FOTO: nkmura.si
Fazanerija je parkovni gozd na severozahodnem robu Murske Sobote, kjer sta že pred drugo svetovno vojno našla prostor nogometni stadion in kopališče.

Sobočani so kmalu po tistem, ko je dal grof Szapary odstraniti ograjo okrog svojega lovišča, Fazanerijo vzeli za svojo. V sklopu Fazanerije stoji nogometni stadion še danes in ravno po njem je Fazanerija v slovenskem merilu najbolj znana.

Čas snovanja izgradnje današnje glavne tribune sega v čas, ko je bil predsednik Mure Ludvik Filo. Muro je vodil v letih od 1980 do 1984, letos pa je preminil v 72. letu starosti.  

Pomemben vir financiranja kluba v takratnem času so bile tombole, ki so jih organizirali na pomožnem igrišču. V tem obdobju so uredili namakalni sistem na glavnem igrišču. A vseeno je bil največji dosežek izgradnja glavne tribune, kot jo imenujemo danes. Tribune, ki je, če bi igrali po pravilih, nikoli ne bi zgradili.

FOTO: nkmura.si
FOTO: nkmura.si

Zaradi »predvidene« atletske steze igrišče daleč od tribun

Kot je za spletno stran nkmura.si v enem izmed intervjujev povedal Filo, so morali naložbo v načrtovanje in izgradnjo tribune upravičiti tudi v lokalnem okolju. 

»V kolikor bi stadion uporabljali samo za potrebe nogometa in Mure, nam v lokalnem okolju ne bi dovolili izgradnje tribune. Lokalni politiki niso bili veliki nogometni navdušenci, tako da so nam predstavniki ostalih športnih panog in društev v lokalnem okolju pogosto očitali, zakaj vedno samo nogomet. V načrt izgradnje smo vrisali šest stez, v kolikor se ne motim, okoli igrišča. Zato smo zgradili tribuno precej daleč od igrišča. Že takrat smo se zavedali, da če bi zgradili atletsko stezo, ne bi uspeli doseči predpisanih mer za nogometno igrišče. Po širini smo nekaj malega presegli predpisane minimalne mere za nogometno igrišče, po dolžini pa predpisanih mer zaradi atletske steze ne bi uspeli doseči. Že takrat nam je bilo jasno, da bomo morali igrišče seliti bližje glavni tribuni, ko bomo postavljali razsvetljavo na stadionu. Da bo selitev igrišča enkrat v prihodnosti opravljena, nam je bilo jasno že od vsega začetka,« je takrat povedal Filo. 

Gradnja atletske steze dejansko nikoli ni bila v načrtu. A načrtovanje izgradnje tribune z atletsko stezo je bil edini način, da sploh zaženejo projekt izgradnje tribune oziroma da prepričajo lokalno skupnost, da prižge zeleno luč za zagon projekta.

Zgledovali so se po Dancih

Vzrok, da igrišče ob svojem južnem robu v zimskih mesecih zmrzuje, ob deževnem vremenu ter v mrzlih in vlažnih mesecih pa je ob njegovem robu pravi močvirnati teren, je v tem, da je ta del igrišča brez drenaže. Igrišče je bilo namreč naknadno podaljšano. Leta 1964, ko je bil zgrajen sistem drenaže, je bilo igrišče za približno štiri do pet metrov krajše na južni strani. To je vzrok, da ni drenažnega sistema po celotni dolžini igrišča.

Pri snovanju VIP-prostora za glavno tribuno so se soboškem prvoligašu zgledovali po danskem Silkeborgu. S takratnim županom Antonom Slavicem so si ogledali stadion in se odločili, da bodo ubrali podobno rešitev, kot Danci. Zgledovali so se predvsem po njihovi ureditvi VIP-prostorov za tribuno. Tako imamo danes neke vrste kopijo VIP-prostorov v Silkeborgu.

FOTO: nkmura.si
FOTO: nkmura.si

Sedišča na Fazaneriji

Na južni tribuni je po novem nameščenih 2.444 sedežev, na glavni tribuni jih je bilo do sedaj 593 sedežev, na severni tribuni 605 sedežev in na vzhodni tribuni 255 sedežev, skupaj torej 3.897 sedežev. 

Na evropskih tekmah so sedeži nameščeni tudi v navijaškem sektorju za domače navijače na severni tribuni in za gostujoče navijače na vzhodni tribuni. Skupaj dodatnih 288 sedežev na severni tribuni in 170 sedežev na vzhodni tribuni oziroma skupaj 4.355 sedežev na celotnem stadionu, kar uvršča Mestni stadion Fazanerijo na četrto mesto največjih slovenskih nogometnih stadionov, brez sedežev na navijaškem sektorju Black Gringosov in gostujočih navijačev pa na peto mesto, takoj za koprsko Bonifiko.

FOTO: nkmura.si
FOTO: nkmura.si
FOTO: nkmura.si
FOTO: nkmura.si

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
majmunx (nepreverjen)

Zaj mamo fuzbal, keri itak nema za burek, smo pa še itak brez atletskoga stadiona. Odlicno

1 (nepreverjen)

Atletska steza okouli igrišča je najbole brezvezna stvar. Igrišče more biti blizu gledalcov. Tak de se napravilo v bodouče.

In reply to by majmunx (nepreverjen)

gostj (nepreverjen)

Komu se pa dandanes še da tekati, ko se pa vedno le vozimo in to čim bližje cilju !!

In reply to by 1 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Članek brez repa in glave. Jasno je samo to, da je zaradi bedastih "odločevalcev" težko kaj pametnega napraviti. Enak problem je s športnimi dvoranami. Ena je 20 centimetrov prekratka, druga za 15 centi prenizka za mednarodne tekme.

Lepec (nepreverjen)

Mura - 2.zvezna liga zahod to je bil nogomet, danes je 10% tega prisotno. Fazanerija je seveda del te zgodbe.....to so bili lepi časi.

Starejše novice