Murska Sobota bo v tistih toplejših dneh, predvsem v juniju, gostila nemalo športnih dogodkov.

Pred dnevi smo poročali, da bo v naših koncih v začetku junija potekalo sklepno dejanje evropskega prvenstva vinarjev.

Toda to ne bo edini večji mednarodni dogodek v Pomurju. Murska Sobota bo namreč prizorišče konca prve etape dirke po Sloveniji, ki v zadnjih letih vse bolj pridobiva na veljavi.

"Cilj prve etape dirke po Sloveniji bo v Murski Soboti. Gre za dirko, ki je izjemno gledana tudi na Eurosportu in to ne samo v Evropi, tudi širše. Privablja namreč najboljše kolesarske ekipe iz celega sveta," je pred dnevi v oddaji Soboški ekran povedal soboški župan Aleksander Jevšek.

Bo dogodek pomagal dvigniti zanimanje za kolesarstvo?

Dirka po Sloveniji bo letos potekala sredi junija, natančneje med 13. in 17. junijem, prvič pa se bo etapa končala v Pomurju, natančneje na Slovenski ulici. 

"Dirka po Sloveniji je ena velika promocija tudi za pomursko regijo in za samo kolesarstvo. Zanimanje za ta šport je sicer v Pomurju trenutno dokaj nizko, morda pa lahko en tak večji dogodek spremeni tudi to in več mladih navduši za kolesarstvo," nam je povedal Slavko Vukan, ki skrbi za kolesarje kot trener v KK Tropovci.

Na dirki tudi pomurski kolesarji

Ob tem dodaja, da je mlade za kolesarstvo ob drugih, bolj popularnih športih, težko navdušiti. Kot pravi, mlade vse preveč namesto športa zanimajo računalniki, družbena omrežja in vse manj športne aktivnosti. 

Toda kljub temu se najdejo tudi takšni, ki se vendarle podajo v kolesarstvo, Vukan pa ocenjuje, da bi po Simonu Špilaku lahko uspelo Žigi Horvatu iz Dankovcev, ki je svojo pot začel v Tropovcih, na dirki po Sloveniji pa bo branil barve Adrie Mobil.

 "Od pomurskih kolesarjev bo verjetno prisoten še Primož Obal, ki je svojo pot začel v Tropovcih, trenutno pa je član ekipe mebloJOGI Kult Solkan," še dodaja Vukan, ki sicer verjame, da bi predvsem Žiga Horvat lahko šel po stopinjah Simona Špilaka.

Odlična promocija

Kot je omenil župan Jevšek, je dirka predvajana na Eurosportu, kar ji daje še dodatno veljavo. To je še en vidik za promocijo tako Murske Sobote kot pomurske regije na splošno.

"Vključujoč s helikopterskimi posnetki naše destinacije, naše lepe regije. Jaz mislim, da moramo takšne priložnosti zgrabiti, jih organizirati in na slovenski ulici pričakujem v cilju vsaj toliko ljudi, kot jih je na Tour de France," se je na koncu nekoliko pošalil Jevšek.

*Slika je simbolična

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bubek (nepreverjen)

vej si pa felne spovugnejo ali pa keri düjne na tej grabastih ulicaj,de mogo Jevšek vse prle dati preplastiti

školnik (nepreverjen)

Vej pa valda prle poglednejo kama idejo ali ge do se pelali.

mrtva reka (nepreverjen)

Več pišete o Jevšku kot o sami dirki. Še ena promocija zanj. Ker se v kolesarstvo ne razmem najbolj prosim Truplo da kaj pove.

In reply to by školnik (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Moje menje, ni pa povedano, da je to točno: potrebna je bila dirka po Hrvaški, da so se malce zganili tudi v Sloveniji. Namreč: sosedska dirka ima veliko promocije, precej denarja je primaknila tudi država Hrvaška. Kolikor vem, ni pa nujno, da je vse točno, je potrebno za prenos na Eurosportu imeti nekaj helikopterjev, kateri snemajo vse živo, verjetno nudijo tudi drugo logistično podporo.

Tako se dobijo fantastični posnetki iz zraka, kar je lepa turistična promocija za samo državo. Tisti, ki me poznate in v julijskem času, ko je na sporedu TDF, vidite, da na kopališču buljim v tablico vedite, da to ne delam samo zaradi kolesarjev... veliko tudi zaradi tistih čarobnih posnetkov krajev. Tudi za ostale dirke velja enako.

Sama Dirka po Sloveniji trenutno res ni nekaj nad, kakor pravimo. Koliko bo prenosa na Eurosportu ne vem, mislim, da je bilo lani prvič, pa še takrat so na eni etapi imeli organizatorji obilo smole, saj je zaradi neurja na Ljubljanskem barju moral helikopter pristati za nekaj časa in slike seveda... ni bilo. Če bo letos vse v redu in bo prenos, bodo pač gledalci širom po Evropi in svetu videli tudi... Mursko Soboto. In dragi župan, nič se bat, kakor pravimo, lukenj na cesti se iz helikopeterja ne vidi, he, he... Ampak, vrag ima vedno mlade, snemalo se bo tudi iz motorjev in avtov... tam pa...?

Sicer pa mene bolj, kakor mogoče sam cilj, zanima, kje bo potekala etapa. Slovenija je mala, če se držimo samo našega ozemlja niti ni smoterno, da ima dirka več, kakor štiri etape (toliko jih mislim da ima trenutno). Upam, da prikolesarijo nekje preko Mure in zavijejo proti Goričkemu. Samo prečkanje Mure in potem dokaj dolgočasno nabijanje tempa zaradi lova za ubežniki ne bo ravno nekaj posebnega. Cilj bo vsekakor šprinterski, saj je prvi hrib, če bodo na Goričkem, oddaljen od Sobote vsaj 10 km in težko je verjeti, da bo glavnina prepustila užitek zmage nekaj ubežnikom. Dirka bo lahko v tem primeru taktično zelo zanimiva, saj tudi takim, kateri so bolj za šprint in niso ravno neki hribolazci, Goričko v smislu vzponov ne predstavlja ravno neki nepremostljivi problem.

Bodi dovolj, veselimo se dogodka, vsaj tisti, katere kolesarstvo zanima in ne zamerite ob malce heca!

In reply to by mrtva reka (nepreverjen)

Truplisimo-Idi… (nepreverjen)

Jaki znalac s točno takšin komentaron

In reply to by Truplo

chef (nepreverjen)

Fala Truplo za tvoj pogled. Bi se kar strinjo, je pa tou fajna prilika za regijo in Slovenijo, ka se tudi na Eurosporti naša pokrajina fajn spromovejra.

In reply to by Truplisimo-Idi… (nepreverjen)

gost21 (nepreverjen)

Še dobro ka se snema tudi iz helikopterja, ker dvomin ka majo takše stabilizatore ka bi lejko normalno snemali

biciklist (nepreverjen)

Bravo! To bo odlična promocija za Prekmurje in Mursko Soboto. Pa tudi za kolesarski šport v Pomurju lepa vzpodbuda.

kodiak (nepreverjen)

Odlično, tako se dela. Lanska dirka je bila super, pa tudi helikopterski posnetki.

EUROSPORT (nepreverjen)

Očitnk ene še nejste gledale prenosov, ka be vidle ka vozijo tude po granitneh kockaj, velkeh luknaj itd.. Tak ka ne nakladajte telko k teh grabaj prinas.

gost21 (nepreverjen)

vau zaj san pomirjeni, tak ka grabe so nej problem, še kakših 10 lejt lejko ostanejo

In reply to by EUROSPORT (nepreverjen)

EUROSPORT (nepreverjen)

Nej si razmo mojga posta. Mišleno je blo, ka vsi samo napekate, ka do po grabaj vozile, kak da je drugje vse tipi topi. Ge san tude za to, ka se ceste popravijo, ka mo se razmile!!

In reply to by gost21 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ali bi lahko objavili tudi kje bo potekala ta dirka. Traso na internetu ne najdem.

gost 2 (nepreverjen)

odgovor izpred 4 tednov: Tour of Slovenia: Žal etap in njihovega poteka še ne moremo razkriti. Vse ob svojem času...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

To mamo res srečo,da je v Murski Soboti župan Jevšek.Če bi imeli kakega župana desno obrnjenega ne bi nikoli vidli take prireditve v Prekmurju.

Kr'en (nepreverjen)

Vupan ka do tačas bar malo tou slovensko ulico zriktajo. Pa nej samo zavolo šminke pa televizije.

kolesar1 (nepreverjen)

Baje bo zadnjih nekaj sto metrov trasa potekala tudi po Ulici arhitekta Novaka.
Glede ne stanje te ceste bo to mali Paris-Roubaix, tlakovani 'pekel severa'. Ha, ha.

Lupi (nepreverjen)

Samo toliko v vednost, to ni prvič, da je cilj ali start Dirke po Sloveniji, v Prekmurju. Pred leti je skoraj vsako leto bil cilj in start ene od etap v Beltincih. Lp v Mursko Soboto iz Beltinec

Šundi (nepreverjen)

..leta 2006 je bil start dirke v Lendavi..

bono1

Res lepa novica, ko bomo še vedeli kje bo potekala trasa bo še bolj zanimivo, upajmo samo še na lepo vreme in dosti gledalcev vsaj v cilju, če že ne ob progi.

VRAN (nepreverjen)

Tvoja Nika bo pa v cilju pejla.

In reply to by bono1

black panter

stari,ne smeti teme

mjaumjau (nepreverjen)

"Zanimanje za ta šport je sicer v Pomurju trenutno dokaj nizko"... ma nemoj, če bi malo prle vrgli oko na te šport bi vidli ka se fejst motite

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice