Pri enem izmed dveh judo klubov v Murski Soboti, Štorkljice, so predstavili japonsko borilno veščino, s katero se 99 mladih borcev med drugim uči tudi osebnostnih vrednot.

Borilne veščine imajo v Pomurju že od nekdaj pomembno vlogo. Rokoborci, karateisti in ostali športniki so dosegli in dosegajo številne izvrstne dosežke. Med judoisti pa je v zadnjem času nase najbolj opozarjal 24-letni Adrian Gomboc. Prekmurec, ki je Slovenijo zastopal na Poletnih olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru v kategoriji do 66 kg, je doslej največji uspeh dosegel leta 2018. V Tel Avivu je namreč osvojil naslov evropskega prvaka, leto prej pa je bil podprvak.

Zanimanje za judo v regiji je dokaj veliko. V klubu Štorkljice je skupaj 99 borcev različnih starosti. Med njimi pa tudi precej deklet. V četrtek je še dokaj sveže klubske prostore na BTC- ju obiskal Mojmir Kovač. Primorec, ki je judo mojster 5. dan, je izbranim mladcem (dogodka se zaradi kapacitete dvorane niso udeležili vsi), na tatamiju pokazal nekaj veščin, razložil zgodovino o nastanku juda in njegovem ustanovitelju Jigoru Kanu.

Znati se umiriti in prisluhniti

Enega izmed dveh judo klubov v Murski Soboti vodita Peter Rančigaj, judo mojster 1. dan, in Zoran Kos, judo mojster 3. dan, obenem tudi predsednik kluba.

"Z mladimi se je obravnavalo tradicionalne teme o judu, ki bogatijo naše življenje in nam pomagajo doseči zastavljene cilje. Učili smo se gibanja po tatamiju, Jigoro Kano je bil profesor športa, vpleten pa je bil še v mnoga dogajanja na Japonskem, deloval pa je tudi v Mednarodnem olimpijskem komitej. Sam sem mnenja, da je v današnjem sodobnem svetu še posebej pomembno, da se znamo umiriti in prisluhniti drug drugemu. Vse ostalo v življenju lahko dosežemo skozi pot (v širšem smislu) ob pomoči juda. Nič ni nemogoče, vse je dosegljivo … Le malo pa lahko dosežemo zgolj s surovo silo, mnogo več namreč z vztrajnostjo," je povedal Kos.

Kaj je judo?

Ustanovitelj Jigoro Kano shihan, ga je poimenoval metoda razvoja človeka preko telesne vadbe. Ne glede s kakšnega področja ga proučujemo (tekmovanja, tehnika, filozofija ...) je zelo raznovrsten in bogat. A če se pretirano usmerimo le v eno področje, pričnemo izgubljati stik s celoto, ki je veliko bolj bogata in globoka kot bi si lahko zamislil še največji strokovnjak za posamezno področje.

Jigoro Kano je Judo Kodokan "izdelal" kot izobraževalno metodo, s katero preko fizične aktivnosti vzgaja ljudi. Z judom krepimo telo,um in moralne vrednote človeka. Preko načela Jita Kyoei spodbujamo judoiste k vzajemnemu sodelovanju, saj tako hitreje in kvalitetneje napredujemo kot posamezniki in kot družba. Jigoro Kano je večkrat poudaril, da ni pomembno kako dober borec postaneš, temveč da je najbolj pomembno kako dober človek postaneš.

Judo Kodokan lahko "študiramo" v vseh življenskih obdobjih. V sebi skriva veliko različnih znananj. Jigoro Kano, ustanovitelj Judo Kodokana, je kljub nazivu Shihan (največji mojster), nosil beli pas. S tem je želel pokazati prav to, judo se učimo celo življenje in vedno smo na začetku poti.

DD

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice