Jutri je na vrsti zgodovinska tekma za nogometaše Mure, ki se bodo po 25 letih ponovno podali v boj za pokalno lovoriko.

Da bi tekmo, ki se bo začela jutri ob 17.30, lahko označili za "zgodovinsko" in verjetno najpomembnejšo v zgodovini kluba je poskrbela lendavska Nafta, ki bo s prvim nastopom v finalu poskrbela za "prekmurski derbi".

Tudi zato ima jutrišnja tekma, v primerjavi s tisto pred 25 leti, še dodaten naboj. Ta v primeru zmage ne prinaša samo lovorike in Evrope, ampak tudi prestižno zmago nad Lendavčani, ki jih črno-beli na zadnjih petih tekmah niso uspeli premagati. To je še dodaten razlog, da je tekma v očeh navijačev kar največja v zgodovini kluba.

V prvem finalu boljši Maribor

Vrnimo se 26 let nazaj, v sezono 1993/94, ko je Mura odigrala svoj prvi finale Pokala Slovenije. Takrat sta se prvič v tem tekmovanju igrali dve tekmi, črno-belim pa je nasproti stal Maribor. Muraši so prvo srečanje dobili z zadetkom Vladimirja Kokola, v Ljudskem vrtu pa je za prvi naslov zmanjkal en zadetek, Maribor je bil boljši s 3 : 1, za črno-bele je zadel Robert Belec.

Topićeva "špička" za edino lovoriko

To kar Murašem ni uspelo v tisti sezoni, pa jim je leto dni kasneje, točno četrt stoletja nazaj. Drugi zaporedni finale pokala je prinesel tekmo z Grofi. Na legendarni Skalni kleti so Celjani preko Simona Sešlarja povedli iz enajstmetrovke, odgovor črno-belih je sledil preko Bojana Rousa

Nato pa povratno srečanje na Fazaneriji, ki je ponudilo tudi eno najboljših navijaških kulis s strani Black Gringosov. Ti so poskrbeli za pirotehnični spektakel, koreografije in navijanje do zadnjega glasu. Na igrišču so še ležali trakovi, ki so bili v tistih časih stalni spremljevalec koreografij, ko je Nedeljko Topić s "špičko" poskrbel za delirij na tribunah in edino lovoriko v zgodovini Mure.
 

Takratno ekipo, ki jo je vodil Marin Kovačić in se je z zlatimi črkami zapisala v zgodovino kluba, so sestavljali Robert Volk, Haris Alihodžič, Feri Cifer, Vladimir Kokol, Peter Breznik, Robert Belec, Adamo Baranja, Andrej Poljšak, Damjan Gajser, Danijel Brezič, Marijan Bakula, Bojan Rous in Nedeljko Topić. 

Poleg omenjenih so bili nogometaši Mure tudi Srečko Ilić, Anton Slavic, Sokol Meta, Igor Poznič, Štefan Černjavič, Srečko Kovačec, Franc Krančič, Boštjan Ratkovič, Marjan Žeks, Dejan Nemec, Miroslav Štampfer, Janez Kardoš, Stipe Dramac, Emir Džafič, Damjan Ošlaj in Marjan Dominko. Ti priložnosti v finalnih tekmah niso dobili.

Gajser: Igralcem sem povedal, kaj jih čaka v primeru zmage

Med nogometaši, ki so spisali zgodovino, je bil torej tudi sedanji pomočnik trenerja Damjan Gajser. Ta je svoja najboljša nogometna leta dal prav črno-belim in bil del doslej edine osvojene lovorike. Kot nam je zaupal pred polfinalnim dvobojem z Aluminijem, je tudi skozi svoje izkušnje nagovoril igralce.

"Pred 25 leti sem bil sam del tega spektakla, ki se je takrat odvijal v Murski Soboti. Nekateri zdajšnji igralci se takrat niso še niti rodili. Povedal sem jim, da naj dajo vse od sebe, da imajo za seboj armado navijačev, ki jim bodo v primeru uspeha pripravili imeniten sprejem. Verjamem, da nam bo uspelo".

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Čeprav na vsakih petindvajset let, je vsaka lovorika dobrodošla. Tudi za tokrat verjamem, da bo slavila Mura. Je pa prekmurski derbi kot "češnja na torti" za slovenski nogomet. Go ……….Mura......

klovn (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mura je gorički klub....

krujek21 (nepreverjen)

Tak smo male prekmurce pa še zdaj moreš modrüvate! dobro ka si nej pravo ka je mura z dolijča

In reply to by klovn (nepreverjen)

Gostbg19 (nepreverjen)

Maš 100 procentno prav, edino Sobočance moremo imeti radi kak gledalce.

In reply to by klovn (nepreverjen)

0u (nepreverjen)

Prokleta bila nategancija s korono pa vse skup.

Si predstavlate vzdušje nabito pune Fazanerije?
Finale pokala, Prekmurski derbi in predvečer praznika - vse naenok.

To bi bil spektakel desetletja, če nej stoletja.

priča (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Še zdaleč to ni zgodovinski dogodek kluba NAFTE, samo tega vi tega ne veste, ali pa nočete slišati, da je Nafta igrala takrat v prvi jugoslovanski ligi, ko je na svetu Jugoslavija spadala med najboljše na svetu.!! TO PA VI NIKOLI NE BOSTE DOSEGLI !! Za nas je to samo eno navadno tekmovanje. Vi pa le uživajte, saj ne boste dolgo.

In reply to by 0u (nepreverjen)

podmazani (nepreverjen)

tak vedno gučijo tisti kere znajo ka nemrejo zmagati. Podpiso si kapitulacijo

In reply to by priča (nepreverjen)

priča (nepreverjen)

Samo skrivajte, saj vemo da resnica BOLI in BOLI !!!!!!!!!!!!!!

In reply to by priča (nepreverjen)

Flick Chat

https://flick.group/nsmura

Anketa, kviz "Mura v Pokali Slovenije" ...

Jansa janezek (nepreverjen)

Te gele gnes madzarske bogrqc z janso nebojte se,cakale te se 50let ka te lejko pa okole po sobote razgajale pa se zdirale kak opice kda banane iscejo

njiva

Fajn bi bilo še inok biti del tej zgodbe po 25 letaj.Vupan,ka nan uspe inmo navijali tak,kak smo takrat,samo nej na igrišči.
Ajmo Mura ti si našaljubezen.....

afta he (nepreverjen)

Telekomov ŠK ni zmožen prenašati tekme tako, da bom moral iti v eno od gostiln. Naj se takšen operater stegne. Slovenska televizija program 1 ali 2 njima to tekmovanje ni pomembno. Vrteli pa bodo stare tekme iz pred več let. Fuj.

veteran (nepreverjen)

Ne šinfaj ti komunistične televizije, program 1 pa dva, oni so za politiko nej pa za šport.

In reply to by afta he (nepreverjen)

njiva

Baje de na Fazaneriji prenos tekme na platnu.Je to res?
Prosim za informacijo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice