V Lendavi bo zrasla sodobna nogometna akademija, za katero je madžarska vlada namenila dodatne štiri milijone evrov. Skupna vrednost investicije bo tako znašala nekaj več kot šest milijonov.

Že pred časom smo pisali, da bodo v Lendavi dobili sodobno nogometno akademijo, za katero je madžarska vlada že konec leta 2016 nakazala dva milijona evrov Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti, sredstva pa so bila zaradi lažje izvedljivosti projekta ter zagotavljanja strokovnosti na športnem področju prenakazana na posebni račun nogometnega kluba Nafta 1903.

Toda dva milijona ne bosta dovolj za izpeljavo celotnega projekta, saj je madžarska vlada konec minulega leta za projekt v Lendavi namenila še dodatne štiri milijone evrov

"Projekt dejansko ostaja enak, vendar je bilo že pred časom jasno, da celotnega projekta iz dveh milijonov evrov ne bo možno dokončati. Zato smo zaprosili za dodatna sredstva, da se ta projekt dejansko lahko tudi konča," nam je povedal Ferenc Horváth, predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Skupaj nekaj več kot šest milijonov

Kot smo izvedeli, bo od teh dodatnih 4 milijonov, približno 3,3 milijona namenjenih za izgradnjo dijaškega domu, oziroma namestitvenega prostora ter trem pomožnim igriščem, preostali denar pa bo porabljen za normalno delovanje. 

"Seveda bo denar porabljen tudi za opremo in rekvizite, ki so potrebni za normalno delovanje akademije. Okvirno bo celotna investicija vredna približno šest milijonov evrov, morda nekaj več," še pravi Horváth.

Tudi dve ogrevani igrišči

Celoten kompleks z nastanitvijo in sodobnim vadbenim centrom, pri čemer so tako vključena še vsaj tri igrišča z umetno travo, manjša tribuna, igrišče za odbojko ter igrišče z mivko, bi naj predvidoma stal konec leta 2019. Prostor, namenjen kompleksu je med Lendavo in Trimlini, natančneje za Termami Lendava.

Ob tem dodajmo, da je lendavska občina pred kratkim izdala dovoljenje za izgradnjo dveh manjših ogrevanih igrišč z umetno travo, ki bosta v neposredni bližini Dvojezične srednje šole Lendava. Kot kaže bodo v Lendavi dobili moderen nogometni center, ki bi v tamkajšnjo akademijo znal privabiti otroke tako iz okoliških krajev, kot tudi iz sosednje Madžarske in Hrvaške. 

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mojamoja (nepreverjen)

Temu se reče "madžarizacija" Slovenije..

Ge (nepreverjen)

Ali pa Lendava - sodobna avtopralnica denarja!

In reply to by Mojamoja (nepreverjen)

naftaš (nepreverjen)

Pri prevzemu madžarskega gradbinca je bil glavni asistent šerif Tone. Tega ne pozabimo! Brez njega madžarski gradbinec nikoli ne bi postal predsednik kluba. Tone je bistvu je pomagal Orbanu. 10% od štirih milijonov pa je 400.000, a ne? A je kolaborant? Ali je izdajalec Slovenije? Ali je brezobziren lopov? Ali pa je vse troje naenkrat? Naj vsak sam razsodi. Letos so županske volitve.
Mislim, da bo iz tega kmalu velika afera na državni ravni, tako na Madžarskem kot v Sloveniji, morda celo evropsko sodišče. Volitve so tako na Madžarskem kot v Sloveniji. Novinarji bodo imeli pravo poslastico: arogantni politiki, milijoni, korupcija in nogomet.
Kar pa se nogometnega potenciala tiče, Lendava za akademijo nobenih pogojev nima. Načrt je, da bi se v Lendavi nastanili in učili srednješolci iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške ter tu trenirali vsak dan, potem pa bi določeno obdobje morali igrali za Nafto. Lendava nima svojega potenciala, od tod se mladi izseljujejo, malo je novorojenih, v osnovni šoli jih je okoli 50 v vsakem letniku. Gre torej za politično odločitev Budimpešte in ne Ljubljane, in to je račun brez krčmarja. Akademijo bo finančno morala prevzeti Slovenija, saj ne more dovoliti, da bi na njenem ozemlju nekdo drug vodil politiko mimo njene volje, ali...?

In reply to by Ge (nepreverjen)

hlkhvst (nepreverjen)

ui ui ui mamama mamama mamama aa!

sisak (nepreverjen)

Kak koli se trudim, da bi probal to razmiti mi nikak ne jasno. Zakoj madžarska vlada daje toliko pejnaz v neki fuzbal v tuji državi? Ekonomske logike tu nega nobene. Vsi ka malo bole poznajo situacijo znajo, ka je nogometna šola Nafte slaba. Nobene selekcije nimajo v NZS ligah... Torej, tudi v športnom smisli nega glih neke hude perspektive. Jim je res v interesu neko prikrito širjenje Madžarske? Predvidevam, da bo uradni jezik v tej akademiji Madžarski?

A79 (nepreverjen)

Ne, da Lendavi ne bi privoščil ampak Viktor Orbán bi si naj ogledal revščino na svoji strani meje, pa tja vložil ta denar.

siromaček (nepreverjen)

Ge san isto na to prvo pomislo. Doma njemi pol prebivalcov mlati sirotinjo in dela za drobiž za tuje "investitore".... Orban pa milijone davle za nekši brezvezni fuzbal. Verjetno je resno neka od toga..... ali pranje denarja ali pa prikrita mađarizacija....

In reply to by A79 (nepreverjen)

NAFUDANI (nepreverjen)

Če bi favšarija gorela, Slovenije ne bi bilo.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

ka je magister? zdaj si pa nafudane?

In reply to by NAFUDANI (nepreverjen)

alkimist

Madžarska je že desetine milijonov namenila dvojezičnin območjon na slovenski strani, v obliki športnih, kmetijskih in gospodarskih vložkih.
Haha, nej je to madžarizacija Slovenije, ampak madžarizacija obmejnih delov. Po domače, Madžar da keš Madžari.

Super (nepreverjen)

ko 4 milijoni priletijo pa še niti prav projektov ni pripravljenih - lahko edino pomisliš, da gre kup tega denarja po nekih kanalih na nek TRR nazaj na madžarsko (plačila za zasluge pod mizo press)

Irina (nepreverjen)

Saj to se itak zna, ka de gradil on predsednik Nafte. Mogoče je vse skuper tudi z onim 2 tirom povezano. Vse skuper kar fajn smrdi. Sploh ko je politika poleg.

In reply to by Super (nepreverjen)

Mustafi (nepreverjen)

Vse manjšine so dobile peneze.
Kak mislite ka je Osijek na enkrat 3. v HNL? Isto se dela tam kamp oz. nogometna šola...

Navijači (nepreverjen)

Naj Jevšek za Mura ka zrihta. Nej občinske pejneze!

sreča v žalost… (nepreverjen)

Radius 30 km... tisoče navijačev, dva kluba, magneta v slovenskem prostoru. Normalno da obstaja rivalstvo, ampak favšarija pri razvoju? in to s tujim denarjem? zadosti žalostno je, da razvoj morajo financirati Rusi in Madžari, lastna država pa si zatiska oči. Vesel sem, da se razvijajo pogoji za našo mladino, tako v Lendavi, kot v Murski Soboti. To je še en dokaz, da zmoremo, želimo in znamo. Če je na eni strani madžarizacija, pol je na drugi strani širjenje ruske kulture. Ampak nič od tega. V tujini pač vidijo priložnost in pametno naložbo v naših koncih, še na enem primeru več (področje šport-nogomet), kot pa lastna država in organizacije. Bodimo ponosni, da stremimo v razvoj s tujim kapitalom in na ta način omogočimo našim mladim kvalitetnejši športni razvoj. Rivalstvo pa ohranimo na članskih tekmah in športno navijajmo!
Lp.

neda

Kaj vas brigajo madžarski milijoni, namenjeni Madžarom. Raje se ukvarjajte z gnilimi transakcijami slovenskih milijard, ki ponikajo v "žepih" domačih roparjev, istočasno pa se iz dneva v dan poglablja prepad med denarnimi mogotci in tistimi, ki nimajo za star kruh. Če imate vi tam zgoraj kaj srca, morale in vpliva v tej družbi, raje začnite kidati gnoj svoje lastne dežele.

Vipko
buldog

Ko je slovenska vlada trošila milijone po Porabju, gradila v Monoštru Lipo in kulturni center se nihče ni spraševal, če ne gre za "slovenizacijo" Porabja? Takrat smo zahtevali recipročnost za njihovo manjšino na naši strani. Zdaj prihajajo madžarski milijoni in to (pametno) za malo gospodarstvo in za mlade. In evo, pametnjakoviči spet modrujejo, pisarijo...
Škoda, da Madžarska ni vložila milijardo! Vse to bo ostalo v Sloveniji, samo ne nakladajte o neki "madžarizaciji". Na drugi strani Slovenije se vlagajo stotine italijanskih milijonov; na Kras se fizično naseljujejo Italijani; po drugi strani pa si je že desetine naših Korošcev zgradilo domove v bližnji Avstriji; in Avstrijci jih dobesedno vabijo, naj pridejo...
Je pa res, da bo na otvoritvi tudi Orban, ki ima tukaj politične računice; on je pač politik. In verjetno je tudi res, da bo od tega imela korist tudi NK Nafta. In vsi tisti, ki lahko vidite za malenkost iz svoje črno - bele ograje: za pomurski nogomet je zelo pomembna tudi stabilna in močna lendavska ekipa. Ne nazadnje: to je verjetno daleč najstarejši športni kolektiv v Prekmurju. Bo pa imel od tega centra, ko bo realiziran, koristi celotni pomurski šport.

sreča v žalost… (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice