Minuli konec tedna je na Dolenjskem v okolici Novega mesta znova, po več letih premora potekala mednarodna etapna dirka Po Dolenjski 2018 za dečke in deklice in – kar je najbolj razveseljivo – vnovič za kategorije mlajših mladincev.

Organizatorji žal niso vključili kategorije starejših mladincev, ki bi poskrbela za resnično popolno dirko, a morda v prihodnjih letih. 

Na dirki mednarodnega značaja so seveda sodelovali vsi najboljši mladinci iz sosednjih držav, v okviru reprezentančnih ekip Avstrije, Hrvaške, Srbije in oslabljene ekipe iz Italije.

Dirko so tvorile tri etape, in sicer:

•    ETAPA, petek, na Podturn - Baza 20, gorski vzpon 6,2 kilometra s 395 metri višinske razlike in enim gorskim ciljem
•    ETAPA, sobota, v kraju Kostanjevica na Krki, krožna dirka na 780-metrskem krogu, mlajši mladinci 30 krogov, 23,4 kilometra z enim letečim ciljem, in
•    ETAPA nedelja, v Novem mestu, krožna dirka na 3,7-kilometrskem krogu, mlajši mladinci 14 krogov, 51,8 kilometra z dvema gorskima ciljema in dvema letečima ciljema.

Luka Jablanovec tudi tokrat uspešen

Sodeloval je tudi član KK Tropovci, Luka Jablanovec, ki se je na dirko podal z ciljem uvrstitve med prvih deset najboljših mlajših mladincev U17.

Luka se je v petek na prvo etapo podal odločno, vseskozi vozil na čelu najboljših in na gorski cilj prispel kot peti, v cilj pa kot sedmi najboljši mladinec s 23-sekundnim zaostankom za leto starejšim mladincem, poznejšim zmagovalcem Franom Miholjevićem, reprezentantom Hrvaške.

V soboto je sledila druga etapa v Kostanjevici na Krki. Dirka je bila krožna, na kratkem, a tehnično zahtevnem krogu v dolžini 780 metrov. Mladinci so ga morali prevoziti 30-krat z enim letečim ciljem v 15. krogu. 

Luka je dirko začel z zadnjih pozicij, ker je na gosji red ekip pozabila sodniška služba. Kljub protestom je moral ostati na startu v zadnjih vrstah, za nameček pa je nato začelo še močno deževati.

Kljub temu je Luka Jablanovec odpeljal kar se da nadzirano in jo zaključil na 19. mestu. Zmagal je Matic Maček iz KK Kranj. Luka je pridelal 22 sekund dodatnega zaostanka, vendar je celotno dirko ostal na kolesu. Zaradi mokrega vozišča je padlo veliko kolesarjev med njimi tudi favorit dirke Gal Glivar.

V nedeljo pa je sledila še zadnja, finalna, tretja etapa, na kateri je Luka startal kot osmi v generalni razvrstitvi s 53 sekundami zaostanka za vodilnim v dirki, Franom Miholjevićem. 

Dirka je potekala krožno na 3,7 kilometra dolgi progi z enim daljšim položnejšim klancem in drugim krajšim, a strmejšim klancem s 70 metri višinske razlike na krog. 

Mlajši mladinci so vozili 14 krogov v skupni dolžini 51,8 kilometra, z dvema gorskima ciljema in dvema letečima ciljema. Luka je ves čas vozil v ospredju, pobeg pa mu ni uspel, kljub temu da je poskušalo kar nekaj kolesarjev, ki so kasneje zaradi težavnosti dirke zaostali. 

Luka je zadnji gorski cilj dobil kot tretji. V zadnjem krogu je uspel samostojni pobeg reprezentantu Avstrije Paulu Buscheku, ki je dirko zmagal. Luka je v zaključnem sprintu večje skupine osvojil sedmo mesto.

Pred Luko še veliko priložnosti

V skupni razvrstitvi je Luka Jablanovec osvojil skupno sedmo mesto s 55-sekundnim zaostankom za zmagovalcem etapne dirke po Dolenjski 2018 Franom Miholjevićem, reprezentom Hrvaške. Drugi je bil Matic Maček, KK Kranj in tretji Paul Buschek, reprezentanca Avstrije.

Luka je dirko torej končal dobro. Svoje dirkanje bi lahko s kančkom več sreče in poguma še nadgradil. Ga pa čaka še veliko priložnosti, ki sledijo po krajšem premoru in počitnicah. 

Ker je pokazal, da je dobro pripravljen, v KK Tropovci tako verjamejo, do bo za drugi del sezone znova poklican v ekipo reprezentance mlajših mladincev U17 in s ponosom nosil državni grb. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice