Foto: Bobo
Dirka po Franciji je zaključena! Kolesarji so na koncu etape opravili še osem krogov po Elizejskih poljanah, po prečkanju cilja sledi slavnostna podelitev.

Po zaključku včerajšnjega epskega kronometra, v katerem je Tadej Pogačar nadoknadil zaostanek za Primožem Rogličem, se je ob 16. uri začela zadnja etapa dirke po Franciji. Dirke, ki je Sloveniji prinesla toliko veselja.

21-letni Pogačar s Klanca pri Komendi je varno zaključil zadnjo etapo in je danes okronan za kralja Toura! Roglič je na drugem mestu. Ciljno črto sta prečkala objeta.

Pogačar je potrdil vse rekorde, ki jih je neformalno dosegel že po sobotnem kronometru. Danes je uradno postal drugi najmlajši zmagovalec Toura, mlajši je bil le Henri Cornet davnega leta 1904, poroča STA.

Enaindvajsetletnik je postal prvi debitant po Francozu Laurentu Fignonu in letu 1983, ko je osvojil Tour. Obenem je postal sploh prvi kolesar, ki je oblekel rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi, pikčasto za najboljšega hribolazca ter belo za najboljšega mladega kolesarja. Tako belo kot pikčasto majico uradno podeljujejo od leta 1975, še poroča STA.

Pogačar je najmlajši kolesar, ki je kdajkoli osvojil belo majico. V ponedeljek bo namreč dopolnil 22 let, lepšega darila za osebni praznik pa si ne bi mogel predstavljati, potem ko je na sončni strani Alp spisal eno največjih športnih zgodb.

Na Touru je dobil tri etapne zmage, Roglič je dodal eno, skupaj pa so slovenski kolesarji dosegli šest drugih mest. Od tega je bil trikrat drugi 30-letni Kisovčan, dvakrat je drugi končal Luka Mezgec, enkrat pa Pogačar.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jajo (nepreverjen)

Vbistvi sta bila tou Pogačar in Polanc. Ok, vam ne zamerimo, saj od fuzbal naprej tal ne vidite :)

Slom (nepreverjen)

Vsi v zdravstvi koristijo trenutno stanje in ne delajo nič. Zdaj vam bom opisal kak to zgleda v enem od zdravstvenih domov v Prekmurju. Zdravstveni dom je seveda dol zaklenjen, pred zunanjimi vrati nas stoji nekaj oseb, notri seveda ne moremo med nami sta dva starejša vidno bolna, ne moreta stati, za sedeti nikjer nič še sence ni, temperatura pa 30 stopinj. Nekaj časa stojimo od zdravstvenega osebja nikjer nikogar, stopim malo okrog zdravstvenega doma, mogoče imajo kje drugje vhod za paciente. V enem skritem kotičku v hladni senci vidim sedeti
ob kavici in čiku kar nekaj oseb v belem, lepo počivajo, jebenti zmrači se mi od jeze pred očmi, saj niti nisem vedel kaj naj storim, še fotografirati se v tistem šoku nisem spomnil, da bi to pokazal javnosti. Ker sem hitre jeze sem rajši odšel, ker ne vem kako bi se vse končalo. Sedaj ko sem to malo prespal si mislim, pa kje je tu kaka kontrola direktorja ali direktorice. EVO TO JE NAŠE ZDRAVSTVO, TAKŠNA DRŽAVA IN POLITIKA, LJUDJE LETA 2020 UMIRAJO, KER JIM NISO DOSTOPNE POTREBNE ZDRAVSTVENE STORITVE.

In reply to by Jajo (nepreverjen)

Starejše novice