FOTO: Fotolens.si
Kot vse kaže, smo korak bližje temu, da v Murski Soboti dočakamo pokrit plavalni bazen in prenovo Fazanerije ter kopališča. Projekt, katerega vrednost je okoli 26 milijonov evrov, se je znašel na seznamu pomembnih investicij.

Vlada je na podlagi Interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covid-19 določila seznam pomembnih investicij, ki se bodo lahko še dopolnjevale.

Posodobitev stadiona in kopališča

Med prijavljenimi projekti najdemo tudi projekt 'Športno rekreacijski center Fazanerija' (ŠRC Fazanerija), vreden 26 milijonov evrov.

"Projekt ŠRC Fazanerija prioritetno pomeni posodobitev mestnega stadiona in posodobitev mestnega kopališča s pokritim plavalnim bazenom. Pred nekaj leti je že bila na mestnem stadionu Fazanerija izvedena nadstrešitev obstoječih tribun, dograjen je bil objekt garderob in uprave.

V predlogu investicijskega projekta je predvidena dograditev manjkajočih tribun za sklenitev obroča tribun in nadstrešitev le-teh v sistemu, enakem obstoječemu," so nam uvodoma povedali na občini, kjer so se s prijavo projekta odzvali na poziv ministrstva.

Fazanerija z osem tisoč sedišči

V soboškem prvoligašu si ob tem prizadevajo tudi, da bi premestili glavno igrišče bliže glavni tribuni, uredili drenažni sistem na travnati površini z ureditvijo namakanja in ogrevanja s termalno vodo, izvedli hibridno travnato igrišče po sistemu šivanja ter povezali glavno in severno tribuno ter na vzhodni strani stadiona zgradili novo tribuno. 

"Cilj je, da je na Fazaneriji vsaj osem tisoč sedišč. Za omogočanje treningov tudi mlajših selekcij so planirana tudi pomožna igrišča za treninge. Zaradi slabega stanja trave in pomanjkanja površin za vadbo in tekme je potrebno pristopiti k rekonstrukciji velikega nogometnega igrišča v Fazaneriji v Murski Soboti. Urejene površine bi imele ustrezno drenažo in bi zagotavljale kvalitetne pogoje za vrhunske rezultate nogometnega kluba in izvajanja tekem na različnih rangih". 

Novi vhod z ureditvijo vhodne ploščadi

Za funkcioniranje mestnega stadiona je pomembna tudi primerna dostopnost. Zato je previden tudi novi vhod z ureditvijo vhodne ploščadi v osi stadiona med Kopališko ulico in mestnim stadionom. Ploščad bi lahko, po besedah občine postala tudi jedro vseh komunikacij sistema, prav tako se jo lahko pomično nadstreši, prostor pa ob tem postane prizorišče poletnih prireditev. 

"Investitor Mestna občina Murska Sobota želi s soudeležbo drugih finančnih virov z navedenimi ureditvami na mestnem stadionu doseči namen, da se bodo lahko s strani nogometnih selekcij odvijali skozi celo leto treningi ter tekme na vseh nivojih, saj mora biti rekonstrukcija v skladu s standardi UEFA". 

Bomo dobili tudi pokriti plavalni bazen?

Mestna občina Murska Sobota prav tako nima pokritega plavalnega bazena, o čemer je bilo v preteklosti že precej govora. Tako je onemogočeno plavanje čez celo leto. 

"Po idejni zasnovi za prenovo mestnega kopališča je predvidena sanacija obstoječega olimpijskega bazena, izvedba objekta s pokritim bazenom, izvedba zunanjega bazena s toboganom, ureditev garderob in gostinstva z izkoristkom nadstrešnic obstoječih paviljonov garderob ter ureditev zunanjih površin. Predvideno je ogrevanje pokritega plavalnega bazena z odpadno geotermalno vodo". 

Dvig kvalitete športa v regiji

S prenovo obeh obstoječih športnih objektov in popestritvijo ponudbe, bi to lahko pomenilo dvig kvalitete tovrstnega športa v regiji, obenem pa bi celotno območje Fazanerije postalo atraktivnejše za kasnejši razvoj novih vsebin, pravijo na občini, kjer so ob tem izpostavili glavne cilje investicijskega projekta. To so:

  • zagotoviti potrebne športne površine ustrezne kakovosti za izvajanje dejavnosti nogometa in plavanja ter izvedbo rekreacije,
  • izboljšati pogoje za tekmovanje in vadbo tako prvega moštva NŠ Mura kot tudi ostalih mlajših selekcij in ženskih nogometnih ekip,
  • omogočiti pogoje izvajanja plavanja skozi celo leto ter izboljšati pogoje plavanja kakovostnega športa kot tudi rekreativnega plavanja, 
  • omogočiti tekme in treninge številnim mlajšim selekcijam obeh športnih dejavnostih,
  • izboljšati pogoje za vzdrževanje igrišča (drenažni sistem, namakalni sistem, uporaba obnovljivih virov – zbiranje meteornih vod za zalivanje igrišča, izraba termalne vode za segrevanje površine pozimi), 
  • z uporabo odpadne geotermalne vode izboljšati vadbo plavalcem tudi v zimskem času, 
  • z ureditvijo športno rekreacijskih površin bi celotno območje Fazanerije pridobilo na urejenosti in izgledu, 
  • z ureditvijo površin bi se povečalo število uporabnikov, razvijal bi se športni turizem v občini in širše, - zagotoviti dostopnost zunanjih športnih površin tudi drugim športnim panogam 

Dela bodo potekala po fazah

Izvedba del je predvidena fazno, in sicer med leti 2022 in 2027. Seveda je vse odvisno tudi od zagotovitve finančnih sredstev, poleg virov Mestne občine Murska Sobota tudi iz drugih sofinancerskih virov, zaključujejo na občini.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MVeseljko (nepreverjen)

Če bo izvajalec pomgard se bo zagotovo našlo nekaj milijončkov.

Vecanje dolga (nepreverjen)

slabo za davkoplacevalce ker pomeni vecji dolg obcine in zato ne bo za penzije i place

In reply to by MVeseljko (nepreverjen)

Nej nej (nepreverjen)

Či bi vsi tak glupo razmišljali, bi se še zaj vozili s kočijami po makadamaj...

In reply to by Vecanje dolga (nepreverjen)

gost2 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In kako to spada med COVID ukrepe za zagon gospodarstva? Koliko jih bo dobilo službo, 5 iz šerifovih vrst? Ljudje bodo brez služb in denarja, komu bo ta stadion in bazen namen? Razumem, da se o tem že dolgo govori in je potreba, ampak trenutno res ni čas za to.

andrejč (nepreverjen)

Se strinjam. Govorimo o 26 MILIJONIH (!!!!) evrov

Še enkrat. 26 - milijonov - evrov. Ne 260.000 EUR, ne 2 milijona. 26!

Koliko novih delovnih mest bo prinesla investicija?
Bodo zato mladi ostali v regiji?
Se bo bistveno izboljšal nivo življenja v občini?

Govorimo o -Pazi- 26 milijonih evrov.

In reply to by gost2 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp andrejč

1. Delovna mesta: 2-3 direktorji javnih zavodov, (1 za stadion, 1 bazene, 1 ki bo nadziral predhodna dva) 3 tajnice, 2 tehnična direktorja, 3 hišniki, 15 delavcev prek javnih del.
2. 20% od napumpane vrednosti, se pravi cca. 5 mio eur gre "soboški rdeči buržuaziji" za pripadnost. Ostane še cca. 21 mio eur. Izgradnja stadionov po Evropi (Uefa standard 4.) stane cca. 1700 eur po sedežu. Če je VSE na novo je to 8000*1700=13,6 mio eur. Ostane za bazen cca 7,5 mio.
3.Murskosoboška RDEČA BURŽUAZIJA(beri politika) pa nas, občane mora prepričati, da je projekt investicijsko upravičen (razlog zgoraj navedena delovna mesta in provizijo).

Lp

In reply to by andrejč (nepreverjen)

652 (nepreverjen)

"Če je VSE na novo je to 8000*1700=13,6 mio eur."

zakoj pijšeš 8000? saj pa ma stadion že na novo napravleno okole 4000 sedežov. to se več nede prenavlalo, samo dogradi se mankajoče tribune.. tak ka te izračun prijde za pau menje.. tak ka za bazen ostane po tcojon izračune(pa mojon popravke) okole 13mil, nej 7 😉

In reply to by 1919 (nepreverjen)

jahhh (nepreverjen)

Pokriti bazen bi se spodobilo ka ma mesto z več kak 10000 prebivalci. Še posebej ker mamo geotermalno vodo in nega stroška segrevanja. Isto tak pa je Mura dosti prebivalcon fejst pri srci in rade volje namenijo delež svojih pejnez za ureditev stadiona, pa v članki piše ka bi bila tudi ploščad ge bi se lejko odvijali razni dogodki. Tak ka je nej ta obnova samo za tistih pet tisoč Murinih fenov. Eni občani pa verjetno nedo obiskovali nej stadiona, nej ploščadi, nej pokritoga bazena in logično ka bi rajši ka se pejnezi ponucajo indri, samo sigdar so investiije takše ka ne pašejo čisto vsem. Kelko prebivalcov pa ma korist od Mensane pa kelko miljonov je koštala? Kelko pa jih šče meti kip od svetoga Nikolaja? Kelko jih šče meti ognjemet za novo leto? Severino na soboških dnevaj? Vse takšne investicije se nekaterim zdijo nesmiselne, enim pa so pomembne.

In reply to by andrejč (nepreverjen)

Laci (nepreverjen)

Ne bluzita če sta brez osnovnoga znanja ekonomije. Že večkrat se je dokazalo ka je varčevanje in rezanje proračunov v krizi najslabše ka lejko napraviš. Glih v krizi trbej investerati v javne projekte, z ten spodbudiš gospodarstvo, gradbeništvo, posledično potrošnjo in dvigneš optimizem in moralo. Samo primer poglednite okrevanje ZDA po veliki depresiji v 30ih, kda je Roosevelt uvedel politiko new deal (investicije v javno dobro), kontra primer pa katastrofo z ekstremnin varčevanjon Grčije po prisili EU v letih po 2008...

In reply to by andrejč (nepreverjen)

Laci (nepreverjen)

Pa še to dodan, tudi EU se je z krize '08 navčila, in zato zdaj med korono namenja miljarde in miljarde pomoči državan za vse mogoče projekte in investicije.

In reply to by Laci (nepreverjen)

KAJ BODO VOLITVE ? (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

BOSTE V SOBOTI IMELI SKORAJ VOLITVE, namreč ta projekt se obljublja že 20 let samo letnice se malo menjajo od tega PA NIKOLI NIČ. Pa tudi ni nobene potrebe KOMU ? Stadion - koliko ste že denarja notri zmetali pa ne za infrastrukturo ampak dobre plače igralcem in četi fukcionarjev. JEBENTI, če pa ti otrok hoče trenirati pa starši morajo za to plačevati, kakšen način je to, v tem času pa razmetavate denar za južnjake - balkance. Seveda pri vsej tej roboti izdatno pomaga občina - vsi davkoplačevalci. NOGOMET ČE HOČE OBSTATI SE MORA 100% PRIVATIZIRATI IN 1 EUR NE SME VEČ ITI IZ OBČINSKEGA PRORAČUNA, ta denar je bolj potreben za razne bolj družbene projekte v Soboti ne pa za nogomet. Sicer pa tudi v Soboti ne bo dolgo vsč komunistično - socialistične oblasti ker vi v Soboto še ste zmeraj v leti 1981.

..... (nepreverjen)

KAJ BODO VOLITVE ? dobr osi napijso ka mo v Soboti meli volitve tij si tak nej iz sobošk eobčine zatou pa samo šinfaš pa nakladaš. Potejgni se ta ge ti je mesto pa ne lapaj brez veze.

In reply to by KAJ BODO VOLITVE ? (nepreverjen)

Tro (nepreverjen)

Pokriti bazen se nuca že dugo. Tudi stadion bi bil že skrajni čas ka se ga dokonča. V primeru ka bo možno tu dobiti dosti denarja iz tega programa za okrevanje po pandemiji ne vem zakaj ne bi to izkoristili. Bo pa čas pokazo, če je to pa nakladanje.

rtzrtz (nepreverjen)

vejpa že ka san bil star 5 lejt so obečavale pokrite bazen pa fazanerijo zdaj pa san 30 taka lepo prosen. Kda do me v grob polagale de mogauče kumaj topla voda v bazenaj nej pa ka bi pokrito bilau.

što še gnes den ten novican vrvle je pa rejsan idiot

In reply to by Tro (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Obećanje ludom radovanje.

spincek (nepreverjen)

Tou so gnes mogli napisati, ka so vceraj pisali od Lendave in sportnih dvoran?

venezuela (nepreverjen)

Mesecev Demokratični socializem- ideja, da posameznik ni sposoben sprejemati življenjskih odločitev in upravljati svojega denarja odgovorno, hkrati pa lahko odloča kako naj drugi živijo in upravljajo s svojim denarjem.

cba (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Spoštovani avtor prispevka. Pozabili ste napisati , da se planira okrog stadiona zgraditi tudi 400 m atletska steza z vsemi atletskimi površinami za tekmovanja. Se pa investitor še ni odločil ali bo steza tartanska ali bodo za začetek nasuli samo leš .

Vipko
Truplo

Vse lepo, res se to obljublja že nekaj let. Ne vem, če se gornji šali, ampak kako bodo zgradili atletsko okoli igrišča? Četudi bi bilo mesto, pa ga seveda ni, bi tak stadion izgledal...? Napisal je sicer, "okrog stadiona", ampak potem pa bi bila steza predolga, kako bi to izgledalo niti ne morem napisati, pa tudi razna drevesa bi padla, pa neki beton preko Ledave bi se moral postaviti in še kup čudnih zadev. Toliko o tem!
Če bi se stadion uredil bi bilo lepo, ampak: to precej stane. Če bo Mura še naprej v vrhu slovenskega nogometa bi bilo mogoče res smiselno povečati kapacietete na osem tisoč. Tudi, da bi služil še za kaj drugega, kakor v tujini... Drugače je vse brez smisla! Pa tudi, da se uredi tako, da so lahko razne medržavne in večje mednarodne tekme tu, ne pa, da ne zadovoljuje standardov. Nekaj se gradi, povečuje, potem pa se tekme organizirajo v Lendavi?
Ideja o pokritem bazenu ima dolgo brado, pa dvomim, da se bo uresničila. Ekonomsko se tak objekt sam ne bi vzdrževal... pa tudi zunanji "olimpijski" baje ni po merah. Tega bi morali prav tako usposobiti, da bi bil primeren za tekmovanja.
Najbolj pa me moti zapis, da se bo vse delalo, če se pridobijo sredstva. Ja... so to sedaj sanje, ali je kaj konkretnega?

In reply to by cba (nepreverjen)

lucija15 (nepreverjen)

**BEDARIJA**

micikaaa (nepreverjen)

Rimska Čarda ....zdravilna voda .....tu se obrača denar pa delovna mesta.......

Adijo pamet! (nepreverjen)

Pa dobro lidje... Sama faušarija vas je... Svoj vložek si DENGRAD in POMGRAD moreta negi povrniti... Pa pejneze oprati.

Munt (nepreverjen)

No rdejči župan je pa vrgo čunto ka se pozabi cerum Puconci, de bi naj po domače delali. A nemamo že zadosti norosti toga župana, drvarnica, cerum, radijo, slovenska ulica,, lekarne in stadijon a je ali bi štera prinesla dobiček občini in posredno cenejše življenje občanom? Nej, ivesticije ne prinašajo neke dodate vrejdnosti v prihodnjih letih za občino ampak za posameznike. V Soboti nucamo dobra delavna mesta, a nej samo za županove strankarske znance tudi za ostale občane,kot vidimo se v pogoje za prihod investitorov ne vlaga.

tistiden (nepreverjen)

Ka koli se dela, van ne paše. Če se nič ne dela, van ne paše. Nej čudo, ka smo tak zaostale v ton kunce.

rtzrtz (nepreverjen)

pa še paše ale tej projekt se dela že od titojovoga časa

In reply to by tistiden (nepreverjen)

dfre (nepreverjen)

In bi biu že zdavnja gotov, če se nebi Štihec zaradi lastnih finančnih interesov skrejgo s Polaničon in se je Polanič umakno iz projekta. Eni ste tou lekar pozabili.
.
Večina velikih obljub v predvolilnih kampanjah je ostala nerealiziranih.
.

Anton Štihec je na čelu župana Mestne občine Murska Sobota že 10 let, za kandidaturo se je odločil tudi letos. Objavljamo nekatere njegove največje obljube iz preteklosti, ki niso bile izpolnjene.
.
1. Projekt Fazanerija
.
Projekt, ki je bil nekaj dni pred volitvami leta 2006 kar na štirih straneh predstavljen v Soboških novinah. Projekt vse do danes, kar osem let od obljub, še vedno ni bil realiziran.

In reply to by rtzrtz (nepreverjen)

rtzrtz (nepreverjen)

ja brez štiheca bi sobota zdaj že mejla svoj vesoljski program. Vejpa človeka že nega 15 lejt mer si dajte

In reply to by dfre (nepreverjen)

Jojhnk (nepreverjen)

E Jevšek zbudi se.

Mmmoommm (nepreverjen)

Mogoce bi lejko sobota dobila tude atletski stadion s 400m progo, nej ka smo skoraj edini v Slo ka mamo 300m stezo... pa bi se lejko tude velka atletska tekmovanja delala:) ker ce se tou v sklopi fazanarije nede naredilo se tak nikoli nede...

fonzekk (nepreverjen)

Vsi ti načrti zahtevajo iztrebljanje velikega dela Fazanerije. Naj izselijo kasarno in to vse (razen stadiona)lahko naredijo tam! Tisti objekti tako ali tako niso za drugo, kot za rušenje. Vodarno pa naj naredijo v Krogu.

In reply to by Mmmoommm (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Vsi ti načrti zahtevajo iztrebljanje velikega dela Fazanerije. Naj izselijo kasarno in to vse (razen stadiona)lahko naredijo tam! Tisti objekti tako ali tako niso za drugo, kot za rušenje. Vodarno pa naj naredijo v Krogu.

In reply to by Mmmoommm (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

To ni v interesu občine in kluba. Tako da atleti bodo žal še morali 50 let počakati.

In reply to by Mmmoommm (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Mislim da je potrebno marsikaj drugega urediti, ne stadion. Je več drugih projektov. Stanovanja, pridobitev podjetij, kjer bi brezposelni dobili službe, in še in še. Ne pa ves denar v privat klub, katerega vodi Ruska mafija.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice