Črno-beli so si v nedeljo zagotovili preboj med slovensko nogometno elito, kjer so nazadnje zaigrali pred petimi leti.

Čakanja je konec, Mura je ponovno prvoligaš. Med slovensko nogometno elito so črno-beli nazadnje igrali v sezoni 2012/13, ko so osvojili deveto mesto, si priborili dodatne kvalifikacije, a klubu ni uspelo pridobiti licence in sledil je še drugi propad kluba.

Pravijo, da gre v tretje rado, kar si želijo tudi pristaši Mure. Mi pa se bomo spomnili na prejšnjo dvoletno avanturo Mure v Prvi ligi, ki je bila sploh v prvem letu zelo uspešna.

Pred polno Fazanerijo padel Koper

Muraši so svojo prvo tekmo po povratku med slovensko nogometno elito odigrali 17. julija 2011, ko so pred nabito polno Fazanerijo z 1 : 0 premagali Koper, edini zadetek na srečanju je dosegel zdajšnji nogometaš Maribora, Damjan Bohar.

Črno-beli so sezono začeli s trenerjem Robertom Pevnikom, ki pa se je moral po seriji slabih rezultatov (štirje zaporedni porazi proti Nafti, Rudarju, Triglavu in Mariboru), posloviti. Nasledil ga je zdajšnji trener Ante Šimundža.

Fajić dosegel 20 zadetkov

Z mariborskim strategom na čelu je Mura z osvojenimi 59 točkami (19 zmag, 8 remijev in 9 porazov) prišla do končnega tretjega mesta, kasneje pa se je prebila vse do playoff-a Lige Evropa, kjer je bil boljši italijanski Lazio. 

Najvišjo zmago v sezoni 2011/12 je Mura dosegla proti Celju, v 18. krogu so bili na Fazaneriji boljši s 4 : 0. V polno so takrat zadeli Mate Eterović, Rajko Rep, Leon Horvat in Nusmir Fajić. Najhujši poraz pa so črno-beli doživeli v šestem krogu, ko je bil Maribor boljši kar s 6 : 0. Najboljši strelec Mure je bil Nusmir Fajić, ki je dosegel 20 zadetkov.

Zamenjali tri trenerje

Nekoliko slabše so se črno-beli odrezali v naslednji sezoni. Na račun igranja v Evropi so trpeli rezultati v državnem prvenstvu, ekipo je vodil Feri Cifer. Ta je nasledil Šimundžo, ki se je preselil v avstrijski GAK.

V sezoni 2012/13 je imela Mura kar tri trenerje. Črno-bele je najprej vodil Feri Cifer, legendo Mure pa je nato zamenjal Oliver Bogatinov. Toda tudi slednji ni dolgo ostal na črno-beli klopi, Muro je namreč pred rezultatskim izpadom reševal Ante Šimundža, kar mu je na koncu tudi uspelo. Mura je bila deveta ob zbranih 33 točkah (9 zmag, 6 remijev, 21 porazov).

Prva zmaga v osmem krogu

Mura je prvo zmago v tej sezoni dosegla šele v 8. krogu, ko so doma z 2 : 1 premagali Triglav, v polno sta zadela Nusmir Fajić in Damjan Bohar, slednji je bil z devetimi doseženimi zadetki tudi prvi strelec Mure v tej sezoni. Pred tem je Mura v sedmih krogih zmogla vsega eno točko.

Najvišjo zmago v sezoni so črno-beli dosegli v 19. krogu proti Rudarju, ki so ga premagali s 4 : 0, dvakrat je v polno meril Mate Eterović, po en zadetek sta dodala Jure Travner in Damjan Bohar. Najhujši porazi so sledili v 22., 23. in 30. krogu. Najprej je Muro s 4 : 0 premagalo Celje, nato Olimpija, kasneje pa še Maribor.

Nazadnje proti Domžalam

Zadnjo tekmo v Prvi ligi je Mura odigrala 26. maja 2013 proti Domžalam. Gostje so slavili z 1 : 0, v polno je zadel Halilović v 49. minuti. 

Črno-beli so srečanje odigrali v postavi Draković, Kozar, A. Majer (od 67. Atanasov), Bohar, Vaš, Travner, Vinko, Barbič, Kurbus (od 56. Mörec), Sačer (od 64. Ploj) in Maruško.

Vlogo kapetana je takrat opravljal Matic Maruško, kar pet igralcev pa je tudi zdaj v kadru Mure. Poleg Maruška še Alen Kozar, Arpad Vaš, Dejan Kurbus in Klemen Pucko. Prvi štirje so tekmo začeli v prvi postavi, Pucko pa je na svojo priložnost čakal s klopi. V vrstah Domžal je takrat igral Žiga Kous, od prve minute pa je zaigral še en nekdanji član Mure, Erik Janža.

Zadnja zgodba Mure je trajala zgolj dve leti, glede na besede vodilnih v klubu pa se za takšen scenarij tokrat ne gre bati. Konec koncev je eden dolgoročnih ciljev kluba tudi nastop v evropskih pokalih.

S spleta

Komentarji (13)

laganeze (nepreverjen)

Bohar odi nazaj pri nas boš golgeter. Tan te doj klačijo.

prekmurec1989 (nepreverjen)

tebe klači tvoja mama ok.

In reply to by laganeze (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

V TRETJE GRE RADO. SLEDI TRETJI PROPAD KLUBA V PRVI LIGI ! Ostanite v drugi ligi, kjer vam je mesto !

gost765 (nepreverjen)

Vsaj en pameten in predvsem realen komentar!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

prvaliga (nepreverjen)

Pa dobro, vejpa ka je tujec in podobni patroni. Što vas sili ka novice o Muri čitate? Če van ne paše, ite dale. Simple. Eni, keri nas Mura zanima, pa radim preštemo takše stvari.

Bg (nepreverjen)

Tujec ne pametuvle neka na pamet ...si nevoščeni?

lauraas (nepreverjen)

Tako bo, da ne bo niti enega prekmurca v postavi in za koga potem sploh navijamo???

laura ass (nepreverjen)

Ti navijaj za loleka Janšo..... za ostalo pa te naj ne briga ka se itak ne razmiš.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

gost765 (nepreverjen)

Naslednjo leto mo se zgučavali.. takšoga časa.. Mura ide nazaj v 2. ali v 5. ligo :) to je pitanje

Prvaki iz Sobote (nepreverjen)

Mislim,da bo Mura drugo leto državni prvak.Olimpija,Maribor,Domžale-mala malica.

Pokal je naš (nepreverjen)

Tudi pokalni zmagovalec bo Mura.

In reply to by Prvaki iz Sobote (nepreverjen)

prekmurec1989 (nepreverjen)

ja potem se pa zbudis z mokrim prstom v r _ _ i

In reply to by Prvaki iz Sobote (nepreverjen)

Trava zelena (nepreverjen)

Za pet let bo Mura prvak Lige prvakov. Če ne verjete bote vidli.

Starejše novice