Občina Turnišče je med drugim poznana tudi po dobrih čevljarjih. V spomin na nekdanje čevljarje se je več kot štirideset članov Kolesarskega kluba varaški šujstri Turnišče podalo po poti turniških čevljarjev.

Omenjeni kolesarski klub je bil ustanovljen pred devetimi leti, tako da so v teku že priprave na deseto obletnico kluba. Kot je povedal predsednik Anton Sep, klub združuje nekaj več kot osemdeset članov, med njimi je tudi nekaj takšnih, ki so bili zaposleni v tovarni Planika. 

To nedeljo so člani kluba pripravili kolesarjenje po poteh, kamor so turniški čevljarji s kolesi hodili prodajat ročno izdelane čevlje. 

Najprej so se zbrali pred občinsko stavbo v Turnišču, pot pa jih je nato vodila skozi Turnišče in Nedelico. Nato so zavili proti Brezovici in proti Mali Polani ter prikolesarili do Copekovega mlina na potoku Črnec. Sledilo je druženje v naravi pri največjem jelševem gozdu v Evropi v Mali Polani, in sicer pri lovski koči Lovske družine Velika Polana. 

Poslanstvo kluba je skrb za čevljarsko tradicijo, večkrat pa mladim mladim prikažejo tudi to, kako so turniški čevljarji ročno izdelovali čevlje za vsakdanje delo, za praznike in za k maši.

J.Ž.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Renkovci (nepreverjen)

Ka se budalijo upkači naj raje nekaj delajo ,ali pa reko vsenci ležijo .

car (nepreverjen)

To je že tradicija prireditev.Prihajajo pa itak samo tisti ki bi naredili vse za hrano.LAKOTNJAKI.

Starejše novice