Dirka okoli Slovenije se je začela spogledovati z ultramaratonskimi kolesarji že leta 2007.

Dirka je organizirana pod okriljem vodilne mednarodne zveze, posvečene ultra kolesarjenju in se običajno odvija v začetku maja, k sodelovanju pa privabi nemalo ultra kolesarjev. 

"Ker se odvija relativno zgodaj v sezoni, predstavlja s preko 1.200 kilometri in okoli 13.500 višinskimi metri edinstven preskus vzdržljivosti in pokazatelj pripravljenosti za še zahtevnejše dirke, kot je Dirka preko Amerike," so zapisali na uradni strani dogodka.

Pred njimi krstni nastop

Kolesarji, ki se bodo podali na letošnjo preizkušnjo so se danes zbrali v Postojni, od koder bodo jutri začeli svojo pot okoli Slovenije. Letos je med njimi tudi pomurska ekipa "Ocean Orchids CylclingTeam", ki jo sestavljajo Simon Gjerkeš, Rok Horvat, Robert Kardinar in Boštjan Koter. 

"Odločili smo se, da letos preverimo svoje limite in zmožnosti, obenem pa je takšna dirka tudi priložnost za malo zabave in druženja. Zagotovo pa ne bo manjkalo tekmovalnosti," nam je razloge zakaj se odpravljajo na dirko podal član ekipe Rok Horvat.
 

Proga je bolj ali manj podobna lanski, določene spremembe trase obstajajo, dolžina le-te pa je 1223 kilometrov. Pred njimi je tako naporna preizkušnja.

"Najbolj naporno bi znalo biti nepredvidljivo vreme, ker se nahajamo ravno v takšnem obdobju. To lahko vpliva na razpored in celotno dogajanje. Je pa potrebno izpostaviti podatek, da je pred nami tokrat približno petnajst tisoč višinskih metrov. Me drugim se bomo podali čez prelaz Vršič, ki je bil še nedolgo tega zasnežen".

V petek v Moravskih Toplicah

Tekmovalci se bodo tako iz Postojne podali vse do morja, pa preko Vršiča in ob tem premagovali različne pogoje in vremenske razmere. Ustavili se bodo tudi v naših koncih.

"V petek, predvidoma ob deveti uri zvečer, se bomo ustavili v Moravskih Toplicah, kjer bo predaja štafete bi lahko dejali, saj se od tam naprej na pot poda drugi kolesar," pravi Horvat.

Ob tem dodaja, da vsaka ekipa sama določi kolikšen del poti bo prevozil posamezni kolesar in na koliko časa bodo potekale menjave. Sami so se odločili, da se bodo menjavali na eno uro. Kakšna pa so pričakovanja?

"Prvo kot prvo, da pridemo nazaj zdravi in brez poškodb. Seveda pa si ob tem želimo tudi kar se da dobre uvrstitve".

Ob tem velja omeniti tudi to, da se je za "solo" izvedbo Dirke okoli Slovenije odločil še en pomurski kolesar, Boštjan Nemec.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako se piše prekmurskemi glasbenik Vlado?

heh... (nepreverjen)

Bravo dečki

gostja 426 (nepreverjen)

Kilimetrov. Očitno je preveč dirkal tudi tisti, ki je napisal tole.

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Dober je tisti, ki progo prevozi sam! Ko se na progi menjavajo štirje kolesarji ni to nič posebnega.

grinch (nepreverjen)

vsak takšen podvig, pa naj bo za enega ali štiri je podvig in ga ne more opraviti sam. Res pa je, da je to cca 300 km. Kar po moje ni zadosti za prvo stran na potralu.
Ampak kakorkoli, dečki srečno, pa čim manj počenih gum.

In reply to by Rdeča zvezda (nepreverjen)

1985 (nepreverjen)

A misliš, da to ni nič, če se menjavo. Če se menjavajo, je hitrejši tempo, kot tudi hitrost. Lani sem prvič sodeloval pri Boštaju Nemcu, ki je bil na tej dirki, in vozil sam, Naj še samo to povem, da je dirka zelo zahtevna, saj se klanci, kar vrstijo eno za drugo, in niso to kar gorički mali klančki, tukaj so, kar po par km dolgi klanci. Aja lani dež scal, tudi gosta megla je bila, kar že otežuje kolesarju dodatno motivacijo. Dečkam pa srečno, in lahke noge!

In reply to by Rdeča zvezda (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Poglejte, zadeva je taka, kakor jo kdo vzame.

Sam prisegam na solo, nekaterim se gre za dvojice, četvorke. Kdo bolje "navija", presodite sami.

V "mojih časih" je bila dirka dolga 1.188 km, višincev pa je bilo okrog 13.500. Sedaj je zadeva malce drugačna, bistveno pa ne, kar se tiče razdalje in višincev. Bistveno pa je drugačna, kar se tiče udeležencev: takrat nas je solo vozilo preko petdeset, sedaj bi jih naj bilo prijavljeno okrog dvajset? Ker je to, kar se tiče primerjave z drugimi ultramaratonskimi dirkami resnično dokaj kratka dirka, je meni žal, da so organizatorji dokaj zapostavili solo tekmovalce in se posvetili predvsem dvojicam.

Pri nas ultramaratoncih se sicer pravi, da štiristo kilometrov prevozi vsak, do šesto še gre, če pa nisi prijavljen, pa dalje ne moreš. Torej moraš biti pripravljen za vsaj še dodatnih šesto kilometrov, kar pri dvojicah in četvorkah pač ni primer. Da grejo hitreje je normalno, da vmes počivajo je jasno, torej neka primerjava s solo tekmovalcem enostavno ni mogoča.

Letošnja dirka bo izgledala predvsem kot boj dvojic, sodelovala bi naj tako Baloh kakor Rosenstein in še nekateri in to vsaj zame izgleda kot dirka iz enega dvorišča do drugega. Za četvorke to še bolj velja, vsaj zame to ni ultramaratonsko kolesarjenje. Vmes se počiva, kar solo tekmovalec skoraj ne more oz. kdo že prvo noč spi, je bolje, da na dirko niti ne gre. Tako to pač izgleda!

Ker so tekom let vseeno nekaj menjavali traso je meni žal... da ni vključena tudi Lendava. Za mislim da četrto izvedbo DOS-a sem bil naprošen, da predlagam tudi traso po Pomurju, kajti do tedaj je šla iz Radgone do Radencev in dalje do Križevcev, torej se Prekmurja ni dotaknila. Takrat Lendave nisem vključil, ker so ravno delali obvoznico, za kar mi je še danes žal.

In reply to by 1985 (nepreverjen)

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Za štiri mlade zdrave in trenirane moške pa to res ni noben ekstra dosežek potreben pozornosti na portalu. 300 KM NA ENEGA. Nekdaj so to vozili posamezniki! TO PA JE DOSEŽEK ZA POZORNOST NA PORTALU!

In reply to by 1985 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Poglej to zadevo tudi s te strani: ta dirka nekaj stane, vsaj mene je okrog 3.500 eur (vštete tudi priprave in s tem povezani stroški od novembra leto prej naprej). Če kdo spelje to ceneje ima za sabo kup sponzorjev in marsikaj zastonj. V nasprotno, me ne more prepričati. Zagotoviti si denar, vsaj danes, pa je že mali podvig. Meni to ne bi uspelo, zato o tem niti več ne razmišljam.

Tristo kilometrov po svoje ni nobena razdalja, to prevozimo nekajkrat na leto tako "malo naokrog", kakor se temu pravi. Vendar, slediti s štirimi taki dirki pa ni ravno lahek zalogljaj. Po mojem bodo imeli vsaj dva avtodoma, če že ne štirih, kajti menjavanje (kakor pravijo na uro) je logistično zelo zahtevno. Mi smo na Raam-u menjavali na štiri in ponoči na tri ure, pa verjemi, tu in tam je bila prava "zbrka".

Če vozi solo tekmovalec, imajo spremljevalci oz. ekipa malo dela. Za Balohovo ekipo se je vedno govorilo, da je na počitnicah, kajti za njega je tudi znano, da je zelo lepo vzgojen, da ne tečnari, ne jamra, znano je tudi, da je njegova pripravljenost vedno na višku. Za razliko od njega je lahko bil pokojni Robič tu in tam kar neprijeten. Vendar samo, ko je tekmoval, drugače je bil duša od človeka, da se ne bi napačno razumeli.

In reply to by Rdeča zvezda (nepreverjen)

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Za mene je junak Baloh in njemu podobni, ki progo prevozijo sami!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Letos tudi Baloh, Rosenstein... niso vozili solo. Četvorke, na žalost.

Dirko so organizatorji popolnoma "zapravili". To menjavanje datumov, pa eno leto dirka je, potem je ni... verjetno tudi težave s sponzorji je doprineslo k temu, da je štartalo reci in piši okrog 15 posameznikov in dve posameznici (obe tujki) in štiri četvorke. Tako se niti ne čudim, da včeraj nisem nikogar srečal od Cankove do Kuzme, kar prejšnja leta ni bil primer. In kot zanimivost: nikogar ni bilo nad 60 let... pa jih je bilo prejšnja leta kar precej in tudi najpočasnejši niso bili.

Četvorke: zmagala je ekipa z Balohom in Rosensteinom, vendar me povprečna hitrost ni impresionirala. Čeprav ima DOS kar precej vzponov, pa je tudi precej ravnega, nenazadnje se po hribu, po vzponu na njega, z njega tudi spuščaš in pridobivaš na hitrosti. "Naši" so osvojili tretje mesto, zdaj sami vedo, bodo zadovoljni s tem, ali pa ne? Na progi je še en "naš" posameznik in upam, da pride do cilja.

Progo so speljali tudi preko Avstrije in čudi me, da tega niso storili pred leti izgovarjajoč se na to, da to ni mogoče. Vse je mogoče! Vsekakor pa bi bilo bolje, da bi dirka štartala teden dni prej, kar se je dogajalo na večini dirk, zaradi radenskega maratona. Zakaj bi prehajali v Avstrijo, to je vendar naša dirka. In morda v Prekmurju malce spremenili progo in zavili tudi proti Lendavi.

Da bi dirka ponovno pridobila na veljavi, na večji udeležbi bi morali spremeniti marsikaj, predvsem pa po mojem mnenju: štart starejših posameznikov oz. takih, za katere se pričakuje, da bodo na progi med 60 in 70 urami, premakniti na četrtek rano popoldan, če že ne na jutro. Tako bi prihajali v cilj v nekem normalnem času, ne pa v nedeljo popoldan, tik pred zaključkom dirke in tudi bolj blizu hitrejšim, četvorkam na primer. Hitrejši tekmovalci in dvojice, četvorke bi morale štartati pozneje, na koncu. Kot drugo, da bi na dirki sodelovalo več posameznikov, nekje pridobiti neka sredstva in uvesti ponovno nagrade za nekaj najhitrejših v vsaki, vendar samo v SOLO kategoriji. Tudi seveda za ženske in če bi bile še ženske dvojice in četvork, tudi za njih. Ni ga vrag, da se ne bi prijavila še kakšna naša. Kje so časi, ko je vozila Tjaša, pa Ajda, Andreja in morda še katera v solo kategoriji!

In morda še kaj...

In reply to by Rdeča zvezda (nepreverjen)

MILAN73 (nepreverjen)

BRAVO FANTJE! BOMO NAVIJALI ZA VAS !! BO KJE PRENOS NA INTERNETU?

Prankster (nepreverjen)

Vsakdo ki se poda v kaj tako ekstremnega je zame junak! Super da se gre sport je vedno dobra izbira!!

polnaluna (nepreverjen)

Vsako leto isto iskanje pozornosti enih in istih po vseh možnih medijih. Marsikdo prevozi mnogo bolj ekstremne ture, kot teh 300km na enega člana, pa se ga ne omenja nikjer. Ultramaratonske dirke so preizkušnke za posameznike in ne za takšne skupine, ker 300km na kolesu in 900km v avtodomu je daleč od ultra kolesarstva.

anaban123 (nepreverjen)

Več takih rabimo ki ime Pomurja ali pomurskih podjetij nosijo po celi Sloveniji! S katerim koli športom ali disciplino! super!

truplo-ass (nepreverjen)

Ali Truplo je še ipak AS*Hole, tuj če brišete komentare ...

dež (nepreverjen)

Vsi tisti fejst pametne DA TO NI NIČ POSEBNEGA IN DA JE TO ISKANJE POZORNOSTE...... tao je nej samo ravnica. Ide se prek Vršiča. Povprečna hitrost pa je tude nej 8km/h kak jo mogauče mate vij ke se pelate na pijvo 100m v prvi bufet pa znate tan samo pametne bite pa modruvate. Se vijde ka je dosta takšij ka nindre ne delate, čas pa mate samo za bedastoče pijsate. SRAMOTA...

Vipko
Truplo

Poglej, nekateri smo podali kakšno mnenje, ampak ti si iz tega potegnil vse negativno - po tvojih merilih. Na žalost!

Danes je štart, bo GPS sledenje in preko uradne spletne strani dirko zainteresirani spremljajte.

In reply to by dež (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

PRAVI ŠPORTNIKI SE NIKOLI TAKO NE NAPIHUJEJO !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako se piše prekmurskemi glasbenik Vlado?

Starejše novice