Pomurci za osveščanje in preprečevanje samomora prekolesarili več kot tri tisoč kilometrov.

Kot smo poročali, je v okviru mednarodne akcije Prekolesarimo svet v Pomurju minulo soboto potekal dobrodelni kolesarski dogodek Kilometri za življenje.

Namen dogodka je bil osveščanje o duševnem zdravju s ciljem preprečevanja samomorov v Pomurju. Hkrati pa so organizatorji prebivalce naše regije želeli spodbuditi k večji telesni dejavnosti, gibanju in druženju, ki pozitivno vplivajo na duševno in splošno zdravje.

Dvakrat vzdolž Slovenske meje

Na Drevored Martina Luthra je prikolesarilo okrog 100 kolesarjev iz Cankove, Dobrovnika, Ljutomera, Radencev, Gornje Radgone, Murske Sobote in okolice ter drugih krajev. Na zbirališču je vse kolesarje nagovoril Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota. 

Po pozdravnem nagovoru župana so skupaj odkolesarili do Expana, kjer je potekal zaključni dogodek. Ob Soboškem jezeru so se tako zvrstili še:

  • Predstavitev soorganizatorjev in podpornikov dogodka,
  • aktivnosti pomurskih zdravstvenih domov,
  • štetje prekolesarjenih km prispevanih v mednarodno akcijo “Prekolesarimo svet”,
  • različne oblike vadb,
  • meritve dejavnikov tveganja in
  • druženje.

Kot so zdaj sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so kolesarski klubi in posamezniki iz Pomurja v mednarodno akcijo Prekolesarimo svet prispevali 3.031 prevoženih kilometrov, kar predstavlja več kot dvakrat prevoženo mejo celotne Slovenije.

Cilj je enkrat obkrožiti Zemljo

Soorganizatorji dogodka so bili: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Lendava, Zdravstveni dom Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids cycling team, Kolesarski klub Kicker, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci, Občina Cankova.

Navedeni se ob sponzorjih zahvaljujejo tudi vsem kolesarskim klubom in posameznikom, ki so pomagali pri uspešni izvedbi dogodka in zbiranju kilometrov, ter na ta način pripomogli k promociji duševnega zdravja.

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je sicer Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, so se ji v NIJZ pridružili že šesto leto zapored. 

FOTO: nijz.si

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice