Na PU Murska Sobota opažajo, da so se prometno varnostne razmere v Pomurju izboljšale. Letos so obravnavali skorajda sto nesreč manj, prav tako je manj otrok udeleženih v prometnih nesrečah.

Policisti PU Murska Sobota so letos obravnavali 507 prometnih nesreč, kar je precej manjša številka kot lansko leto. V enakem obdobju lani so namreč obravnavali 601 nesreč.

"Policisti PU Murska Sobota smo letos v obdobju od 1. januarja do 26. avgusta obravnavali 507 prometnih nesreč, v enakem obdobju lanskega leta pa 601. V prometnih nesrečah je ena oseba izgubila življenje, dvajset jih je bilo hudo in 167 lahko telesno poškodovanih," so zapisali pri PU Murska Sobota

V primerjavi z lanskim letom so številke precej nižje. Lani v enakem obdobju sta namreč življenje izgubili dve osebi, 35 jih je bilo hudo, 254 pa lahko telesno poškodovanih. Neprilagojena hitrost sicer še vedno ostaja eden od najpogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč na cestah na območju Pomurja. 

"V povprečju, gledano obdobje šestih let, se vsaka šesta prometna nesreča na pomurskih cestah zgodi zaradi neprilagojene hitrosti. To pomeni, da je še vedno veliko voznikov, ki ne upoštevajo omejitve hitrosti omejene s prometno signalizacijo ali prometnimi pravili. Delež neprilagojene hitrosti v prometnih nesrečah je tako izredno visok. Neprilagojena hitrost pa je velikokrat determinirana tudi v vzrokih kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti in podobno".

Od leta 2015 umrla dva otroka

Žal so velikokrat v prometnih nesrečah udeleženi tudi otroci. Od leta 2015 pa vse do 26. avgusta letos je bilo v prometni nesrečah na območju PU Murska Sobota udeleženih 117 otrok.

"Od teh sta dva umrla, osem jih je bilo hudo in sedemdeset lahko telesno poškodovanih. V obdobju od 1. januarja 2019 do 25. avgusta 2019, je bilo v prometnih nesrečah udeleženih deset otrok. Eden je bil hudo telesno poškodovan, osem pa lahko," pravijo na PU Murska Sobota. 

Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci. 

"Policisti se zavedamo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in je potrebno kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu".

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne kvasi (nepreverjen)

Če ukinejo socialno pomoč, trifrtale primerkov tu gor more iti delat.

Starejše novice