočal hitre spremembe, omenjeni projekt pa naj bi predstavljal pomemben korak naprej. 

Ob tem je izpostavil tudi digitalizacijo mest in prijave projektov, ki bi omogočali večjo dostopnost produktov trajnostne mobilnosti uporabnikom pametnih telefonov.

»V mestni občini se zavedamo, da je to nujnost mest. Ne samo zaradi onesnaženega zraka, ampak tudi zaradi tega, ker želimo, da so naša mesta bolj polna pešcev in kolesarjev, mamic z vozički in dojenčki kot pa avtomobilov,« je o trajnostnem razvoju Murske Sobote povedal Jevšek.

Prihodnost urbanih središč?

Evropski projekt, sofinanciran iz transnacionalnega programa Interreg Podonavje, s skupnim proračunom v višini 2,9 milijona evrov, so sicer začeli izvajati januarja lani, zaključil pa se bo junija prihodnje leto. 

Edini slovenski partner je Razvojna agencija Sinergija, pridruženi partner je Pomurska turistična zveza, v izvajanje aktivnosti pa se je vključil tudi Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Z novim informacijskim središčem, ki torej predstavlja le eno od aktivnosti projekta, želijo ti predvsem:

  • izboljšati ozaveščenost o pomenu trajnostne mobilnosti med prebivalci Pomurja,
  • prispevati k izboljšanju trajnostne mobilnosti v regiji in k spreminjanju potovalnih navad domačinov in obiskovalcev/turistov,
  • brezplačno informirati domačine in obiskovalce/turiste o izbiri optimalne poti in optimalnega načina potovanja od točke A do točke B v mestu Murska Sobota in širše – v Pomurju,
  • promovirati uporabo in izposoja Sobočkoga biciklina ter električnih koles kot okolju prijaznega in trajnostnega načina potovanja,
  • se povezati s turističnimi ponudniki v regiji in skupaj oblikovati turistične pakete, ki bodo vključevali trajnostno mobilnost,
  • spodbuditi in pomagati pri so-organizaciji dogodkov v zvezi s trajnostno mobilnostjo, ter
  • prispevati k zmanjšanju uporabe osebnih avtomobilov.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ha ha (nepreverjen)
biciklist (nepreverjen)

Dobro si oglednite te face!
In ???

F3rdin4nd (nepreverjen)

Za kozlati

In reply to by biciklist (nepreverjen)

Hrošč (nepreverjen)

......Drugarice i drugovi , novo vrijeme donosi i nove zadatke , novo , novo ,novo vrijeme , novo vrijeme STARO SRANJE ..... ( Buldožer )

Anarhija (nepreverjen)

Brezvezna ideja , zakaj se ne nabavijo recimo kakšne kamele ali kamelkoti pa se na njih montirajo nosilci za kolesa ,pa kakšno ozvočenje , kjer bi non stop poslušali besede o pomenu trajnostne mobilnosti , te pa bi se lahko še malo zavrteli v krožnem gospodarstu , kakšne floskule , aja tudi Romuni so nas že prehiteli .

Tujčić (nepreverjen)

Hranilnica prekmurskih dobrot že kaže rezultate. Zaposlene, na slikah, so prešle v višjo kategorijo

mun (nepreverjen)

Šerif,še ena neumnost ,kakšne ceste mamo po Soboti ,bi predlagal da nabavite kamele in glede na omejitve imajo kamela pravo hitrost.Občani ali potrebujemo takega župana?

butalec (nepreverjen)

Vej pa rakičanski graščak že pripravla kočije!!!

In reply to by mun (nepreverjen)

gost1 (nepreverjen)

Hehe, samo resno. :D

In reply to by butalec (nepreverjen)

kanžor

Letos se deklica ne bo metala po cesti pri lokalu na Küjkli kak te ko je Jevšek bil izvoljen za šerifa .Tudi njo bo skensal novi župan in še koga .

jani r (nepreverjen)

San,čul ka je tak že panika bila ;-) v Svet Zavoda za kulturo turizem in šport je bil baje predlagan en takšen, ka bi joj tak redno na prste stopo pa panika gratala :-) Vsemogoče so si izmislili,samo ka nebi te prišo v svet zavoda ;-)

In reply to by kanžor

mamamia (nepreverjen)

Pa lidje spregledajte, zdaj bodo uvedli 100 novih stvari, ka do novembra pravili ka so za Mursko Soboto napravili vse ka je možno! Bedarije takše in drugačne! Raje poglednite s kakšnimi minusi poslujejo ti zavodi! Oni do oživili mestno jedro... Župan razočaral na celi črti!

BB

Glavno ka poteka ozelenitev mestnega jedra na čudovit način...

...še malo pa do odprli muzej trave :)

Johney (nepreverjen)

Mešalci megle

gostja 426 (nepreverjen)

Več ne vejo, ka bi si še zmislili v svojon hohštaplaraje, sami razpisi in lepa poročila, učinka na terene pa nega. Gnes se fse dela samo zavolo razpisov pa pejnes, o fsen se premišlavle samo kak o nekšnih projektih.
Idejo se mobilnost, zaj pa naj se vsi vozimo samo s kolesi? Ka pa starejši, pa tisti z zdravstvenimi težavami, ka nemrejo na biciklen? Kaj mislijo, da se vsi lahko vozimo 40, 50 km daleč z biciklne? Ka, če bi rajši skrbeli za boukši javni promet, nej pa ka samo gledajo, kak bi Sobočanec vozo čin menje, tak ka ga večina lidi niti nemre uporablati, tüdi če bi ga ščeli?
Ka se boš seznanjo z "možnostmi trajnostne mobilnosti"? Vej pa z buson več nemreš nikan priti, tou, ka pa vlak pela v Lublano, pa si zna sakšni na voznon rede na žel. postaje poglednote.
"Kolesa na avtobuse"? Na tistih par avtobusov za Lendavo so dali gor nekšna stojala za biciklne, in tou je zdaj cejli projekt?
Mobilnostni center pa takše, ka se zapre po 16. vöre, rejsan se znamo iti turizem. Če pa turist slučajno pride f Soboto, pa zbegane ode okoule, pa ne vej, kama, njeme pa itak lidje pomagamo.
Samo dosta blablaja, isto kak že zadnjih 20 lejt, učinka pa nikšnoga.

Tresnime (nepreverjen)

Sraka je reden ftič, na peneze se tak lepi, kak müja na drek. Od modrije več ne vej, kak bi privatno zapravlal. Te projekt pa je primeren za te tri, “malo” obilnejše damice. Takše so, ka bi trbelo klačiti MS-Budimpešta 3x dnevno pa nazaj, ka bi malo odkilavile ... Jefšek - haska nikšega, škoda nej pretirano velka, tak ka dober župan, proti prejšnjim.

asok (nepreverjen)

Luknja na tartanski atletski stezi se veča . Atleti pa kljub temu vestno trenirajo in še naprej prinašajo medalje.

Gost1424 (nepreverjen)

Mene pa zanima kak to neje sporno, ka se odpira neke kvazi zavode/centre, samo zato ka se sorodstvo & povezani zaposlujejo. Delajo pa itak z izgubo. To je primerno za protikorupcijsko komisijo. Če obratuje z izgubo ne more obratovati in pika.

gooosttttt (nepreverjen)

Še en primer "dobre prakse" zapravljanja javnih sredstev. Se "napiše" zelo všečno projekt, dobi sredstva in bo živel dokler bodo pritekala EU, državna sredstva in sredstva občine. Naslednji dan, ko teh sredstev več ne bo bo projekt "zaključen" a kakšnega haska od tega več naprej ne bo. Rezultat bodo porabljena javna sredstva ponovno brez učinka po prenehanju projekta. Pa se potem sprašujemo, kako so lahko za EU sredstva okrog vozili osla? tudi tukaj se "okrog vozi osel" brez nekega učinka!!!

Ščuka (nepreverjen)

Najprle je Jevšek senjo ka de z Rdečen Bikon (RedBull) Soboto iz zraka gledo, te je nategno ovoga ka se na en potač srmak voze, zdaj de pomale Muraše nategno tak ka do Sobočance namesto refletorov na stadion odele z petrolejkame tekme gledat. Norce te pa vsi štere te pa ten mulekon glasbe v teden dale.

Packo12345 (nepreverjen)

Znebite se polžev .

afta he (nepreverjen)

Zgleda, da je Sobota postala velemesto, ka trebej meti načrt, da boš prišo s točka A do točke B po optimalni poti, in se boš drugače zgubil. Pa vi to sranje kakor je napisano v članku ponujali tudi domačinom ne samo turistom. Vej pa nas večine hvala Bogu še ni prizadela demenca, katere pa je pa bodo tak pozabili kama hočejo iti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice