Na svetovnem balonarskem predprvenstvu v Murski Soboti slavil Dominic Bareford iz Velike Britanije, novi slovenski državni prvak je Vito Rome.

S podelitvijo odličij se je na zaključni slovesnosti v dvorcu Rakičan danes sklenilo Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni in svetovno predprvenstvo Murska Sobota 2019.

V skupni mednarodni konkurenci je med 35 piloti iz 16 držav zmagal aktualni svetovni prvak Dominic Bareford iz Velike Britanije. Najboljši Slovenec je bil Vito Rome iz balonarskega društva Uranos na odličnem 6. mestu, ki je postal in ostal državni prvak.

Uvrstitve na letošnjem predtekmovanju štejejo tudi za Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2020, ki bo na isti lokaciji od 19. do 26. septembra prihodnje leto. Največji balonarski spektakel pri nas je s čudovitimi pogledi na množico pisanih balonov v zraku pet dni razveseljeval številne obiskovalce v okolici letališča in na družabnih omrežjih, organizatorjem in tekmovalcem pa prinesel obilico koristnih izkušenj za prihajajoče svetovno prvenstvo ter popestril turistično ponudbo Murske Sobote in celotnega Pomurja. 

Izpeljali vseh devet letov

Slovensko odprto državno prvenstvo in svetovno predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je potekalo v okolici Murske Sobote od 27. avgusta do 1. septembra 2019. V petih tekmovalnih dneh so, zahvaljujoč izjemnim vremenskim razmeram, uspeli izpeljati vseh predvidenih devet poletov.

Piloti iz Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Ruske federacije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA so lahko pokazali svoje spretnosti v različnih nalogah, kot so lov na lisico, 3D-oblika, najdaljša daljica, ladjice potapljat …, tako da se je tudi širša javnost lahko seznanila, v čem sploh tekmujejo na balonarskih tekmovanjih.

Zmagal aktualni svetovni prvak

Tekma je bila ves čas napeta, oči so bile uprte v Dominica Bareforda, aktualnega svetovnega prvaka iz Velike Britanije, ki je tudi tokrat zbral največ točk. Drugi je bil John Petrehn (ZDA), tretji pa Avstralec Matthew Scaife. Med Slovenci je bil najboljši predstavnik mlade generacije slovenskih pilotov Vito Rome iz balonarskega društva Uranos, ki je s končnim 6. mestom v skupnem seštevku tudi ubranil naslov državnega prvaka, sledijo mu Jernej Bojanovič, tudi Uranos, tretji je Radoš Švagelj, balonarski klub Roto.

Slovenci v samem vrhu tekmovalnega športa

Švagelj je med tekmovanjem preizkusil nov slovenski tekmovalni balon, ki so ga na otvoritvi tekmovanja krstili z imenom ''Štrkec''. Slovenci so tako upravičili visoka pričakovanja in pokazali, da sodijo v sam vrh tega izjemno zanimivega tekmovalnega športa. Ta športni dogodek najvišje kategorije pod okriljem svetovne balonarske organizacije FAI je bil hkrati tudi generalka za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto med 19. in 26. septembrom na isti lokaciji.

Organizator tekmovanja je domači Balonarski klub Roto v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Odličja najboljšim so na zaključni slovesnosti podelili Matjaž Pavlinjek, predsednik balonarskega kluba Roto in direktor organizacije, predsednik organizacijskega odbora Štefan Pavlinjek in Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota.

Ob tej priložnosti se je župan zahvalil prekmurskemu balonarskemu klubu Roto, da mu je uspelo pripeljati v Pomurje tako pomembno mednarodno tekmovanje in to ravno letos, ko obeležujemo tudi 100 let združitve Prekmurja z matično domovino. 

V Sloveniji ima balonarstvo dolgo tradicijo, Prekmurje pa je ena od najlepših lokacij za letenje s toplozračnimi baloni, zaradi ugodnih pogojev in razgledov na neskončno zeleno ravnico. Množica pisanih balonov v zraku je vsekakor paša za oči, zato so tovrstna športna tekmovanja obogatitev turistične ponudbe Prekmurja, hkrati pa gradijo prepoznavnost Slovenije v svetu.

Evropsko prvenstvo že leta 1994

Prekmurci so že dokazali svojo gostoljubnost leta 1994, ko so gostili evropsko balonarsko prvenstvo. Tudi letošnja organizacijska ekipa na čelu s Štefanom in Matjažem Pavlinjekom se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami z mednarodnih tekmovanj in verjame, da bo, oborožena z izkušnjami s predprvenstva, Slovenijo prihodnje leto postavila na svetovni zemljevid organizacije vrhunskih športnih dogodkov. Takrat se bo pomerilo kar 105 mednarodnih balonarskih ekip in v zraku lahko pričakujemo več kot 150 balonov, kar je odlična priložnost za promocijo tega športa in prepoznavnost Slovenije v svetu.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dead three (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Fotografije - kadriranje OK, kvaliteta (ostrina, kontrast, barve, ...) pa pod kritiko, na nivoju kitajskega "no name" telefona.

Oliva (nepreverjen)

DF vej pa tij maš zlati čas pa bi tij slikal. Aja vej pa tij nemaš časa ka bi šau v naravo ka moreš biti za računalnikom ali pa butastim telefonom in komentejrati. Idiot zarukani.

In reply to by Dead three (nepreverjen)

poštaš (nepreverjen)

Pohvalil bi družino Pavlinjek, ki je prvenstvo organiziralo v nulo. Seveda niso bili sami v organizaciji. Vpetih jr bilo eliko ljudu. Upam, da nas bodo naslednje leto izobrazili, da bomo vedeli za kaj se gre. Še enkrat kapa dol vsem. Bil je užitek gledati balone.

wefwef (nepreverjen)

se strinjan. Mislen ka nega človeka ka se nej estavo 5 minut pa skauz okno ale pa na dvorišče glejdo balaune. Mij smo 4 dni vne sake večr glejdale kak so pristajale okaule črnelavec/polane.

In reply to by poštaš (nepreverjen)

Khm... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

A res nimate pametnejšega dela, kot zijati v zrak in gledati budale, ki motijo jutranji mir?

In reply to by wefwef (nepreverjen)

Baloni (nepreverjen)

Grs mislin ka si tu tu edina budala

In reply to by Khm... (nepreverjen)

Gost39 (nepreverjen)

Koje glupan tij mores bite

In reply to by Khm... (nepreverjen)

plavalec (nepreverjen)

Čestitke organizatorju, ena A prireditev, z užitkom smo opazovali nebo! Komaj čakamo naslednje leto...

muraII (nepreverjen)

pohvalno, čimveč tega. Lejko bi takši balonarski festival postal tradicionalen. Fejst fajn vas je gledate. Slike kere je organizator in balonarski klub bakovci objavlal na facebooke te dneve so fenomenalne! Rejsan vse pohvale!

Ameni (nepreverjen)

Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Starejše novice