FOTO: PZS
Dimnik termoelektrarne v Trbovljah sta preplezala dva od najboljših plezalcev na svetu, Janja Garnbret in Domen Škofic.

Najvišja zgradba v Sloveniji, s 360 metri najvišji dimnik v Evropi in sedmi najvišji dimnik na svetu, je bila prizorišče svojevrstnega podviga. Kot so sporočili iz Planinske zveze Slovenije, je od letos dimnik lastnik še enega rekorda.

Gostil je namreč najdaljšo umetno športno plezalno smer na svetu, preplezala pa sta jo dva od najboljših plezalcev na svetu, Slovenca Janja Garnbret in Domen Škofic.

Smer je bila težka, zanimiva, dinamična, s kar nekaj skoki in delikatnimi gibi. Najlažji raztežaj je nosil oceno 7b, kar šest od trinajstih raztežajev pa je bilo osme stopnje po francoski lestvici. Najtežji je bil deseti po vrsti, začel se je 257 metrov nad tlemi in nosil oceno 8b+. Janja in Domen sta ta izziv sprejela samozavestno, kot se za vrhunska športnika spodobi, čeprav Janja še nikoli ni plezala večraztežajne smeri, Domen pa je pred desetimi leti preplezal eno, so zapisali na planinski zvezi.

FOTO: PZS
FOTO: PZS

Ogromen in mističen objekt

"Dimnik je povsem nekaj drugačnega od vsega kar sem do sedaj plezal. Gre za ogromen objekt in ker ni naraven je zame nekako mističen. Ko vidim naravno steno, visoko 300-400 metrov, me navda s spoštovanjem, a zraven ni strahu. Pri dimniku pa sem zraven občutil nelagodje, kar konkreten strah pred neznanim, a sem se z njim kmalu po začetku spoprijateljil, saj je bila smer res lepa in tudi zahtevna. Ko sem se začel koncentrirati le na plezanje, so vse ostale misli odplavale in sem samo še užival," je o podvigu povedal 26-letni Domen.
 

FOTO: PZS
FOTO: PZS

V zraku 11 ur in pol

Kot pišejo na planinski zvezi, je razlika med klasičnim športnim plezanjem in takšnim večraztežajnim očitna. Biti cel dan v steni, ne da bi stopil na ravna tla in se dobro spočil, terja velik davek in proti vrhu smeri se je videlo, da sta že pošteno izčrpana. Iz smeri sta izstopila 11 ur in pol po tem, ko sta se odlepila od tal.

"To je bil najbolj kul projekt, ki sem se ga kdaj lotila. Najprej sem bila malo v skrbeh, saj nikoli prej nisem plezala večraztežajnih smeri, tako dolge umetne smeri pa ni plezal še nihče. Poleg tega sva plezal na dimnik, najvišji v Evropi, orjaško betonsko iglo. A ko zdaj pogledam nazaj, mi niti malo ni žal, da sem bila del te zgodbe. Res sem hvaležna vsem, ki so se potrudili, da sva se z Domnom tega lahko lotila," pa je dejala 21-letna Janja.

Celoten film si lahko pogledate NA NASLEDNJI POVEZAVI.

FOTO: PZS
FOTO: PZS

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

to je to! mi ne smemo iz obcine ovi pa lepo kamor hocejo:)

nagicigan (nepreverjen)

Ta dva se igrata z svojim življenjem.

Rok Bagoroš (nepreverjen)

Res neverjeten dosežek, kot za ekipo, ki je ta projekt izpeljala tako za oba atleta. Koža se ti naježi pri prav vsakem neuspelem poskusu :)

Cort (nepreverjen)

Bi pa fajn bilo omeniti delavce ki so kaj takega zgradili, to so junaki! Pa nas

Sobota12 (nepreverjen)

Mala je opasna!

brakak (nepreverjen)

a pol je to namerno tak napravljeno, da lahko plezaš gor? ali pa so samo za njiju to gor dali, kjer se lahko oprimeš pa to?

Starejše novice