FOTO: Jure Banfi
Nogometaši Mure na zadnjih petih prvenstvenih srečanjih niso prejeli niti enega samega zadetka. To je drugi najboljši niz kluba v zgodovini, gledano tekme med slovensko nogometno elito.

Mura v zadnjih tednih igra skorajda sanjsko, edini "madež" je zgolj minimalni pokalni poraz z Mariborom. Varovanci Anteja Šimundže so namreč na zadnjih petih prvenstvenih obračunih prišli do štirih zmag ter enega remija in to ob gol razliki 11:0! 

Črno-beli v zadnjih petih srečanjih niso prejeli niti enega samega zadetka. V kolikor upoštevamo zadnjih pet prvenstvenih tekem, potem je Mura glede na formo celo najuspešnejša ekipa v tem trenutku. Od možnih petnajst točk jih je namreč osvojila kar trinajst.

Murina obramba druga najboljša v ligi

Toda vrnimo se k tistemu nad čemer so trenerji ponavadi najbolj navdušeni - čvrsto obrambo. Mura ima trenutno drugo najboljšo obrambo lige, saj so na 27 srečanjih prejeli prav toliko zadetkov, boljši so le Mariborčani, ki so doslej prejeli zgolj 20 zadetkov. 

Kot zanimivost dodajmo, da so ravno črno-beli največkrat zadeli proti vijoličastim, saj je Maribor pet od dvajsetih zadetkov prejel proti Muri.

Šest zaporednih tekem brez prejetega zadetka

Zadovoljstvo nad igro v obrambi je v zadnjih dveh krogih večkrat izpostavil tudi trener Ante Šimundža, ki ima s svojimi varovanci priložnost, da izenači in morda tudi preseže najdaljši niz tekem brez prejetega zadetka. 

Rekord Mure sega v sezono 1993/94, ko Mura gola ni prejela na šestih zaporednih srečanjih. To ji je uspelo v obdobju od 14. do 19. kroga, in sicer na tekmah proti Rudarju iz Velenja, Primorju, Krki Novoterm, Istragas Jadranu, AM Cosmos Ljubljani in Slovan Mavrici. 

Zdajšnji niz Mure, pet tekem brez prejetega zadetka, je drugi najboljši v zgodovini kluba. Črno-beli so sicer v sezonah 1995/96 (20.-23. krog) in 1998/99 (15.-18. krog) uspeli svojo mrežo ohraniti nedotaknjeno na štirih zaporednih srečanjih. 

Bošković ni klonil kar 692 minut

Vrata črno-belih je takrat zaklenil Boško Bošković, oče Aleksandarja Boškovića, ki že drugo leto uspešno igra v obrambi soboškega prvoligaša. Starejši Bošković zadetka ni prejel kar 692 minut, kar je bil dolgo časa tudi slovenski rekord. 

Tega je pred leti v dresu Domžal podrl Nejc Vidmar, ki je uspel preseči magično mejo 1000 minut brez zadetka. Njegov niz je po 1002 minutah končal Mislav Oršić, ki je takrat branil barve Celja.

Matko Obradović, ki je v zadnjih tednih v naravnost izjemni formi, zadetka torej ni prejel že na petih zaporednih prvenstvenih srečanjih, in sicer proti Krškemu, Aluminiju, Gorici, Olimpiji in Celju. Njegova mreža zdaj miruje že 464 minut, s čimer se je prebil na drugo mesto po številu minut brez prejetega zadetka. Štefan Černjavič na tretjem mestu je Murino mrežo ohranil nedotaknjeno 460 minut, Dejan Nemec na četrtem pa 425 minut.

Veliko navijačev se zato tudi sprašuje, kakšna bo nadaljnja usoda Obradovića, ki ima pogodbo z Muro sklenjeno le še do konca te sezone. Kot nam je povedal Denis Rajbar, športni direktor kluba, so z Obradovićem že začeli pogovore o podaljšanju pogodbe, prav tako pa naj bi se o podaljšanju pogovarjali tudi s Špirom Peričićem.

Sedem tekem, dva prejeta zadetka

Tudi sicer je Mura v spomladanskem delu prvenstva pokazala čvrsto igro v obrambi, saj so na sedmih srečanjih prejeli vsega dva zadetka, skupaj s pokalnim srečanjem proti Mariboru pa so na osmih tekmah dobili tri zadetke.

Izenačenje rekordnega dosežka izpred 25 let bo Mura lovila to soboto na gostovanju v Kranju, kjer ji bo nasproti stal Triglav. Kranjčani so ena izmed dveh ekip, ki ju Mura letos še ni premagala. Bomo v soboto torej priča izenačenju rekorda in prvi letošnji zmagi črno-belih nad Triglavom?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice