V Murski Soboti se je z razburljivim finišem zaključila prva etapa Dirke po Sloveniji.

Po štartu v Lendavi je pomurske ceste zavzela karavana vrhunskih kolesarjev, ki so se v okviru petdnevne mednarodne dirke namenili proti Murski Soboti.

Večinoma ravninska proga je kolesarje prvič v zgodovini prireditve popeljala na Madžarsko, s čimer je dirka seznamu gostovanj dodala še zadnjo naših sosed. Nadaljevali so v Dobrovniku in zavili v Gornjo Radgono, Ljutomer in Beltince, preden so zadnji del etape po 159 kilometrih sklenili z dvema krogoma po soboških ulicah.

Slednje so dale izjemno zanimiv zaključek. Tik pred zadnjim kilometrom smo namreč v napetem šprintu bili priča kar dvema skupinskima padcema, ki sta poskrbela za precejšnjo zmedo ter presenetljiv končni izid.

Prvi je v cilj prispel 23-letni Italijan Simone Consonni iz ekipe UAE Emirates. Drugo mesto je osvojil Matteo Pelucchi, tretje pa Nicolo Bonifazio. Luka Mezgec se je medtem kot najboljši Slovenec uvrstil na četrto mesto, Rok Korošec pa je bil osmi.

FOTO: Jan Vitez

Priložnost za promocijo

Največja kolesarska prireditev pri nas vsako leto pritegne več ljudi, ki si dogodek ogledajo bodisi v živo bodisi prek malih zaslonov, in letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Od svoje prve prireditve leta 1993 je dirka uspešno prestala že 24 izvedb in danes velja za vrhunski športni dogodek, ki se ga udeležujejo tudi najbolj zveneča imena svetovnega kolesarstva.

Tudi letos priljubljeno športno prireditev prenašajo po televiziji. Po besedah direktorja dirke Bogdana Finka je namreč lanskoletni prenos dirke na Eurosportu in Televiziji Slovenija naletel na odličen odziv, s čimer je zanimanje za dogodek letos še poraslo. Gre torej tudi za odlično priložnost za turistično promocijo.
 

Dirka se nadaljuje

Tekmovalce sicer zdaj v naslednjih etapah Dirke po Sloveniji 2018 čakajo še izzivi v Mariboru, Rogaški Slatini, Slovenskih Konjicah, Celju, Ljubljani, Kamniku in Trebnjem preden bodo tradicionalno zaključili v Novem mestu.

Tako pa je bilo danes ob štartu v Lendavi:

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

SUPERCA, vendar ne vem zakaj nobena od teh deklet ne košüvle tudi našoga župana saj je zelo zaslužen za ta dogodek.

kanžor

tuncika .......... Idi tij küšüvli župana na rit .

In reply to by tuncika

? (nepreverjen)

nemren vervati, ka je rejsan nišče nej spadno na toj grbini??

Hmmmmm (nepreverjen)

Prvič, to so profesionalci, šteri so vajeni svašta. Drugič, z biciklinon se je ležje pelati hitro po ležečih policajih kak z avtojon. In tretjič, enjajte že enouk s to "velikosjo" klančine. Če van je takšna mantra se pelati 50m 20km/h, te ste pač nej psihično sposobni za voznika...

In reply to by ? (nepreverjen)

Boštjanb (nepreverjen)

Znankar je bila narejena praf za kolesarje

In reply to by ? (nepreverjen)

princesa Ana (nepreverjen)

To je bilo top. Ne spomnim se takega vzdušja v centru mesta.

Landini

Meni je tudi bilo noro. Bil sem res presenečen.

In reply to by princesa Ana (nepreverjen)

Johney (nepreverjen)

Ali lejko župan modruvle ka šče, iz zraka se vidi realnost, naše zanič ceste. Tudi drugje po forumih šinfajo zaključek te etape, cesta ni bila primerna za šprint.

Realnost (nepreverjen)

Johnej Glavno ka tij zašinfleš, či nemaš pojma ne tupi norosti. Marsige so dosta slabše ceste pa se dirka odvija.

In reply to by Johney (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

kaj ima to veze s dirko. Če ne bi bile ceste ok, bi rekli, da ceste niso ok in bi progo speljali kje drugje. Tako pa so organizatorji zadevo preučili in speljali dirko tako kot se spodobi. Malo si poglej, kakšno dirko, ali pa kronometer po svetu.
Takšni so pač pogoji in ti pogoji so enaki za vsakega kolesarja in tisti ki te pogoje najbolj obrne sebi v prid je bližje zmagi.
Nima se pa kaj Jevšek hvaliti, ker pri organizaciji ni imel nič poleg. Kdor je šel pogledat dopoldan, ko so fantje začeli delati in postavljati prizorišče, kamere, ozvočitev in na koncu kako se je vse to pospravljalo. Potem vidiš, da je ta zadeva čisto na drugem nivoju, kot pa soboška sočna vilica, s katero se tako radi hvalijo.

In reply to by Johney (nepreverjen)

ajajajajajaj...... (nepreverjen)

Tou si zdaj tak napisao je kak da bi pravo ka se organizator lokalnoga turnira v malon nogometi nema kaj hvaliti za to ka je napravo, zato ka je tekma lige prvakov boukše organizejrana. Vej pa Sočna vilica pa ena takša dirka na takšon nivoji nemata nika skupnoga. Malo prlej razmisli kak boš naslednjič takše oslarije piso. Če si pa eden tistih političnih obesedencov, se naslednjič rajši izogibaj takših tem. Če nebi plačali organizatoron 70000€ bi toga v Soboti nigdar nej bilou.

In reply to by grinch (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

Ja, če bi bil turnir v malem nogometi in finale lige prvakov v istem kraju, kot je to bilo sedaj, da je oboje v Murski Soboti. In takrat bi tudi lahko povedal enako kot prej, da je zadeva čisto na drugem nivoju.

In reply to by ajajajajajaj...... (nepreverjen)

orhideja92

Ceste so že dobre malo se med njivame pelaj tan so slabe ceste

In reply to by Johney (nepreverjen)

Landini

Zanimivo je, da infrastruktura vedno moti samo tiste, ki zadevo spremljajo od daleč.

In reply to by Johney (nepreverjen)

tomi03

V glavnem prehod cestišča v kolesarsko stezo kjer bil tudi padec je izveden specialno. Če bi vsaj kakšnega z zastavico tja postavili se to ne bi zgodilo.

123333333 (nepreverjen)

Po ogledu zadeve na Eurosportu se vidi, da so kolesarji imeli težave s stičišči pločnika in ceste in obratno. Cesta je naenkrat pločnik postala bi se lahko reklo. Naprej od trgovine Biciklin bi morali imeti ograje ali postaviti redarja. Pa tudi v Bangladeši so bile preozke ceste. G. Kardinar si je zaslužil, da podeli nagrade, ker je njegov levji delež za ta lep spektakel v Pomurju.

grinch (nepreverjen)

Super zadeva. Kvaliteta cest je za takšne profesionalce najmanjši problem. Npr. na francoskem turu, je zadnja etapa po tlakovancih in kolesarji, da se kolasarji, da jih je tolike ne "drma" pelejo po kanaletah. Potem je še dirka Paris–Roubaix, kjer se tudi vozijo po tlakovancih in je cesta slaba.
Padci so pač del tega športa in prav ta nepredvidljivost ga naredi tako zanimivega in spektakularnega. To pač ni dirka na ringu v krog.
Kolesarstvo je šport, kjer se ljudje lahko najbolj približajo tekmovalcevm. Samo poglejte gorske etape npr. francoslega tura, kjer se navija ob kolesarju, da se le ti komajda peljejo, ampak to je šport.

Današnja prireditev super, organizacija, vzdušje, sam potek dirke.

Članek bi pa lahko malo raširili, ker kolesarji se niso vozili samo po Murski Soboti.

uličar (nepreverjen)

Super dogodek za požitivitev centra Sobote in pomurja! Prav lepo je bilo gledati pomurje iz helikopterskih posnetkov kerih ne vidi človik saki den!

žnj (nepreverjen)

Končno nekša pametna športna zadeva v Soboti..... ka de narod malo vido ka se ne vrtij cejli svejt samo okouli fuzbala. Če glih ka san tan med gledalcami čuo takše betežne fore kere čuješ samo na fuzbalskih tribunaj od največjih bebcov, san od večine s kerimi san gučo čuo same pohvale. Upam, ka je nej tou bilou prvič pa zadnjič v Soboti in Prekmurji. Tisti ka pa ceste šinflete pa verjetno tou pišete samo tak brezveze na pamet in verjetno pojma nemate o kolesarstvi, še celou nej na takšon nivoji kak je bila ta dirka gnes.

Vipko
Truplo

To s cestami je tako, tako... imamo, kakršne imamo in prav imajo tule tisti, kateri ste napisali, da se marsikje po svetu, tudi na največjih dirkah, vozi po še slabših cestah, če izvzamemo tlakovce in tu in tam makadam, kamor organizatorji "namerno" trasirajo določene etape oz. dirke.

Sam sem naredil veliko fotografij, urejam jih in potem jih pošljem uredništvu oz. sam podam link do albuma. Verjetno se boste marsikateri našli...

ertz (nepreverjen)

Kdor malo spremlja zadevo, si kolesarji pokažejo s prstom, če je kje kakšna grbina, ki lahko privede do padca. Sploh nej problem cesta, edino ka bi trbelo ka stoji en prostovoljec tan, kar je napaka organizatorja. Pa premali plac in posledično nemogoče prehitevanje za šprinterje svetovnega ranga. Sobota pač ni zmagala! Je pa bilo super viditi nabito puno ulico.

Vipko
Truplo

Končno sem spackal skupaj fotografije, naredil nekaj selekcije in nastalo je to, kar se lahko vidi na sponji bližnjici:

https://mojalbum.com/truplo/2018-0613-25-dirka-po-sloveniji-1-etapa

Komentar (nepreverjen)

Truplo, super fotografije!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice