V poplavi bolj in manj smiselnih trendov prehrane in mrzličnem opozarjanju nekaterih organizacij na manipulacijo pri prodaji prehranskih izdelkov in dodatkov se je pojavila vsakdanja novost – sok kislih kumaric.

V času, ko so moderne mišice in športna postava so proteini skorajda začeli konkurirati potrebi po vodi in zraku. Ni znano ali se je nov trend pojavil zaradi vse bolj zasoljenih cen prehranskih izdelkov, ki obljubljajo hitro in zdravo regeneracijo telesa po športu, ali morda zaradi tragičnih posledic predoziranja s proteini, a zanimanja za naravne učinkovine je vse več in med njimi se je znašla tudi sestavina, ki jo najdemo v vsaki slovenski "špajzi".

Čudežni napitek ali modna muha?

Vse več športnikov, po poročanju svetovnih medijev, prisega na sok kislih kumaric, saj naj bi tekočina, ki nastane ob vlaganju učinkovito prispevala k preprečevanju krčev in pomagala pri regeneraciji, poroča STA.

Britanski BBC je celo poročal o promociji tega izdelka med odprtim prvenstvom Avstralije, ko je ameriški teniški igralec Frances Tiafoe soku kislih kumaric pripisal zmago v osmini finala.

Kakorkoli neverjetno se zdi, da je ta enostavna sestavina ozimnice, lahko kakorkoli učinkovita pri športnih dosežkih, obstaja nekaj razlag, ki teorijo športnikov potrdi. 

Zdravniki so namreč potrdili, da lahko blagodejno vpliva na telo po večjih naporih, saj vsebuje sol, ki jo telo izloča ob potenju, že v ustih pa naj bi sprožil refleks, ki ustavlja mišične krče, navaja STA.

Podobne trditve drugih različnih virov in pričevanja športnikov še niso potrjene, na pomanjkanje relevantnih in zanesljivih informacij pa opozarja tudi strokovnjakinja za klinično prehrano Nada Rotovnji Kozjek, vodja oddelka za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu. 

Pravi, da je težko govoriti o dejanski učinkovitosti tovrstnega soka za rehidracijo, saj je potrebno nadomeščanje soli prilagoditi fiziologiji posameznika. "Nekateri ljudje izgubljajo več soli kot drugi v enakih razmerah," je še izpostavila.

Čez lužo so ga odkrili pred desetletji

Ne zanemarimo dejstva, da se sokovi kislih kumaric razlikujejo tudi po receptu, saj nekateri vsebujejo več, drugi manj sladkorja, kisa, soli in tako naprej.

Medtem, ko pitje oziroma učinkovitost soka kislih kumaric velja za novost na sončni strani Alp, pa gre v ZDA za trend že vrsto let. Tam se je znašel tudi proizvajalec, ki polni stekleničke s 75 mililitri napoja za rehidracijo dvajset let.

"Čudežen" tudi sok rdeče pese

Med učinkovitimi sredstvi za regeneracijo po športu se je znašel tudi sok rdeče pese, za katerega pa po besedah Rotovnik Kozjekove obstajajo resne študije o blagodejnem delovanju in potrjujejo učinke te tekočine.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ztrewq (nepreverjen)

Baje čudeže dela 0,2 deci kerozina. Preverjeno.

kisli (nepreverjen)

Bravo! vi ste pa resno legitimen vir informacij-sploh o športni prehrani :D

Franci je pravo...Le čevlje sodi naj kopitar...

E-na lastovka (nepreverjen)

Torej naj uživam poslej kisle kumare, da si na obrazu in vratu "pridelam" še več starostnih gub, kot jih že imam?

butalec (nepreverjen)

Same kumarice pa delujejo kontracepcijsko - eno malo kumarico trbej stisnoti med kolena in jo držati!

gost1324 (nepreverjen)

Če bi sobotainfo nasvete poslüjšau bi že mrau

Mala mravljica (nepreverjen)

Pri "sobota info " je kot kaže že vsak dan , dan kislih kumarc .

Starejše novice