Danes se s štartom v Ljubljani začne 23. Dirka po Sloveniji, končala pa se bo v nedeljo s tradicionalnim ciljem v Novem mestu. Kraljevska etapa s ciljem na Golteh bo tokrat na sporedu že drugi dan, tretji dan pa se obeta gorski kronometer na Celjsko kočo. 

Ciljajo na zmago

Na včerajšnji tiskovni konferenci v hotelu Jama v Postojni so prve vtise pred začetkom strnili Mark Cavendish (Team Dimension Data),  Elia Viviani (Team Sky), Matej Mohorič (Lampre-Merida) in Jure Golčer (KK Adria Mobil). Ob tem so si bili enotni, da bo dirka zelo zahtevna, nedvomno pa, kot sta dejala zvezdnika dveh najboljših ekip na svetu, vsi ciljajo na zmago.

Glede italijanske ekipe Lampre, je Matej Mohorič izpostavil, da je prvo ime njihove ekipe Diego Ulissi hkrati tudi njihov prvi favorit za skupno zmago na letošnji dirki, Marko Kump in Sacha Modolo sta kandidata za posamične etapne zmage, sam Matej Mohorič pa bo v vlogi tistega, ki bo svoji ekipi predvsem pomagal doseči zastavljene cilje. 

Glede kolesarjev Adrie Mobil pa je Jure Golčer dejal, da bo lanskoletno zmago skoraj nemogoče ubraniti ter da je cilj ekipe priti med prvih deset. Kar bo več od tega, bo seveda še toliko bolje.

Dirka letos še posebej zanimiva in negotova

Dirka je po svoji dolžini – skoraj 600 kilometrov – ena daljših v zadnjih nekaj letih. Po sestavi ekip, med katerimi jih je kar šest svetovnega ranga, pa ena najbolj kakovostnih. 

Na startu prve etape pred ljubljansko halo Tivoli bo skupno 19 ekip ter 143 kolesarjev, dejstvo, da bosta dve od štirih etap tako rekoč peklenski – druga po svoji dolžini in izjemni razgibanosti, tretja, ko se bo peljalo na kronometer in bo delno ravninska in delno gorska, pa po svoji neobičajnosti – dela letošnjo dirko še toliko bolj zanimivo in negotovo. 

"Vsekakor upamo, da bodo med zmagovalci tudi slovenski kolesarji," poudarja direktor 23. dirke Po Sloveniji Bogdan Fink.

Uradni start prve etape bo danes ob 12.30 na Slovenski cesti pred Konzorcijem sredi Ljubljane, cilj pa v nedeljo ob 16. uri na novomeškem Glavnem trgu.

Zvonko Žekš
Foto: Zvonko Žekš (Dirka po Sloveniji 2015)

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Potač (nepreverjen)

Ka pa tropofskih nega poulek?

Starejše novice