FOTO: Peter Dominko
V taboru Ženskega nogometnega kluba Nona Pomurje Beltinci odštevajo dneve do pričetka nove sezone. Že sredi prihodnjega tedna jih čakajo kvalifikacije UEFA Lige prvakinj.

Prekmurje je maja slavilo kar dva naslova nogometnih državnih prvakov, s tem pa tudi dva predstavnika na mednarodnem odru.

Nogometaši Mure danes lovijo evropsko jesen, v sredo pa evropske boje pričenja tudi Ženski nogometni klub Nona Pomurje Beltinci.

Osemkratne državne prvakinje bodo tudi letos gostile eno od kvalifikacijskih skupin UEFA Lige prvakinj, ki je pred letošnjo sezono doživela veliko reformo.

Šestnajsterica najboljših klubov bo prvič igrala v skupinskem delu tekmovanja, Evropska nogometna zveza pa je močno povišala tudi finančne nagrade. Pomurke morajo do nogometnega raja preskočiti tri evropske ovire.

Najprej z Latvijkami

Prvi nasprotnik je že znan, to bo latvijski Rigas. Polfinalni obračun kvalifikacij bo v Gornji Radgoni odigran že to sredo, pričel se bo 17. uri. Šest ur prej se bosta v Bakovcih pomerila ukrajinski Kharkiv in bolgarska NSA Sofia.

Zmagovalke polfinalnih tekem se bodo uvrstile v finale (Gornja Radgona, 21. avgust, ob 17:00), poraženke bodo igrale za tretjo mesto. Ob Pomurkah so bile ob žrebu v položaj nosilk postavljene še Ukrajinke.

V nadaljevanje tekmovanja pelje zgolj zmaga v finalu. Če bi se Pomurkam uspelo prebiti iz skupine, jih v drugem krogu konec avgusta in v začetku septembra čakata še dve tekmi z enim od državnih prvakov.

Ekipa doživela nekaj sprememb

Pomurke v novo sezono vstopajo s štirimi novinkami, tri prihajajo iz tujine. Maja Dimitrijević in Helena Božić, ki sta doslej igrali za slovaški Partizan Bardejov, igrata v zadnji vrsti. 

Eva Vamberger bo zadnja ovira za nasprotne napadalke, Priscilla Hagan, ki se je nazadnje dokazovala na Poljskem, pa se je na pripravljalnih tekmah izkazala v vlogi učinkovite strelke.

»Zadovoljna sem, da sem se pridružila ekipi, ki ima dušo. Cilj ekipe, da se uvrsti v nadaljevanje lige prvakinj, vendar gremo s tekme v tekmo.

Videli bomo, kako daleč bomo prišle,« je na novinarski konferenci v prostorih gostilne Nona dejala Helena Božić, ki prihaja iz črnogorskega Nikšića.

Tudi brez odhodov ni šlo. Nina Kajzba je oblekla dres italijanske Rome, Sara Nemet se je pridružila Olimpiji, Neli Hofman pa Radomljam. Od matične sredine se je pred dnevi poslovila tudi Luana Zajmi.

Po vstopnice v Nono

»Pomurje je majhen klub z dušo in srcem, prav tako kot naša gostilna napram vsem velikim sponzorjem, vendar dobro sodelujemo s klubom,« pravi Smiljan Fekonja. 

Lastnik generalnega sponzorja Nona je pred meseci prevzel tudi mesto poslovnega direktorja kluba in k sodelovanju privabil še nekaj pokroviteljev in partnerjev.

»Klub deluje z manjšimi sredstvi, tudi donacije so nižje, sem pa vesel, da so okolica in vsi, ki verjamejo v klub, priskočili na pomoč,« še dodaja Fekonja.

Vstopnice za tekme kvalifikacij UEFA Lige prvakinj bo v preprodaji moč kupiti prav v prostorih gostilne Nona.

Na domači fronti želijo dvojno krono

Beltinčanke še pred prvim mednarodnim izzivom čaka otvoritev državnega prvenstva. Kot že zapisano, Pomurke branijo naslov državnih prvakinj, maja so ligaško konkurenco pokorile še osmič.. 

Pomurje bi z novo lovoriko postalo najtrofejnejši klub slovenske lige, zdaj si ta naziv deli z novomeško Krko, ki pa že nekaj let ne obstaja več.

Predsednik Branko Gros in trener Sandi Bauer sta poudarila, da je prvi klubski cilj domače tekmovanje, igranje na mednarodnem prizorišču pa je nagrada za vložen trud.

»Naši cilji ostajajo enaki, to je v prvi vrsti osvojitev dvojne krona in ostati najboljši klub v državi. S tem bi tudi v prihodnjem letu igrali tekmovanje, ki nas čaka v prihodnjem tednu.

Glavnina ekipe je že dolgo skupaj, zato smo lahko vsako leto le še boljši. Rezultati v lanskem letu so pokazali, da zmoremo. Treniramo vrhunsko, dekleta so pridno, v pripravah smo delali odlično,« pravi Bauer, ki verjame v kakovost svojih varovank.

Osrednji tekmec za vrh lestvice ostaja Olimpija, ki prav tako napada dvojno krono. Ljubljančanke pri Pomurju v sklopu prvega kroga pokalnega tekmovanja gostujejo že 26. avgusta.

Prve ligaške nasprotnice »žuto-plavih« bodo Radomljanke, nedeljsko srečanje v Bratoncih se bo pričelo ob 11. uri.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
labda

Kama se brez veze mečejo pejnezi, nemrem vrvati. Pa što tou podpera je rejsan nej pri pravi pameti. Z zakonom bi mogli prepovedati ženski nogomet in hokej na travi.

Starejše novice