Foto: osebni arhiv
Amir Karić je barve Slovenije zastopal na svetovnem in evropskem prvenstvu, dres izbrane vrste je že oblekel tudi Sven Šoštarič Karič, zdaj pa po njunih stopinjah stopa tudi Tija Šoštarič Karič, članica ŽNK Nona Pomurje Beltinci.

Tija Šoštarič Karič je pred dnevi prvič zaigrala v članskem državnem prvenstvu in Ženskemu nogometnemu klubu Nona Pomurje Beltinci pomagala do zmage v Velesovem.

Beltinčanke so bile z izidom 0:7 boljše od Cerkelj, na treh tekmah državnega prvenstva pa še niso oddale točke.

Gorenjsko mrežo je načela Maja Dimitrijević, dvakrat sta bili natančni Špela Kolbl in Sara Makovec, delež k zmagi pa sta pristavili še Anja Eferl in Kaja Korošec.

Vesela prvega nastopa

V 60. minuti, pri vodstvu s 3:0, je začasni strateg Pomurk Robert Berendijaš v igro poslal tudi Tijo, Štajerka pa je prvič zaigrala na uradni preizkušnji članske ekipe državnih prvakinj.

»Zelo sem vesela, da sem lahko že kmalu po šestnajstem rojstnem dnevu vknjižila prvi uradni nastop za člansko ekipo. Bilo je nekaj treme, ker pa je bil rezultat že 3:0, je bilo malo lažje,« po debiju pravi Tija Šoštarič Karič.

Šestnajstletnica se je Pomurju pridružila pred enim letom, v tem času pa je že trenirala s člansko ekipo. Že pozimi in poleti je s članskimi soigralkami odigrala tudi nekaj pripravljalnih tekem. Kot pravi, je bil krstni nastop nekoliko lažji.

Brez dodatnih nasvetov

Tija tako nadaljujejo nogometno tradicijo družine, ki je dala že dva članska reprezentanta. Starejši brat Sven je v dresu izbrane vrste debitiral junija, na tekmi z Gibraltarjem, oče Amir je za Slovenijo odigral kar 67 tekem.

Z reprezentanco je leta 2000 zaigral na evropskem prvenstvu, dve leti kasneje je državo predstavljal še na svetovnem prvenstvu.

Sta oče in brat pred ognjenim krstom dodaten nasvet namenila tudi najmlajši predstavnici družine Šoštarič Karič?

»Pred debijem nisem dobila posebnih nasvetov, samo besede spodbude in zaupanja v svoje sposobnosti. Se pa po končanih tekmah pogovorimo, brat in oče pa me opozorita na napake.

Včasih tudi skupaj pogledamo kakšne reprezentančne tekme ali tekme evropskih klubov,« odgovarja.

Oče in brat sta jo navdušila za nogomet

Amir je reprezentančno kariero sklenil dobro leto pred njenim rojstvom, kljub temu pa sta bila oče in brat glavna »krivca«, da se je tudi sama podala na nogometne zelenice.

Vse do lanskega leta je trenirala in igrala za fantovske selekcije Nogometnega kluba Maribor, v dekliških tekmovanjih pa se je predstavila v dresu Ženskega nogometa kluba Maribor Tabor in z njim osvojila naslov državnih prvakinj v kadetski konkurenci.

»Prav gotovo je spremljanje bratovih in na začetku tudi očetovih tekem pripomoglo k temu, da sem se tudi sama začela zanimati za nogomet in ga pričela pri osmih letih tudi trenirati. 

Doma in pri Nogometnem klubu Maribor so bili k temu naklonjeni. Do poletja sem namreč lahko trenirala s fanti v Nogometnem klubu Maribor,« pravi dijakinja drugega letnika II. gimnazije Maribor.

Kot dodaja, se skupaj preizkušajo tudi v drugih športih. Ko je Sven igral še za angleški Derby County, so se navdušili tudi nad golfom. Na golf igriščih je nastala tudi naslovna fotografija tega prispevka.

S Pomurjem želi osvojiti naslov

Kadetska reprezentantka Slovenije za razliko od očeta in brata sicer ni levičarka, veliko bolje se znajde z desno nogo.

Mladenka je kljub temu že nekajkrat dokazala, da tudi sama premore močan udarec in natančen predložek, ki ga želi v prihodnosti koristiti tudi na tekmah članske ekipe.

S soigralkami želi osvojiti naslov državnih prvakinj, devetega v zgodovini kluba, ki zadnjih nekaj let domuje v Bratoncih.

»Glede na to, da smo zaključile s tekmovanjem na evropskem prizorišču in Ženskem pokalu, nam je ostalo samo prvenstvo. 

Cilj je osvojitev državnega prvenstva. Se bomo pa potrudile, da oddamo čimmanj točk. Morda celo nobene,« si želi Mariborčanka v vrstah »žuto-plavih«.

Pomurke bodo znova aktivne v sobotnem dopoldnevu, ob 11. uri se bodo na domačem igrišču pomerile s Krimom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Janez Janša je na 30. Ekonomskem forumu prejel nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope za izjemne dosežke. Nagrada , brca tamo između.

Starejše novice