FOTO: Jure Banfi
Mura debija v skupinskem delu tekmovanj Evropske nogometne zveze ni kronala s točkami. Vitesse je v Ljudskem vrtu slavil z 2:0, Ante Šimundža pa je po tekmi priznal, da je bil tekmec hitrejši in močnejši.

Sondre Tronstad in Danilho Doekhi sta dvoboj prvega kroga UEFA Evropske konferenčne lige odločila v korist Vitesseja, ki je bil v Maribor podjetnejši tekmec.

Šimundža: Vitesse je zasluženo zmaga

Morda bi bilo drugače, če bi lahko v dresu Mure zaigrali Matic Maruško, Luka Bobičanec, Samsindin Ouro in Nardin Mulahusejnović. Prvi je manjkal zaradi izključitve v Gradcu, drugi in tretji okrevata po poškodbi, zadnji pa bolezni.

Tudi Ante Šimundža je po tekmi priznal, da bi imela Mura s četverico dodatno širino, bolj kot na njihov izostanek, pa se je v uvodni oceni dotaknil pristopa nekaterih posameznikov:

»Evropski nivo od vsakega posameznika zahteva maksimalen pristop. V prvem polčasu tega ni bilo pri vseh fantih, a je to stvar, ki se jo še moramo naučiti. V drugem polčasu je bilo glede tega bolje. 

Imeli smo obdobja, ko smo bili v napadu konkretni, ko bi morda lahko iztržili točko. Ko pogledamo vse skupaj, je Vitesse zasluženo zmagal.«

Muri ni bilo nič podarjeno

Šimundža pri tem, ko je opozoril na pristop, ni izpostavil imen, je pa že ob polčasu v slačilnici pustil Mihaela Klepača in Mitjo Lotriča.

V povezavi s pristopom je kasneje dodal še sledeče:

»Ni stvar v tem, da si ne želiš, ampak da ne narediš vsega, kar je v tvoji moči, ne glede na to, da igraš proti kakovostnejšemu nasprotniku. To ni v redu. Mura je velik klub, klub, ki želi zrasti. 

Imamo veliko podporo navijačev in s tem se ni za igrati. Fantje, ki so tukaj že dlje časa, delajo in garajo. Ekipi sem dejal, da nam ni bilo nič podarjeno, to smo si zaslužili in za tem stojim.«

Strateg Mure je pohvalil organizacijsko osebje kluba, zatem pa priznal, da so bili nogometaši Vitesseja za korak hitrejši in močnejši. Mura je imela s tem nekaj težav na začetku, kasneje pa je vzpostavila ravnotežje in skušala s stabilnostjo priti do tega, da bi ogrozila vrata tekmeca.

FOTO: Jure Banfi

Nove lekcije iz sezone v sezono

Dolgoletni trener Mure, ki je prav na današnji dan pred sedmimi leti kot trener Maribora osvojil prvo točko v skupinskem delu UEFA Lige prvakov, je zatem izpostavil učenje na evropskem prizorišču:

»Učimo se že od igranja v drugi ligi. Po uvodnem letu v prvi ligi smo odigrali en krog, naslednje leto tri, letos že štiri kroge kvalifikacij. Nabiramo nove izkušnje, ki polnijo ekipo in dajejo identiteto klubu. 

To je tekmovanje šestih tekem in štiri nasprotnikov, ko bo končano, bomo potegnili črto in analizirali storjeno. Smo novinci v konferenčni ligi, pred štirimi leti smo igrali še v drugi ligi, zato ni realno, da bi tukaj vodili 'kolo'.«

Muro že čez dva tedna čaka še zahtevnejši preizkus, saj bo slovenski prvak konec septembra gostoval pri londonskem Tottenhamu. Angleški predstavnik je v prvem krogu remiziral z Rennesom, bilo je 2:2.

Brez pripomb na delo sodnika

Gledalci so sodniško trojko na čelu z Mohammedom Al-Hakimom z igrišča pozdravili s salvo žvižgov. Tudi na spletnih omrežjih je bilo moč zaslediti zapise o domnevnem prekršku pred prvim golom.

Ante Šimundža je umiril žogo in poudaril, da sodniška ekipa ni bila ključni člen na poti do zmage Vitesseja:

»Čustva so eno, dejanska dejstva pa drugo. Lahko bi se pogovarjali o tem, jasno pa je, da smo v evropskem merilu malček.

Morda je bila kakšna situacija dvomljiva, nisem pa dobil občutka, da je sodnik tako sodil namerno. To je zelo pomembno. Imel je takšen kriterij, po koncu tekme pa spoštovanje z obeh strani. 

Sodnikov ne bi vtikal v to zgodbo, ni bil sodnik eden tistih, ki je pomagal Vitesseju.«

Nervoza hitro izginila

Pred sedmo silo je stopil tudi Žiga Škoflek, ki je priznal, da je pred debijem v skupinskem delu evropskih tekmovanj čutil nekaj nervoze, a je le-ta izginila ob prihodu na zelenico Ljudskega vrta.

»Bilo je težko, igralci Vitesseja so dobro pritisnili na nas igralce. Veliko je bilo dvobojev, vse je potekalo hitreje in močneje. Nismo se dobro znašli in rezultat je tu,« je po porazu dejal robustni napadalec.

Poletni novinec v črno-beli zasedbi ni opazil večjih razlik med kvalifikacijskimi in tekmo skupinskega dela. Kot je dejal, so vsi nasprotniki kakovostni.

Pričakoval je več gledalcev

S soigralci so dali vse od sebe, v nadaljevanju jeseni pa se bodo morali privaditi na evropski nivo nogometa in skušali zbirati točke tudi v konferenčni ligi. Škoflek si želi, da tudi s številčnejšo podporo gledalcev: 

»Morda smo pričakovali malce več navijačev. Podpora je vseeno bila, gledalci so bili slišani. Res pa je, da je Fazanerija naš dom, tam je navijanje še glasnejše in nas še bolj podpre.

Igramo v Mariboru, to moramo sprejeti in tukaj bomo dali vse od sebe.«

Sobočani se v štajersko prestolnico vračajo že v nedeljo, ko bodo v sklopu devetega kroga Prve lige Telemach gostje Mariborčanov.

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MiniMax (nepreverjen)

Imajo kondicije za 30 minut tekme

kogabriga (nepreverjen)

si Vido kak so se vitesejovi doj metali in zahtevali vsakih 5min prekršek...ker Majo kondicijo?...gledaj odbojko za drugo si nej

In reply to by MiniMax (nepreverjen)

Brezveze (nepreverjen)

Ka pa motas,bili so bouksi,pa boukso taktiko so meli. Ti rajši vaterpolo glejdaj,ka o fusbali nemas pojma.

In reply to by kogabriga (nepreverjen)

cotaš (nepreverjen)

pa z 10x večjim budžetom morajo bit boljši-kak bi to drugače izgledalo.

In reply to by Brezveze (nepreverjen)

čista resnica (nepreverjen)

Mura nede osvojila niti točke glavno pa je ka sodeluje pa ka majo ostali z njimi trening tekmo !

In reply to by MiniMax (nepreverjen)

Robin hud. (nepreverjen)

Slabo mura, slabo. Kak ci bi bilij na antidepresicaj se mi na ijpe zdij. Ges nemren razmiti zakoj zvezdniki kova lotric &co. Sploj spilajo. Se prlej bi je mogo doj zejti glede na prikazano. Kak luzeri, niti niksne zelje, borbe, pregled nad igro nikakvi, tocnost podaj in sprejemanje zoge ubitacno. Kak ci bi glejdo tan en MNZ klub, ge so bilij vsi prejsnjo nouc naliđani do nezavesti. Razocaranje. Pomoje nisce ne caka ka de mura premaguvala evropske velikane, ali vsaj naj bi spilali neksen kreativen fuzbal, v koncnoj fazi je to itak samo za igralce dobro. Ker samo z dobro igro do agente opozorili na sejbe. Tak pa gvusno nej.

kogabriga (nepreverjen)

kero tekmo si glejdo? ka motaš in seres? Mura mejla sanse...pogledni si vrednost igralcev in kluba proti murinim...mura ma najslabšo postavko v Konf.ligi...

In reply to by Robin hud. (nepreverjen)

kogabriga (nepreverjen)

Robin hud...pogledni si Barcelono...en igralec vreden 10x več od murinoga in nevejo 1x na gol strejliti...vsi tekmeci Mure so postavljeni 3x visje...tak ka ne bluzi

In reply to by kogabriga (nepreverjen)

Brezveze (nepreverjen)

Hahahahaha,ti maš sigurno neksni virus,ka bedarije pises.

In reply to by kogabriga (nepreverjen)

ja rejsan je

Ne be pravo, ka je bilou tak slabo? Pogledne, proute je špilala štrta ekipa prvenstva Nizozemske. Proute našen so več ale menje špilale igralci z boukšof tehnekof, hitrejše z labdov, pa še be se ka najšlo. Rejsan je, ka so naše težko zadržavale labdo, güjbele večijno dvobojof ena na ena, ale tou je pač realnost. Nej so nizozemske igralce plačane zaupston parkrat več, proračun kluba dosta vejkše.
Že pred prvo tekmo san kolegon pravo, ka de za menej se, ka de menje od šejsteh porazov velke uspeh. Ale pa šejst zgub, somo ka nedo glij zgüblene tekme z velko razliko. Tej dva nula je nej nikšna katastrofa, bar za menej.
Če be Gorenc tisto trufo...? Dale lejko sakšne mijsle o svojoj zgodbece!

In reply to by Robin hud. (nepreverjen)

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Povej Ante , kaj te je zmotilo?

Don Mentony (nepreverjen)

Mislim da je kriv Janša za poraz Mure in mogli boste iti na ulice sežigat in noret .

oldgringos (nepreverjen)

Bakovci (ali kateri drugi klub ) iščejo trenera, ajde pametnjakoviči javite se in pripelajte Bakovce vsaj ligo više ! Sami bebavi modrijaši ! Tebi Don Fašist pa še Janša ne bo pomagal.

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Mogoče bi tebi Janša pomagal ?

In reply to by oldgringos (nepreverjen)

oldgringos (nepreverjen)

Na WC-u ?

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Ja ne vem no kaj bi ti rad dela z Janšo na wc-ju, niti nočem pomislit na to, bljak.

In reply to by oldgringos (nepreverjen)

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Tij dečko si malo pazi na gezik , če si tij bebavi je to tvoja stvar , zaenkrat še ne živim v Koreji , da ne bi smel kaj povedati.

In reply to by oldgringos (nepreverjen)

Dijak19 (nepreverjen)

Samo upamo lahko ka bo Tottenhem igral z pioniri mogoče kak kadet zraven.
Če bodo Angleži v polni postavi bo padel verjetno rekord v zadetkih in posesti žoge.
Žal bilo bi bolje če Mura v tem tekmovanju nebi igrala,ker ogromno več izgubi kot dobi.

čarni vrag (nepreverjen)

Mura dobi 3 milijone Eur. Nema veze, če de zgubila s 15 : 0. Pri Angležaj je rezervni golman več vreden kak celo Murino moštvo.

In reply to by Dijak19 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Tou je realnost slovenskoga športa pa realnost neoliberalnoga kapitalizma. Kapital se koncentrejra samo pri najvejkših klubih v najbogatejših državaj pa v najvejkših varašaj. Slovenija nede nigdar mejla dobroga nogometnoga kluba. Nigdar. Nigdar nede prvak Slovenije premago Bayerna, Reala ali Barcelone, Nigdar. Nega šanse. Tou dejstvo. Razlogi so trije; prvič, nega tradicije pa nemamo velkih mest. Tüdi, če se rodi fantastična generacija, takšna štera se rodi samo inouk na 100 lejt, pa do dećki odšpilali odličen jesenski del, do pa najboukše že čez zimo poküjpili evriopski velikani, pa de klub spomladi v iston kurci kak je bil pred touf generacijof. Depresivno je vse sküper, depresivno.

Parodija (nepreverjen)

ka si nori , kak si pa tij pameten .

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Barcelona bo imela proračun letos oziroma proračun za plače 390 mio € pa ne more konkurirat vrhu Evrope. To je nogomet, zato pa smo lahko uspešni v ostalih športih ( z izjemo košarke tam je tudi velik denar ) kjer je malo udeležencev ali pa je šport ki finančno ni na visokem nivoju, s tem je tudi konkurenca bistveno slabša . Ni problem biti 8 - i na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih a na prvenstvu je 10 reprezentanc.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

Marx to je realnost slovenskoga nogometa nej pa na sploh športa.Ka smo v ostalih športih pa pravi geniji in pariramo velesilam.Slovenci nismo nikoli veljali za nadarjene nogometaše v večini in to se odraža v prvi ligi.Mura je s svojimi ukrepitvami ustrerila v prazno,so slabo pripravljeni in večina njih počasni.Lahko bi igrali bolj pogumno in bi več pokazali.Ker tu rezultati so itak znani.Videlo se je kako so igralci Mure fizično podhranjeni,predvsem Cipotovi pojge katere kujejo v zvezde,a na žalost to nikoli ne bodo.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Slovenci smo super nogometaši glede na vložek in tudi ljudje imamo super radi nogomet, poglej si samo euforije ob uvrstitvah na velika tekmovanja . V Amsterdamu 12.000 Slovencev, v Južni Koreji po 1000 Slovencev, v Južni Afriki okoli 800 Slovencev na tekmah, to zmore samo nogomet. NA tekmah Olimpije in Maribora se zbere po 10.000 ljudi v državnem prvenstvu, katero državno prvenstvo še to zmore ? Mogoče se na hokeju na tekmah Olimpije in jesenice zbere kdaj po 5000 gledalcev, in enkrat na 5 let v rokometu. Slovenci pač imamo manjvrednostni kompleks in hitro menjavamo športe, kjer so uspehi smo mi, četudi velika večina teh športov kjer smo uspešni nima posebne veljave, z izjemo Košarke, deloma odbojke in kolesarstva . Prepoznavne nas lahko dela golf, formula 1, boks težka kategorija, moški ženski tenis, nogomet , košarka in tu smo z izjemo nekaj posameznikov z nogometne in košarkarske reprezentance anonimni . Kolesarja pa delata promocijo, a kolesarstva do Rogliča in Pogačaraja večina vas povohala ni, zdaj ko sta uspešna pa ste v prvih vrstah, tako to je pri nas.

In reply to by Munt (nepreverjen)

oldgringos (nepreverjen)

To je strokovno mnenje da tja padeš ! Res super !

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

15092021 (nepreverjen)

No Barcelono pa bi lahko.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Parodija (nepreverjen)

Pa recimo balinjanje , tu smo tudi dobri.

CIPOTI + CIPOT… (nepreverjen)

Ko si tako nor, da ne štekaš da nisi sposoben za nogomet, potem ti to mora nekdo povedati in te postaviti tja kjer ti je mesto pa lahko se stari Cipota na glavo meče.

njiva

Ponavljan že dugo;tiča ka napadalci nedo začali golov davati,tiča mi nemo tekme zmagovali.Včeraj od napadalcev pa nič,tak kak,če se ne bi razmili.Isto tak na sredini,Horvat nemre san špilati na vezi,Lotrič nula,Klepač isto,Cipot isto.Edino Kos in Gorenc sta odšpilala dobro tekmo in seveda Obradovič.Ste vidli ge je pa stal pri goli,pa na črti gola.

kogabriga (nepreverjen)

filozofejras kak stara baba..raje gledaj odbojko pa de ti boukse

In reply to by njiva

anton77 (nepreverjen)

Kak zaj??? V bauto nemren zej bebčki pa lejko na tribunaj sidijo????? Bedarija!!!!

anton77 (nepreverjen)

Pardon, tej...

In reply to by anton77 (nepreverjen)

kogabriga (nepreverjen)

za bauto z hrano ne nucas PCT...za fuzbal pa ja...bebec na kvadrat

In reply to by anton77 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Socialaši dobijte vijno za evro pa pol v sakon merkatori, eni pa delamo tudi kaj drujgo v živlejnji, nej samo ločemo.... Tou je razlika, bebec na kubik!!!!

In reply to by kogabriga (nepreverjen)

kogabriga (nepreverjen)

nej si Vido kak so se doj metali vitesejovi kak mala deca..pa so kvalitetnejši po renomeju in pejnezaj...kak je sodil pa sramota za fuzbal.

Aaaa (nepreverjen)

Prvi gol je sodnijkov čijsti faul nad našin. Bi razmo či ne bi iste faule Nizozecon saudo naš je nej smeu mijmo bejžati pa je ze faul soudo.

RudiN (nepreverjen)

Da nej Šimundža te sudija.. pa glavno ka se odite eni slikat na stadion Derby navijači. Ge ste bili da smo v 4 lige navijale...pluvale ste po Muri ... Zdaj te pa vi velki murasi pred par letame ste pa dale od gorickoga videl nej!

Adonis.8 (nepreverjen)

Izgubili smo od boljše ekipe. Je pa res,da nekateri igralci,ki so bili pripeljani kot okrepitev niso na nivoju(Škoflek,Lotrič,Klepač....). Če bi že moral izpostaviti nekatere igralce,ki igrajo konstantno dobro:Karničnik,Kous,Gorenc,Obradovič,Horvat. Sprijazniti se je treba,da igrajo fantje na dveh frontah. Samo naša Mura iz Murske....🏆⚽😀👍

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice