Lansko leto smo v Pomurju lahko uživali v eni izmed etap kolesarske dirke Po Sloveniji, letos pa slednja naših krajev ne bo prečkala. Bi se pa dirka naj v Pomurje ponovno vrnila prihodnje leto.

Kolesarska dirka Po Sloveniji je bila v lanskem letu ena izmed najbolj odmevnih športnih prireditev v Pomurju, ki si jo je na ulicah različnih pomurskih mest in vasi ogledalo več tisoč ljudi. 

Jasno je, da je sama dirka tudi odlična promocija, saj si prenose posameznih etap, ki potekajo na Eurosportu, lahko ogledajo gledalci v kar 120-ih državah. Ti pa letos v lepotah Pomurja ne bodo mogli uživati.

"Trasa dirke po Sloveniji se vsako leto spreminja in vsako leto poskušamo ponuditi kaj novega. Letos dirka ne bo prečkala Pomurja, to pa ne pomeni, da v prihodnjem letu ne bo ponovno vključena, oziroma bolje povedano, dogovarjamo se, da Pomurje ponovno vključimo prihodnje leto," nam je povedal Bogdan Fink, direktor Kolesarskega kluba Adria Mobil, ki organizira Dirko po Sloveniji.

Lani 2000 prenočitev v Pomurju

Kot je še dejal, so bili odzivi na etapo v Pomurju nad pričakovanji, zato se bo dirka v te kraje bržkone vrnila že prihodnje leto. So pa nad tem, da letos dirke v Pomurju ne bo, nekoliko razočarani turistični ponudniki. Samo v Pomurju je namreč karavana dirke Po Sloveniji zagotovila 2000 prenočitev.

"Z našega vidika je škoda, ampak ne zato, ker bi mi imeli slabšo zasedenost, mi bomo svoje kapacitete namreč tudi brez dirke zapolnili. Škoda je predvsem zato, ker je to odlična promocija za regijo. S tega vidika ima dirka multiplikativen učinek, saj gostje potem pridejo v te kraje za katere so slišali po televiziji oziroma so jih tam lahko videli. Velika škoda za celotno Pomurje. Z neko kontinuiteto bi ljudem Pomurje ostalo v mislih, tako pa jih bo potrebno vedno znova opominjati na naše kraje," nam je povedal izvršni direktor Term 3000, Igor Magdič.
 

Za promocijo 65 tisočakov

Tri pomurske občine, Murska Sobota, Lendava in Beltinci ter razvojni center Murska Sobota in Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona so v lanskem letu primaknili  približno 65 tisoč evrov, da so bile posamezne znamenitosti še dodatno izpostavljene. Mnogi so se zato spraševali, ali dirke letos ne bo zato, ker odgovorni za razliko od lanskega leta, niso želeli finančno podpreti dirke.

"Logično je, da za promocijo občine po Sloveniji plačajo, tako je tudi v tem primeru. Ne želimo, da bi se politika vpletala v ta lep šport in zato govoriti o tem, da nekdo noče plačati za to, nima smisla, saj to ne drži. Letos je padla odločitev, da se priložnost za promocijo ponudi tudi ostalim regijam, tako kot se je lansko leto nam. In to je to. V tej odločitvi ne vidim nobene težave, zdi se mi poštena," nam je povedal Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik, skozi katero je med drugim peljala trasa etape po Pomurju.

Kardinar, sicer velik ljubitelj kolesarstva, nam je skoraj z gotovostjo potrdil besede Finka, da se dirka prihodnje leto spet vrača v naše konce.

"Nekako potekajo dogovori, da bi dirka po Sloveniji vsako drugo leto potekala tudi v Pomurju in mislim, da se bo to na koncu tudi zgodilo. Skoraj zagotovo bo prva etapa dirke po Sloveniji prihodnje leto spet pri nas," pravi Kardinar.

Etapa v Pomurju bo prečkala štiri države

Ob tem nam je razkril tudi to, da se obetajo novosti. Etapa v Pomurju naj bi namreč premierno potekala po kar štirih državah.

"To je ena izmed novosti, ki bo etapo po Prekmurju naredila še bolj zanimivo. Poleg Slovenije, Madžarske in Avstrije bodo kolesarji zavili še na Hrvaško in na tak način se vse skupaj dviguje še na višji nivo," dodaja.

Glede na to, da naj bi bila trasa v Pomurju zastavljena nekoliko širše, bo tudi etapa stala nekoliko več. Predvidoma naj bi tako prihodnje leto, v kolikor se dirka res vrne v Pomurje, vse skupaj stalo približno sto tisočakov.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

letos dirke v Prekmurju ne bo. Samooklicanemu in samo nastavljenemu odboru za praznovanje 100 letnice priključitve Prekmurja z Kučanom in tovarišijo se to ni zdelo pomembno ali pa jim ni kapnilo v prazne glave. Ta ogromen denar ki so ga dobili kao bogovi bodo razdelili svojim pripadnikom in tako bo poniknil v luknjah. Ena taka promocija ravno na to obletnico in večurni prenosi iz zraka in helikopterja naše prelepe pokrajine, bi bil enkraten dogodek in promocija s poudarkom na 100 letnici priključitve. Vendar take širine pogleda, da bi zajel to enkratno priložnost za promocijo Kučan in njegov odbor nimata na žalost in spet v škodo Prekmurcev. Ni mi jasno zakaj se v ta odbor niso imenovali ljudje domačini širokega znanja in polni domoljubja, da tu zraven morajo biti tujci z Kučanom na čelu ? Verjetno zato ker je za razdelit ogromno denarja in pravim ljudem kar pa vesta samo Kučan in Jevšek. Sam osebno bom zahteval, preko inf. pooblaščenke, da se na koncu javno objavi za kaj se je porabilo in komu razdelilo toliko denarja z vso pravico ker je to denar davkoplačevalcev.

#bluzimovsi (nepreverjen)

Ka pa ti zdaj neka bluziš pa politiko pa Kučana cuj mejšaš k nekšnomi resnomi športi? Idi tan fuzbal gledat pa komentajrat pa te tan zlivaj gnojšnico pa svoje frustracije pa strahove. Če bi ti biu zavedni Prekmurec bi se nej tak vseselil tej 100 letnice gda smo Prekmurci kak narod od enoga gospodara prišli pod drugoga.

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

bluzimovsi - moram ti odgovoriti s tem, da ne spadam več med "šmrklaše" zato sem imel možnost preizkusiti in preživeti kar nekaj zgodovine za nazaj mnogo več kot ti (po letih) , ker sem definitivno starejši od tebe, ne bom navajal leta ker boš presenečen. Zato ne dovolim, da bi me zgodovine učili taki ki so to spoznali iz enostranskih navedb slovenskih medijev, pa nič več o tem.
Politično nisem opredeljen niti obremenjen ker če bi bil bi me bilo lahko samo sram, kam so ti tvoji politiki Slovenijo pripeljali, in to vsi po vrsti beli, rdeči, črni itd. Kar se pa Kučana tiče, pa sem ga imel priložnost videti na delu, za obdobja Jugoslavije ko je bil glavni in sedaj po osamosvojitvi ko je "stric iz ozadja" v enem in drugem obdobju za Prekmurje ni naredil čisto NIČ.
Ni mi jasno od kod sklepaš, da se praznovanja 100 letnice veselim, moram te razočarati in povedati, da se tega dogodka skoraj bojim, ker že razdvaja in še bo razdvajal Prekmurce ker je v praznovanje vsiljeno preveč enoumja.

In reply to by #bluzimovsi (nepreverjen)

sd Samo Denar (nepreverjen)

tebi pa dan prav ;-)

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Mogoće pa zato, da nebo spet spadnouli z bicikli.

sd Samo Denar (nepreverjen)

vejpa lejko bi drvarnico prišli gledat ;-)

. (nepreverjen)

Pri expanoju bi lahko šuršo cesto zasfaltirali pa bi tam bil start, to bi bila seper promocija za prekmurje.

Vipko
buldog

S komentarjem uporabnika zavedni PREKMUREC bi se bilo mogoče v marsičem strinjati, če bi bili v njegovem izvajanju izpolnjeni dve predpostavki:

- prva, manj pomembna je, da komentator ne more skriti političnega naboja. Kljub poskusom zakrivanja svojih političnih simpatij je iz cele njegove pisarije popolnoma jasno, da ga moti Kučan. Iz tega izhaja tudi, od kod naj bi po njegovem izhajali "ljudje domačini širokega znanja in polni domoljubja", ki je Kučan in njegov odbor, po njegovem prepričanju, nimata... To odsotnost so temu komentatorju najbrž prišepnile njegove vedeževalske karte. Je pa res, da Kučana in člane odbora ne moremo v ničemer primerjati z "ljudmi domačini širokega znanja in polnimi domoljubja", če komentator ne pove, kdo so ti biseri najširše prekmurske razgledanosti in domoljublja, čistega kot voda iz gorskega izvira.

- druga predpostavka, ki nam jo zavedni PREKMUREC prodaja je, da je za "razdelit ogromno denarja in pravim ljudem kar pa vesta samo Kučan in Jevšek". S tem se je mogoče strinjati; toda v neizrečeni konotaciji nam komentator prodaja tezo, da bi "ljudje domačini širokega znanja in polni domoljubja", razdeljevali denar izključno po..... čem? Bom kar sam odgovoril: po politični pripadnosti, po poznanstvih, po sistemu uslug in podobno. Edina razlika v primerjavi s sedanjim stanjem je, da bi ta denar dobili drugi ljudje. Zato je zahteva po javni objavi "za kaj se je porabilo in komu razdelilo toliko denarja" v osnovi neproduktivna. V poročilu bo pisalo za kaj je šel denar in komu je bilo plačano.... in kaj potem? Pogostitev na neki prireditvi je napr. izvedel gostilničar Jože, ki je "naš", povezan, v soboškem pravoreku. In to je vse. Komentator zavedni PREKMUREC mora nekaj vedeti: oblast je sladka sama po sebi; toda okoli nje se vrti tudi denar. V Prekmurju in v Sloveniji je na oblasti neka druga opcija in ne "ljudje domačini širokega znanja in polni domoljublja". Tej drugi opciji pripada le nekaj županov, napr. Glavač, Magyar, pa oni v Radencih... vse ostalo pa je SD - LDS kader. In kdor je na oblasti, odloča. Vedno in brez izjeme je tako.

Vse ostalo pa je stvar debate. Lahko si zastavimo naslednja vprašanja: Ali je "praznovanje" stoletnice združitve sploh smiselno? Kakšen namen zasledujemo? Kaj bomo s tem dosegli? Kakšni bodo ekonomski, politični, moralno - psihološki učinki teh aktivnosti med Prekmurci, ostalimi Slovenci, med madžarsko narodnostno skupnostjo, v sosednjih državah? Ali bodo samo pozitivni? Če smo se odločili za to praznovanje, katere dejavnosti bomo finančno podprli? Zakaj ravno te? Kako in v katere aktivnosti vložiti denar, da bo učinek vložka upravičil njegovo velikost?

Še več vprašanj pa se postavlja okoli sofinanciranja kolesarske dirke. Če naj bi bil cilj takega financiranja večja promocija regije, se moramo nujno vprašati: Ali to promocijo sploh potrebujemo? In če naj bi bil cilj te promocije večji turistični obisk, se moramo vprašati: kakšen in koliko turizma pa potrebujemo in želimo in kakšne so kapacitete regije, da povečani turistični obisk absorbira, brez trajnih kvarnih vplivov?

Moj zaključek: če imamo jasne odgovore, kakšen turistični produkt hočemo tržiti, komu in za kakšo ceno in če se v strategijo trženja lahko umesti tudi kolesarska dirka, potem lahko rečemo, da je bila letos z nefinanciranjem te prireditve narejena napaka. Če pa je odgovor, da bi dirka letos po Prekmurju "morala" biti, zaradi stoletnice ali pa "zaradi večje promocije" regije pa se lahko samo vprašamo: Ali res?

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

buldok - ne vem kje ti v mojem pisanju vidiš "politični naboj"moram ti odgovoriti s tem, da ne spadam več med "šmrklaše" zato sem imel možnost preizkusiti in preživeti kar nekaj zgodovine za nazaj mnogo več kot ti (po letih) , ker sem definitivno starejši od tebe, ne bom navajal leta ker boš presenečen. Zato ne dovolim, da bi me zgodovine učili taki ki so to spoznali iz enostranskih navedb slovenskih medijev, pa nič več o tem.
Politično nisem opredeljen niti obremenjen, ker če bi bil bi me bilo lahko samo pošteno sram, kam so ti tvoji politiki Slovenijo pripeljali, (zdravstvo, pravosodje, kraje, upokojenci itd)in to vsi po vrsti beli, rdeči, črni itd. Kar se pa Kučana tiče, pa sem ga imel priložnost videti na delu, za obdobja Jugoslavije ko je bil glavni in sedaj po osamosvojitvi ko je "stric iz ozadja" v enem in drugem obdobju za Prekmurje ni naredil čisto NIČ. Ne vidim kaka nevidna sila, ga žene, ker je že dolgo upokojenec dobro preskrbljen in naj bi v tem užival in zgodovina ga bo ocenjevala v dobrem in slabem ne glede na tvoje ali moje želje.
Najbolj pa me moti tvoje zapisano "In kdor je na oblasti, odloča. Vedno in brez izjeme je tako" mogoče si pozabil napisati KDOR JE NA OBLASTI VEDNO KRADE BREZ IZJEME. Dokaz tvojega nepoznavanja ali nepriznavanja demokracije v Sloveniji je ravno nespoštovanje 3. člena Ustave RS
prečitaj si kaj tam piše, zdaj če ti tega ne priznavaš je tvoj problem. In tvoja delitev županov na take in ovake (naše in ne naše) je odras tega. Vsi župani so izvoljeni za to da delajo v dobro občanov in ne kot ti misliš, da morajo delati v dobro samo svoje politične opcije, kar je dejstvo v Sloveniji V TEM SE NE BOVA NIKOLI STRINJALA.
Kar se pa tiče praznovanja 100 letnice se ne veselim, moram te razočarati in povedati, da se tega dogodka skoraj bojim, ker že razdvaja in še bo razdvajal Prekmurce ker je v praznovanje vsiljeno preveč enoumja. In moj zaključek Prekmurci smo bili vedno in vedno bomo HLAPCI in to po svoji zaslugi.

In reply to by buldog

100-100 (nepreverjen)

Ge san ti že ednok napisou, či si telko zavedni, kak se vo davleš piši v prekmurščini. Či si teuko star, pa či si Prekmurec , te te je znan mati nafčila gučati pa pisati prekmursko. Či te je nej ti je oproščeno. Ka se pa tiče razdvajanja , Prekmurci smo sigdar znali fkup držati, hlapci smo tuj nej bili, nej vogrinon pa nej sedašnoj gospodi. Tou so samo oni tak mislili, zato smo pa lejko telko časa preživili med vukami šteri so naš ščeli druge gezike nafčiti. Meli smo sfoje knjige, svojo abecedo, sfoj gezik in tou mo meli dotečas ka mo znali gučati pa pisati po prekmursko.

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

edenpac

Hm hm. Je to kar pišeš Prekmurščina ali pa misliš , da je ¨˝prekmurščina˝¨? druge-drujge , razdvajanja-talanja , hlapci-lapci , sedašnjoj- gnešnoj , ......... .

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

100-100 Prosim ne smeši se z tvojo "prekmurščino" ki to ni. Ker pa v Prekmurju imamo že več kot 50 % ljudi ki ne razumejo prekmurski, pa da ne bi kaj narobe razumeli moram tako, sicer pa se jaz ne sramujem slovenščine če se je ti.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Brankoo (nepreverjen)

Zavedni PREKMUREC, izgleda da ti kanali prebijajo, kakšno vezo pa ma Kučan in levi in desni. Če si sposoben, komentiraj članek ali pa se probaj umiriti in ne uničuj komentiranja

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

Brankoo - kakšno vezo pa ima Kučan z 100 obletnico priključitve Prekmurja ? Zaupan pa mu je bil velik denar in če bi od tega dal krej 65.000 € za sponzorstvo dirke po Sloveniji bi bil to koristno naložen denar za promocijo Pomurja (več ur helikopterskih posnetkov). KAPIRAŠ ?

In reply to by Brankoo (nepreverjen)

Gost434 (nepreverjen)

De šerif mogel prvo cesto zriktati, ka po tej lüknjaj se nej za voziti

. (nepreverjen)

Redko kje je še cesta slaba v Soboti. Soboški breg pa expano bi bila atrakcija letos.

AleksanderVeliki (nepreverjen)

Glij Kardinar rdeči de pametüvo ...

Vipko
Truplo

Čeprav je tema kolesarstvo, torej šport, pa se vseeno tudi sam ne morem čisto ogniti politiki. Res je, da letos obeležujemo stoletnico priključitve in neka rdeča nit te obletnice bi res pasala zraven.

Zakaj točno ni etape pri nas... Lahko je to in ono, verjetno je zraven denar in ta je sveta vladar. Ideja, da bi etapa vodila skozi štiri države je super... kakšno 200 km progo bi čisto zlahka trasirali in to še kar hribovito povrhu. V Avstriji za Gradiščanskem je nekaj solidno dolgih hribov... (bližina Oberwartha, Lockenhaus...).

No, pa bomo videli... drugo leto, kaj bo?

rafael (nepreverjen)

Dirka po Sloveniji, pol ne bojo kolesarili po celi Sloveniji če ne bojo peljali v Prekmurju. Pomurje, vse skupaj stalo približno sto tisočakov. Kaj toliko denarja vržejo zaradi ene dirke. BEDARIJA

Vipko
Truplo

Poglej, nekomu s splača, da plača teh sto tisočakov... Po svetu se po svoje tepejo, da Eurosport prenaša njihovo dirko.

Hrvati so naredili pravi bum iz svoje dirke. Posnetki predvsem obalnega področja, Dalmacije, številnih otočkov in zalivov... so obkrožili svet. Pri takem turističnem izkupičku, kakršnega ima Hrvaška, je neka taka promocija, kaplja v morje glede stroškov financiranja.

In reply to by rafael (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

BRAVO TRUPLO: končno eden, ki razmišlja objektivno. Vsem ostalim pa priporočam, da si na Eurosport ogledajo prenos dirke PO ITALIJI, ki se je ravnokar začela, danes je tudi prenos, pa vam bo potem bolj jasno ne pa da samo komentirate na tisto na kar se ne razumete. Politika pa je toliko zraven da odobri denar (ki je itak od nas vseh) pa nič več.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

... navadno še kakšen politik ali političarka prinese pokal... šampanjec... da se malce šprica, he, he... Meni tudi ni jasno, čemu nekateri tako ozko razmišljajo: po njihovem je potem vsaka reklama odveč? Če se gledajo npr. športni dogodki po televiziji, je veliko prekinitev zaradi časa za reklame. Dandanes se tekme že uradno prekinjajo zaradi tega, npr. tudi pri košarki. Nekdo ima interes, da plača ta in ta znesek...

Tako mi je po svoje tudi žal, da se Dirka po Italiji ne prenaša po naši televiziji. Veliko denarja za stroške prenosa bi sigurno lahko nabrali iz reklam, če že ne vsega. Ampak... rekdo kdaj nekdo iz čistega mira pride k tebi in ponudi denar, moraš k njemu. To pa je pri državni televiziji že mala utopija.

Sicer pa je Roglič včeraj že "razturil" konkurenco na vzponu na St. Luco! Najhitrejši je bil po ravnem, prednost pa je precej povečal na vzponu. Torej vsi, kateri kritizirate razna reklamiranja: tako kolesarstvo, kakor motokros bosta danes zelo gledljiva in seveda prekinjanje prenosov zaradi reklem... ne bo redko! Predvsem prenosi kolesarstva so fantastični, saj prikazujejo turistične znamenitosti, lepote narave in še marsikaj.

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice