FOTO: Bobo
Naši ob 15.30 uvodoma proti Angoli, največja ovira gotovo Litva.

Kdaj, če ne zdaj. Slovenski košarkarji z daleč najboljšo zasedbo od leta 2017, ko so osvojili evropsko krono, naskakujejo prve olimpijske igre v zgodovini reprezentance. 

Po klavrnih predstavah zdesetkanega moštva slovenske reprezentance na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kjer se naši košarkarji z zadnjim mestom v skupini I gotovo niso proslavili, je v Kaunasu čas za popravni izpit. Tokrat je moštvo v verjetno najmočnejši različici, kar jih trenutno premore slovenska košarka.
 

Danes z Angolo, v skupinskem delu Slovenijo čakajo še Poljaki

V litovski prestolnici se bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki se začenja že danes ob 15.30, v skupini B pomerila z Angolo in Poljsko. Izpad v skupinskem delu se ob pogledu na kakovost slovenskih nasprotnikov zdi skoraj nemogoč, zato so oči navijačev že uprte v najverjetnejši finale med Slovenijo in domačo Litvo.

Ob verjetnem napredku v izločilni del tekmovanja, Slovenijo čakajo nasprotniki iz skupine A, v kateri moči merijo Venezuela, Južna Koreja in Litva.
 

Najmočnejše orožje nedvomno Dončić, a je ključna forma celotne ekipe

Gotovo je slovenske možnosti za preboj v Tokio znatno povečal hiter izpad Dallas Mavericks v končnici lige NBA. Z enim najboljših košarkarjev na svetu, Luko Dončićem, ne obstaja veliko ekip, katerih Slovenci ne bi bili sposobni premagati. Poleg številke 77, ki bo alfa in omega slovenske igre, pa je tu še plejada ostalih košarkarjev, od katerih bo odvisen morebitni slovenski uspeh.

Končna podoba slovenske reprezentance:

 • Luka Rupnik,
 • Jaka Blažič,
 • Luka Dončić,
 • Mike Tobey,
 • Gregor Hrovat,
 • Vlatko Čančar,
 • Aleksej Nikolić,
 • Edo Murić,
 • Žiga Dimec,
 • Jakob Čebašek,
 • Zoran Dragić,
 • Klemen Prepelič.

Od ostalih košarkarjev bodo največ bremena na svojih plečih gotovo nosili Prepelič, Blažič in Tobey

V zadnjem kvalifikacijskem ciklu je bilo več kot očitno, da Klemen Prepelič igra veliko slabše, ko je od njega odvisna organizacija slovenskega napada. V navezi z Dončićem ta težava izgine v popolnosti. Lahko pričakujemo, da bo najboljši slovenski košarkar večino tekem pokrit s strani dveh, včasih celo treh nasprotnih igralcev. To bo odpiralo ogromno prostora za Prepeliča, ki iz tekme v tekmo dokazuje, kako kvaliteten ostrostrelec je.

Prav tako bo veliko odvisno od Mika Tobeya, naturaliziranega košarkarja, ki je na drugi prijateljski tekmi s Hrvati že osvojil srca navijačev z odlično predstavo. V igri 'pick and roll' si Slovenija ne bi mogla želeti bolj primernega košarkarja za igro z Dončićem. Poleg dobrega ofenzivnega občutka pod košem, pa Američana v slovenskem dresu krasi več kot soliden met z razdalje.

Veliko se pričakuje tudi od Jake Blažiča, ki je letos blestel v dresu Cedevite Olimpije. 

Kdo stoji med Slovenijo in olimpijskimi sanjami?

V teoriji bi edina prepreka med Ljubljano in Tokiem smela biti Litva, tradicionalno košarkarska država, katere prebivalci dihajo s tem športom že desetletja.

Tam, kjer so Slovenci na papirju najslabši - pod obema obročema - ima Litva tandem najboljših košarkarjev reprezantance, ki nam lahko prepreči prvenec na olimpijskih igrah. Zvezdnika lige NBA Domantas Sabonis in Jonas Valančiunas bosta najnevarnejša za slovensko obrambo. Čeprav Sabonis v drugi polovici sezone lige NBA pri Indiani ni igral najbolje, gre vseeno za izjemnega košarkarja, ki poleg popolnega repertoarja igre pod košem zna zadeti z razdalje. 

Čeprav se je Mike Tobey na prvi prijateljski tekmi izkazal kot odlična komplementacija Dončićevi igri, navijače lahko skrbi njegova sposobnost igranja v obrambi, alternativa na centerski poziciji Žiga Dimec pa trenutno ne deluje kot adekvatna obrambna opcija proti dvojčku litovskih zvezdnikov.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cc (nepreverjen)

Gre kdo v Kaunas na košarko?

Cebešak (nepreverjen)

Mij idemo jutri z kombijon 6nas je .gnes bilij v nabave mamo poln prtlažnek pijv vijna mesa..tao bo fešta ka se nam bo trgalo.

Starejše novice