Letos mineva sedem let od prometne nesreče, v kateri sta življenje izgubila nogometaša Maribora, Damjan Marjanović in Zoran Baljak. Ljubomir Moravac je zaradi poškodb končal vratarsko kariero, zdaj pa že štiri leta bije pravno bitko z zavarovalnico.

Drugi avgust 2016 bo z žalostnimi črkami za vedno zapisan v zgodovino Nogometnega kluba Maribor, saj sta na dan življenje izgubila mlada nogometaša.

V prometni nesreči sta tedaj umrla 19-letni Damjan Marjanović in dve leti starejši Zoran Baljak. Žiga Lipušček je iz prepolovljenega avtomobila čudežno izstopil praktično brez praske, poškodbe pa so nadaljevanje vratarske kariere preprečile Ljubomirju Moravcu.

Nekdanji vratar se je kasneje preizkusil kot nogometni sodnik in bil v tej vlogi del kampanje UEFA, že štiri leta pa bije pravno bitko z Zavarovalnico Generali. Po pravi kalvariji se je z odvetnikom Ingmarjem Bloudkom obrnil na medije.

Moravac je tožbo proti zavarovalnici vložil, ker so mu iz naslova nepremoženjske škode ponudili sto tisoč evrov z argumentom, da je bil voznik pijan, Moravac pa naj bi to vedel in kljub temu prisedel k njemu. Sodni izvedenec je ugotovil, da ta trditev ni bila pravilna.

Zavarovalnica naj bi ga poniževala

S strani Zavarovalnice Generali so po besedah odvetnika Ingmarja Bloudka prišli predlogi, da lahko postane nogometni sodnik ali nogometaš, če zaradi telesne hibe ne more biti več vratar. 

Zavarovalnica je skušala z YouTube posnetki oporekati dejstvu, da je bil Moravac perspektiven vratar, čeprav so o njegovem talentu pričali tudi Zlatko Zahović, nekdanji športni direktor NK Maribor, klubski trener vratarjev Mitja Pirih ter vratarja Jasmin Handanović in Matko Obradović.

Po besedah Bloudka zavarovalnica oškodovanca označuje kot lenega in nepripravljenega na delo. »Ni empatije. Razumem, da je odvetnikovo delo takšno, vendar bodi malo človek. Najbolj me je prizadelo, ko me je pogledal v oči, in vprašal, kaj mi manjka. Ostal sem brez besed,« je Moravac pred dnevi povedal za Večer.

Mlajši od bratov Moravac, tudi dobro leto starejši Ranko je bil v preteklosti član Maribora, je končal gostinsko šolo, s strani zavarovalnice pa je med drugim dobil nasvet, naj postane kuhar. Kot pravi, tega dela ne bi mogel opravljati povsem samostojno.

Kot primer so pri zavarovalnici izpostavili Michaela Cainesa, ki se lahko kot kuhar brez roke pohvali z Michelinovo zvezdico. »Ne vem, ali si sploh predstavljajo narezati čebulo z eno roko, da sem lahko poklicni kuhar,« se pred kamero 24ur sprašuje Moravac.

Odgovor zavarovalnice: Postopek še ni zaključen

Bivši vratar ima 70-odstotno telesno okvaro, kaj prida veliko pa si ne bi mogel pomagati niti z bionično roko, ki bi jo po predlogu zavarovalnice izdelali v Nemčiji. Takšna roka je namreč primerna, ko je roka odrezana pod komolcem, Moravcu so jo odrezali nad komolcem.

Moravac zatrjuje, da ga pravdni spor le še v večji meri spominja na tragično nesrečo, po ugotovitvah izvedencev pa po nesreči trpi za posttravmatsko stresno motnjo, vendar naj bi zavarovalnica oporekala tudi temu in zahtevala drugo mnenje.

Sodnik Janez Žirovnik je pred dnevi sklenil, da kljub nasprotovanju zavarovalnice sprejme vmesno sodbo glede nepremoženjske škode, nadaljeval pa se bo postopek glede rente. Moravac zahteva izplačilo vseh 150 tisoč evrov in mesečno rento, saj je po besedah Bloudka nezmožen za delo, ki ga je opravljal in za katerega se je šolal.

Bloudek še dodaja, da bi se Moravac odpovedal renti, če bi se zaposlil pri zavarovalnici, ki pa je pobudo zavrnila z argumentom, da »ne vedo, kako bi delal, in ali bi mu lahko dali izredno odpoved, če bi bili podani pogoji zanjo. Po drugi strani pa trdijo, da lahko opravlja vsako delo in mu renta ne pripada.«

V Zavarovalnici Generali so se na poizvedovanje medijev odzvali z besedami, da postopek še ni zaključen, a da v vsakem primeru podatkov povezanih z zavarovanci ne razkrivajo ali komentirajo, saj gre za zaupne podatke.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

tak so vse zavarovalnice, da si ne bi kdo mislo, da je kje drugače

.. (nepreverjen)

Še dobro da mu niso priporočali delo porno igralca. Lahko bipabil zavarovalniški zastopnik.

Starejše novice