Evropsko prvenstvo v 12 in 24-urnem kolesarjenju Slo24Ultra Dobrovnik 2018.

Pretekli vikend se je na vzhodu Slovenije, s startom in ciljem pri Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, tretjič odvijal edini slovenski kolesarski ultra maratonski dogodek tega formata.

Po odličnih izvedbah v letih 2016 in 2017 je bil maraton znova izbran za Evropsko prvenstvo WUCA v 12 in 24-urnem kolesarjenju

Idejni projekt našega ultra-maratonskega kolesarja Marka Baloha o izvedbi 24-urne preizkušnje v Sloveniji je s podporo občin Dobrovnik in Turnišče že v slabih treh letih postal ena izmed najbolje organiziranih tovrstnih dirk v svetu in zahvala gre celotni organizacijski ekipi.

Kar 12 in 24 ur je 46 kolesarjev in kolesark iz Slovenije in Evrope kolesarilo na ravninskem, 11 kilometrov dolgem krogu Dobrovnik-Turnišče-Renkovci-Dobrovnik. Kot smo poročali, so start opravili minilo soboto opoldne in pot sklenili prihodnji dan, prav tako ob 12. uri. 

Ustavile jih niso niti padavine

Preizkušnja je bila namenjena solo tekmovalcem in tekmovalkam ter štiričlanskim ekipam. Potekala je pod okriljem Svetovne ultra-kolesarske zveze (WUCA) in je letos štela za Evropsko prvenstvo te zveze. 

Tekmovanje se je odvijalo v zelo vetrovnem pa kljub temu lepem vremenu, ki ga je v soboto zvečer za slabo uro prekinil precej močan naliv. To tekmovalcev ni ustavilo, temveč jih je le malce upočasnilo. 

Ekstremne razdalje in grd padec

Na lepi, ravninski in hitri trasi ter ob odlični organizaciji in zavarovanju s strani gasilcev (PGD Dobrovnik, PGD Žitkovci, PGD Strehovci, PGD Renkovci in PGD Turnišče) se je hitro pokazalo, da bodo prevožene razdalje kolesarjev ekstremne. 

Po petih urah je bila povprečna hitrost najhitrejših posameznikov in ekip skoraj 42 kilometrov na uro. Po dobrih petih urah je prišlo do edine nesreče na dirki, skupinskega padca večjega števila kolesarjev v vodilni skupini. 
 

Najbolj sta jo skupila Gregor Omejec, ki je bil na dobri poti proti stopničkam na Evropskem prvenstvu 24h in član ekipe Ocean Orchids Cycling Team Simon Gjerkeš, ki sta oba končala v bolnici z zlomljenima ključnicama. 

Za Grega je bila dirka seveda končana, medtem ko je ekipa Ocean Orchids Cycling Team nadaljevala dirko s preostalimi tremi člani ekipe, a žal brez Simona, ki je bil letos odlično pripravljen. To je pokazal že na DOS, kjer je bil član bronaste ekipe. 

Zmaga v 12-urni preizkušnji Rosensteinu

Zmaga v 12-urni preizkušnji se je odločala med dvema tekmovalcema. Erik Rosenstein, Društvo Biciklus (487km, povprečna hitrost 40km/h), je v predzadnjem krogu napadel in zmagal pred Borisom Praznik (JB Team) z enim krogom manj.

Tretje mesto je dosegel Jegrišnik Uroš (Triatlon klub Velenje). 

V ženski 12-urni preizkušnji je medtem zmagala domačinka Darja Horvat (Ocean Orchids Cycling Team), drugo mesto pa je pripadlo Mojci Mlakar in tretje Romani Čuček (KD Špica Ptuj).

V 24-urni preizkušnji znova slavje Alojza Poglavca

V 24-urni preizkušnji je zmaga šla po pričakovanju v roke že dvakratnega zmagovalca Slo24Ultra, Alojza Poglavca. Lojz Lokomotiva je prevozil 858 kilometrov s povprečno hitrostjo 35,54 kilometrov na uro.

Alojza v avgustu čaka še tretja letošnja ultra-kolesarska preizkušnja Dirka okoli Avstrije in v naslednjem letu morda tudi legendarni RAAM - Dirka preko Amerike. 

Boj za drugo mesto se je po padcu in odstopu Gregorja Omejca in Francoza Pereza odvijal med Šmonom in Kovačičem. Drugo mesto je na koncu osvojil Matic Šmon (Ocean Orchids Cycling Team) in tretje Branko Kovačič (Team Branko Kovačič). 

Ekipno zmago osvojili Infiniti

Ekipi Infiniti in Ocean Orchids Cycling Team sta pripravili pravo poslastico za navijače in sta se izmenjevali v vodstvu vse do jutra. Ekipa Ocean Orchids Cycling Team, ki se ji je poznala utrujenost zaradi vožnje z le tremi kolesarji, je po nekaj napadih popustila in ekipa Infinity si je v zadnjih nekaj urah pridobila en krog prednosti. 

Ekipno so tako slavili Infiniti - Vida Gregor, Kapš Miha, Dežman Borut, Blatnik Tadej (957 kilometrov, povprečna hitrost 39,74 kilometrov na uro), drugi so bili Ocean Orchids Cycling Team - Šomen Matej, Gjerkeš Simon, Kardinar Robert, Baloh Marko z enim krogom manj.

Elena Novikova na vrhu ženske konkurence

V ženski konkurenci je v 24-urni preizkušnje zmagala Elena Novikova (Ukrajina) s prevoženimi 715 kilometrov oziroma povprečno hitrostjo 29,54 kilometrov na uro pred Claudio Muller (Avstrija) in Dženi Vujkovič (Hrvaška).

V razvrstitvi Evropskega prvenstva WUCA se rezultati delijo še na kategoriji pod 50 in nad 50 let, tako so novi evropski prvaki postali:

-    Alojz Poglavc (24 ur, 18-49let),
-    Matic Šmon (24 ur, nad 50 let),
-    Elena Novikova (24 ur, 18-49 let),
-    Erik Rosenstein (12 ur, 18-49 let),
-    Ivo Čuček (12 ur, nad 50 let),
-    Darja Horvat (12 ur, 18-49 let) in
-    Romana Čuček (12 ur, nad 50 let).

Prihodnje leto še večji načrti

Organizacijski odbor na čelu z županom Dobrovnika Marjanom Kardinarjem in slovenskim ultra-kolesarjem Markom Balohom se je zavezal, da bodo naredili vse v svojih močeh za četrto izvedbo maratona naslednje leto na še višjem nivoju in s številčnejšo mednarodno udeležbo. 

Kot pojasnjujejo organizatorji, bi bili veseli predvsem večjega števila sodelujočih ekip, kar bi doprineslo k večjemu spektaklu. Govori se celo o naskoku na magičnih 1.000 kilometrov, prevoženih v 24 urah.

FOTO: Matej Vnuk

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vedno (nepreverjen)

Zanimovo je predvsem to ka je to baje kao nekše "evropsko prvenstvo" in edini medij keri poroča o ton je Sobotainfo halooo??? Gledalcev je pa tudi bilau telko ka jih lejko na eno roko ajde mogauče dvej preštejš. Taka bi bilo bolše za občino če bi ta denar ki ga porabi za maraton preusmerila v kaj koristnejšega.

truplo-ass (nepreverjen)

to dela očka za sineka tekmo ...

pedaliraš (nepreverjen)

Super ka je to bilo ali ka če san za to izvedo komaj v nedeljo gda san se slučajno z biciklinon skou Dobrovnik pelo. Je to samo sebi namen in jih briga za ostale keri bi si mogoče to pogledali ali je pa enostavno organizacija tak boga ka si nemrejo privoščiti marketinga.

Starejše novice