Priprave so pri koncu, prva uradna preizkušnja sezone 2022/23 pa pred vrati. Nogometaši Mure se jutri odpravljajo v Moldavijo, kjer bodo odigrali prvo tekmo kvalifikacij UEFA Evropske konferenče lige.

Sfintul Gheorghe bo prvi nasprotnik Mure v sezoni 2022/23, v katero črno-beli vstopajo s prenovljeno ekipo, a z jasnimi ciljem.

Moldavci so premagljiva ovira, tega se zavedajo tudi v Murski Soboti. Mura bo glede na dosedanje mednarodne dosežke branila naziv favorita, ki pa ga bo potrebno potrditi na zelenici.

Četrtkov obračun v Kišinjevu se bo pričel ob 19. uri, Sobočani pa bodo v moldavsko prestolnico z mariborskega letališča odpotovali jutri zjutraj. Kaj na prvi tekmi pričakujeta Damir Čontala in Žiga Kous?

Nestrpno čakajo na prvo tekmo

»Delna analiza je že opravljena, nekaj je še odprtega. Ko bomo prispeli v Moldavijo, se bomo seznanili tudi z igriščem in se še bolj spoznali s tekmecem. Mislim, da bomo potem dokaj dobro pripravljeni,« pred odhodom v Moldavijo pravi Žiga Kous.

Prekmurec spada med najbolj izkušene adute soboške zasedbe, ki je to poletje doživelo precej sprememb. Fazanerijo so zapustili Tomi Horvat, Jan Gorenc, Nardin Mulahusejnović, Marko Zalokar, Klemen Šturm, Mitja Lotrič in Marin Ljubić.

Ob Mirlindu Dakuju, ki ga je Osijek še za eno leto posodil Muri, so novinci na prekmurski ravnici še Martin Šroler, Josip Majić, Klemen Mihelak, Srđan Kuzmić, Dardan Shabanhaxhaj, Darick Kobie Morris, Nikola Petković in Vito Štrakl

Ekipi sta se priključila tudi Tarik Bagola in Jan Đapo, ki sta člana Mure postala že pozimi, a sta drugi del zadnje sezone preživela v 2. SNL. Kous kljub spremembam izpostavlja dobro vzdušje v slačilnici:

»Stanje v moštvu je zelo dobro, vsi že komaj čakamo, da se sezona začne. Težji del priprav je za nami, pripravljalne tekme so eno, uradne preizkušnje pa so drugo. Zdaj moramo biti pravi in najboljši, upam, da nam bo to tudi uspelo.«

Postal je prvi kapetan

»Ne bi bili v tem tekmovanju, če ne bi bili kakovosten nasprotnik. Govorim iz izkušenj, da moramo vsako tekmo vzeti povsem resno. Če ne bo tako, smo lahko hitro pečeni,« Kous opozarja na tekmeca.

Devetindvajsetletnik še ni želel razkriti adutov in zamisli Mure, je pa povedal, da bo potrebno tudi v Kišinjevu upoštevati napotke trenerja in igrati v skladu z navodili.

Krilni nogometaš je bil v minuli sezoni tudi eden od junakov Mure, saj je z zadetkom na povratni tekmi z Žalgirisom potrdil evropsko jesen Prekmurcev. Nekaj tednov zatem je v polno meril tudi v Londonu.

Dolgoletni član soboškega kluba se v novo sezono podaja z dodatno vlogo, saj je postal prvi kapetan moštva. Na tem mestu je nasledil Alena Kozarja:

»Ne bi rekel, da je to zame večja odgovornost. Vemo, kdo smo kapetani v slačilnici, vsi delujemo kot eno in vsi skupaj.

Zahvalil bi se vodstvu kluba in trenerju, da so mi zaupali to vlogo, vendar tega ne bi izpostavljal, saj je kapetanov več in tako tudi delujemo.«

Pripravljeni tudi na presenečenja

»Dobili smo informacije o nasprotniku, ki so na voljo. Pripravljamo se na tekmo, na vrsti so še podrobnosti. Večino stvari je znanih, vedno pa se lahko pojavi kaj, na kar nisi pripravljen. 

Ker ni na razpolago toliko podatkov, kot o kom drugem, nas lahko še vedno s čim tudi presenetijo,« je malce previden Damir Čontala, ki je pred dnevi dobil novega pomočnika.

Milana Anđelkovića, ki je v želji po novem izzivu sklenil polletno zgodbo med črno-belimi, je zamenjal Darjan Slavic. Nekdanji nogometaš Mure je stari znanec kluba, saj je v preteklosti deloval v mladinski šoli.

Kaj je trenerski štab ugotovil o tekmecu? Moldavci se v zaključku akcij zanašajo na individualno kakovost, Sobočani pa bodo morali biti strpni ter z veliko gibanja in hitrega pretoka žoge izkoristiti pasivnost nasprotnika v obrambi:

»Igra temelji na hitrih prehodih v napad, posest jih ne zanima. Po osvojeni žogi si želijo hitro preiti v napad, pri branjenju pa so precej pasivni, niso agresivni in ne pritiskajo visoko. 

Kot pa sem dejal, moramo biti pripravljeni na vse možnosti, lahko sledi tudi kakšna sprememba v taktičnih zamislih nasprotnika.«

Tekme na izločanje jim ležijo

»Imajo že nekaj evropskih izkušenj, ki jih bodo skušali unovčiti. Zagotovo imajo svojo računico, predvsem na prvi tekmi, čeprav ne bodo igrali na svojem igrišču. 

Biti moramo pametni, osredotočiti se moramo nase. Prepričan sem, da imamo možnosti za napredovanje, če bomo pravi na obeh tekmah, saj premoremo več kakovosti,« je optimističen strateg Mure.

V soboškem taboru upajo na ponovitev lanske sezone, ko je Sfintul Gheorge mednarodne nastope sklenil v prvem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige.

Moldavce je izločil tiranski Partizani, pred dnevi tekmec Mure, je pa ekipa iz Suruceni leto pred tem presenetila Šahtar iz Soligorska in nato izgubila z beograjskim Partizanom. 

Štiri zaporedne uvrstitve v veliki finale moldavskega pokala so po besedah Čontale potrditev tega, da tekmecu ugajajo izločilne tekme:

»To je podatek, da klub raste, saj največje uspehe dosegajo v zadnjih štirih letih, ko so štirikrat zaigrali v pokalnem finalu in enkrat tudi osvojili lovoriko. Pred štirimi leti so bili drugi v prvenstvu. 

Klub torej raste, zanimivo pa je, da je dober v tekmovanjih na izpadanje, kar potrjujejo s štirmi zaporednimi uvrstitvami v finale pokala. To nekaj pove o ekipi.«

Širina kadra bo do izraza prišla v drugem polčasu

»Smo blizu tega, da vemo, s kakšno enajsterico bomo pričeli četrtkovo tekmo. Veliko novincev se je dokazalo na pripravljalnih tekmah, imamo širok kader, zato ga ne bi omejevali zgolj na enajsterico. 

Imamo 16, 17, morda še več kakovostnih igralcev, kar bomo skušali izkoristiti. Tudi na klopi imamo kakovostne igralce, ki lahko dvignejo tempo oziroma spremenijo potek igre,« poudarja trener Sobočanov.

Tudi pripravljalne tekme so pokazale, da imajo v Murski Soboti na voljo široko paleto nogometašev, Čontala pa je večino poletnih dvobojev izkoristil za preizkušanje več različic enajsterice.

Strateg Sobočanov ne skriva zadovoljstva z igro v napadu, si želi zmanjšati število prejetih zadetkov, ki so tudi posledica nezbranosti in napak ob prekinitvah.

Jasno je, da bo potrebno tudi v Kišinjevu odigrati zbrano, pričakovati pa je, da bo o napredovanju odločala tekma na novi zelenici v Fazaneriji. S kakšnim izhodiščem bo Čontala zadovoljen po polovici obračuna?

»Zame je pozitiven rezultat vse, kar ni poraz, torej tudi neodločen izid. Želimo si zmagati že na prvi tekmi, s takšno miselnostjo bomo šli tudi v Moldavijo. 

Tudi remi bi bil pozitiven, saj povratno tekmo igramo doma, pred najboljšimi navijači in na novem igrišču,« odgovarja mladi strateg Mure.

Srečanje v Moldaviji se bo pričelo ob 19. uri, UEFA pa je srečanje zaupala latvijski sodniški trojki, na čelu z Vitalijsem Spasjonnikovsem.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Muka murine igre (nepreverjen)

"Imamo 16, 17, morda še več kakovostnih igralcev".Kerih že?

Gg (nepreverjen)

Mislin ka je za nami en najbokših prestopnih rokov, malo smo tenki na štoperi ostalo je vse porihtano😉

In reply to by Muka murine igre (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

TELKO DRUGIH ZADEV, VI BSAKI DAN CLANEK O VRECI BREZ DNA...
JE** SE MI ZA FUSBALL

black panter

Te pa zapri gobec

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Starejše novice