FOTO: BRous
Staša Špur je pred novim vrhuncem kariere. Julija bo kot prva slovenska sodnica del ženskega evropskega prvenstva v Angliji. Prekmurka je pred mejnikom spregovorila za Sobotainfo.

Slavko Vinčić bo 18. maja sodil finalno tekmo UEFA Evropske lige, velika čast pa je doletela tudi Stašo Špur. Kot prva slovenska sodnica bo julija del ženskega evropskega prvenstva.

Anglija bo med 6. in 31. julijem gostila 13. žensko evropsko prvenstvo, na njem pa se bo predstavila šestnajsterica najboljših reprezentanc stare celine. Med njimi ni slovenske ekipe, bo pa Slovenijo na Otoku predstavljala Staša Špur.

Triintridesetletnica je bila pred dnevi s strani UEFA uvrščena na seznam 25 sodnic pomočnic, ki bodo julija sodelovale na zaključnem turnirju. Pred novim mejnikom je spregovorila za Sobotainfo: 

»Odkrito povedano, bila sem zelo presenečena. Res je, da sem bila že dve leti kandidatka, zato sem se morala tekom leta dokazovati, opravljati analize in trdo trenirati. 

Že pred časom dejala, da zaradi morebitnega razočaranja ne bom pričakovala preveč, ne glede na to, da je bilo evropsko prvenstvo moj cilj. Na koncu je bilo to pozitivno presenečenje. 

Že polfinalna tekma lige prvakinj mi je dala misliti, da sem morda blizu prvenstvu, so mi pa nekaj dni pred tekmo v Lyonu sporočili, da sem uvrščena na seznam sodnic. To je potrditev, da sem v zadnjih dveh letih dobro delala in so to opazili tudi drugi.«

Konec aprila na tekmi polfinala lige prvakinj

Evropsko prvenstvo je novo priznanje za učiteljico razrednega pouka, ki je konec aprila že doživela enega od vrhuncev pomladi. Pravico je delila na polfinalni tekmi UEFA Lige prvakinj.

V ekipi s hrvaškima sodnicama Ivano Martinčič in Sanjo Rođak-Karšić je bila 24. aprila aktivna v francoskem spopadu Lyona in Paris Saint Germaina.

»Že tekma na tako visokem nivoju mi je bila v veliko čast. Zame je bilo nekaj novega že soditi pred 22 tisoč gledalci. Zdaj se rada pošalim, da je škoda, ker nisem bila v Barceloni, kjer smo bili priča rekordu (op.p. tekma pred več kot 91 tisoč gledalci). 

Tekma je bila zelo zanimiva in na visoki ravni, saj gre za najboljše klube ženskega nogometa. Tudi sprejem na stadionu in potek dvoboja sta bila nekaj novega in obenem prijetno doživetje,« se spominja naša sogovornica.

Dvoboj v Lyonu je bil nekaj posebnega tudi zaradi številčnega občinstva, saj tudi v Prvi ligi Telemach ni vajena soditi tekem pred tolikšno množico.

Veseli se evropskega prvenstva

Kot razkriva, je bila v tujini že dejavna na ženskih tekmah s štiri ali pet tisoč gledalci, tekma na stadionu Parc Olympique Lyonnais pa je bila tudi v tem smislu dobra priprava na evropsko prvenstvo:

»To je dobrodošla izkušnja. Vedno je nekaj treme pred nečem novim, torej tekmami na višjem nivoju. Verjamem, da mi bo zdaj zaradi te izkušnje malce lažje na evropskem prvenstvu. 

Približno že poznam te občutke. Na tekmi v Lyonu smo ob VAR posnetkih uporabljali tehnologijo gol črte, česar se v Sloveniji ne poslužujemo. To je bil vpogled v novi nogometni svet.«

Tudi v Angliji pričakujejo množičen obisk tekem, nenazadnje bodo prvenstvo gostili stadioni, kot so londonski Wembley, Old Trafford, na katerem igra Manchester United, in St. Mary's, ki je dom Southamptona.

»Zelo se veselim!« Prekmurka s širokim nasmehom na obrazu izstreli na naše vprašanje o pričakovanjih pred julijskim prvenstvom.

V Sloveniji ruši mejnike

Nekdaj aktivna nogometašica Pomurja je tečaj za sodnico pripravnico opravila leta 2010. Leta 2015 je debitirala v 3. SNL, leto kasneje pa je postala mednarodna FIFA pomočnica sodnica. 

Aprila 2019 je debitirala na tekmah 2. SNL, oktobra 2020 pa je v Kidričevem postala prva in doslej tudi edina sodnica, ki je v Sloveniji sodila na prvoligaški tekmi. Lahko bi zapisali, da skrbi za mejnike:

»Nekaj deklet je že oralo sodniško ledino, je pa to bilo toliko nekaj let nazaj... Zdaj se uveljavlja trend, da ženske dobivamo več podpore v moškem svetu, nasploh v vseh športih, še posebej pa v nogometu. 

Strinjam se s tem, da dobimo priložnost za dokazovanje, saj na testiranjih izpolnjujemo iste pogoje. Lepo je, da sem se lahko dokazovala v tem moškem svetu, da sem lahko bila najprej kandidatka in se mi je zdaj uspelo prebiti na evropsko prvenstvo.«

Podcenjevanje je še vedno prisotno

Zdaj je tudi v Prvi ligi Telemach že stalnica, kako pa so jo v svoji družbi sprejeli najboljši slovenski sodniki? 

»Na začetku je verjetno bilo nekaj podcenjevanja, verjamem, da ga je še zdaj precej. Še posebej s strani tistih, ki me ne poznajo. 

Tisti, ki me že poznajo, pa si verjetno lahko oddahnejo in jih ni strah soditi tekem z mano v ekipi,« odkrito pove sodnica iz Satahovec.

Ob tem dodaja, da tudi med nogometaši in ostalim osebjem v klubih ni naletela na večje težave:

»Zdi se mi, da je bil sprejem v redu. Prvi občutek je morda takšen, da te kdo gleda malce neumno, zdaj pa me že poznajo. 

Veliko je odvisno tudi od načina razmišljanja, nekateri vedno najdejo težave, ne glede na to, če si moški ali ženski sodnik. Večina pa me je sprejela dobro. 

Tako ali tako pa imamo zdaj kamere že na vseh tekmah, zato lahko ob morebitnih dvomih dokažem, da ima prav tudi ženska sodnica.«

V sojenju z dolgoročnimi cilji

»Dokazovanja je več, saj moram delati več kot moški na mojem mestu. Upam, da se bosta volja in vztrajnost obrestovala. 

To delam zaradi dolgoročnih ciljev in načrtov, ne samo zato, da sodim eno tekmo in me jutri ne bo več. Želim dokazati in pokazati, da znamo,« sporoča vsem mlajšim kolegicam.

Uveljavitev na prvoligaškem nivoju, tekme UEFA Lige prvakinj in zdaj še evropsko prvenstvo. To je nekaj zadnjih mejnikov v sodniški karieri Staše Špur. Kaj so naslednji cilji zgovorne Prekmurke?

»Ne vem, tisto, kar mi še ni uspelo. Imam visoko postavljene cilje, kar bo, bo. Trudim se, delam, samo nebo pa je meja.«

Odločitev ni bila enostavna

»Zagotovo mi ni žal, da sem prestopila med sodnice, čeprav je bila odločitev težka. Štiri leta sem manevrirala med različnimi področji, na koncu pa je pretehtala tudi poškodba, na dveh stolih pa tudi nisem mogla sedeti. 

Potem sem se odločila za sojenje, kot trenerka pa delujem v sklopu šolskega krožka na šoli. To delam za dušo, tako pa nekako poskrbim tudi za promocijo ženskega nogometa med deklicami,« pravi Staša, ki poučuje na Osnovni šola III Murska Sobota.

V času nogometne kariere je veljala za energično igralko, nabrala je tudi nekaj rumenih kartonov, kasneje pa je veselje do žoge kot trenerka prenašala tudi na mlajša dekleta:

»Naprej me žene žoga, vedno sem rada igrala nogomet. Po poklicu sem učiteljica, pedagoška izobrazba me je usmerila tudi v trenerstvo. Če bi bili pogoji drugačni, bi verjetno ostala v igralskem in trenerskem svetu, na koncu pa se je izšlo tako, kot se je. 

Glede na položaj in okoliščine sem ocenila, kje bi lahko najbolj napredovala, zato sem se odločila za sojenje. Všeč mi je, da sem aktivna in se moram truditi, da z lastnim delom nekaj dosežem.«

V Novem mestu zgodovinski trenutek

Nogometno kariero je sklenila konec leta 2014, dobrih pet let zatem pa se je prvič predstavila na tekmah 2. SNL. Prav petkov drugoligaški obračun med Krko in Dravo je šel v zgodovino slovenskega nogometa.

Na dolenjsko-štajerskem spopadu je bila prvič v 2. SNL dejavna ženska sodniška ekipa. Ob Staši Špur, ki bo opravljala vlogo prve pomočnice sodnice, sta na Portovalu sodili še Aleksandra Česen in Helena Buh:

»To je potrditev s strani ZNSS, s tem izražajo zaupanje, da lahko ženska sodniška ekipa vodi tekmo 2. SNL, kar je v slovenskem nogometu že visoki nivo. 

Če nam zveza zaupa, to pomeni, da smo nekaj že dokazale in smo sposobne. Verjamem, da bomo uspešno opravile svoje delo. Sem pa zelo vesela, to je spet nova prelomnica.« 

Kdaj z glavno sodnico na prvoligaški tekmi?

Staša poudarja, da se morajo sodnice medsebojno podpirati, saj jih ni veliko, besede podpore pa velikokrat dajo dodatno energijo.

Vzor za dokazovanje pogosto iščejo v tujini, kjer so sodnice na prvoligaških tekmah že stalnica. Tako je tudi na Hrvaškem. Ivana Martinčić je v prvi hrvaški ligi debitirala lani.

Sanja Rođak-Karšić, ki je, kot pravi Staša, pred leti tudi njej pomagala s številnimi nasveti, kot sodnica pomočnica v hrvaškem prvoligaškem rangu deluje že osem let. Kdaj bomo glavno sodnico videli tudi v Prvi ligi Telemach?

»Upam, da bo to kmalu. Dobro nam kaže, glede na to, da bo zdaj ženska ekipa debitirala v 2. SNL. Aleksandra Česen je lani kot glavna sodnica prvič sodila drugoligaško tekmo. 

Verjamem, da bo s takšnim delom počasi - ne pravim, da jutri - najprej četrta, nato pa tudi glavna sodnica na prvoligaški tekmi. 

V tujini je to že nekaj običajnega, tudi na Hrvaškem, kjer sodi Ivana Martinčić, s katero sem bila v Lyonu. Uveljavljene sodnice iz tujine so zgled tudi za nas, v njih vidimo pot, da nam lahko uspe.«

V lanski sezoni debitirala na prvoligaškem odru

Oktobra bosta minili že dve leti od krstne prvoligaške tekme sodnice Staše Špur. Kot pomočnica Bojana Mertika je bila del ekipe, ki je nadzirala potek dvoboja med Aluminijem in Koprom.

Močna nevihta je oktobra poskrbela, da je bilo srečanje prekinjeno že kmalu po uvodnih minutah, z nekajdnevno zamudo pa se nadaljevalo 13. oktobra. 

Staša pravi, da je imela tedaj največ težav predvsem z medijsko pozornostjo:

»To, da je bila tekma prekinjena, ni bila težava, saj nato v nadaljevanju ni bilo toliko treme. Vseeno pa nisem vedela, kaj vse pričakovati, spopasti pa sem se morala tudi z medijsko pozornostjo. To je dalo največ pritiska, manj pa sama tekma, saj vsako dojemam kot izziv. 

Pripravim se na vsako tekmo, opravim analizo, fizično pa sem dobro pripravljena, kar dokazujem na testiranjih.

Zavedala sem se, da sem dobila veliko priložnost, zato sem se morala izkazati, na koncu pa sem bila vesela, da je šlo vse po željah.«

VAR olajšal delo

V letošnji sezoni se je v najmočnejšem tekmovanju pri nas uveljavila tehnologija VAR. Sodniki na zelenici lahko v določenih situacijah računajo na pomoč videosodnika, tudi v primeru prepovedanih položajev, ki je področje sodnikov pomočnikov.

»Pritiska je zagotovo manj, saj ni nikoli lepo, če si napačno ocenil prepovedani položaj. Zdaj je dobro, da lahko podaš svojo odločitev, čeprav napačna odločitev vpliva na psiho. Pozitivno je, da s pomočjo videotehnologije ne moremo oškodovati ekipe. S tem celotni ekipi s pleč pade določeno breme. 

Cilj sodnikov je, da ne oškodujemo ekipe, VAR pa je olajšal sojenje. S tem imamo možnost popravka, saj konec koncev nismo bogovi,« še sklene Staša Špur.

Triintridesetletnici po sodniških stopinjah sledi tudi vse več mlajših sodnic.

Starejše novice