Kolesarski klub v svojem slogu obeležil 17. april, svetovni dan hemofilije.

Jutri po svetu obeležujemo dan hemofilije. Ljudje s hemofilijo se vsakodnevno borijo z omejitvami in bolečinami, ki jih prinaša ta bolezen.

Letos so se člani kolesarskega kluba BTT iz Dobrovnika že drugič srečali ob tem svetovnem dnevu, dogodek pa je tokrat obiskalo 40 udeležencev.

Skupaj s svojimi člani hemofiliki so prekolesarili več kot 40 kilometrov po Prekmurju. Po športni dejavnosti je sledilo sproščeno druženje ob kosilu v gostilni Oaza grill v Mlajtincih.

Za zdravje in vključujočo družbo

S svojo aktivnostjo člani hemofiliki, poudarjajo pomen športnih aktivnosti v vsakdanjem življenju in njihovem vključevanju v družbo. Vsega tega pa, kot pravijo, ne bi zmogli brez svojega dolgoletnega sponzorja podjetja Novo Nordisk, ki s svojim delovanjem podpira razne aktivnosti hemofilikov v Sloveniji.

Lahko je pridobljena ali prirojena

Pri hemofiliji sicer gre za prirojeno ali pridobljeno motnja strjevanja krvi. Ljudje s hemofilijo v krvi nimajo zadostne količine faktorjev strjevanja krvi, ki skrbijo za ustavitev krvavitve.

Praviloma so bolniki moški, ženske pa so prenašalke gena. Redkejša oblika hemofilije, ki jo povzročajo avtoprotitelesa proti faktorjem strjevanja, medtem lahko prizadene bolnike obeh spolov in različnih starosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice