Mura se je z včerajšnjo zmago nad Olimpijo vrnila na tretje mesto in ima pred Domžalami dve točki prednosti. V zadnjem času se je velikokrat govorilo o nekonkretnosti Mure v napadu, ob tem pa se je pozabljalo na dobro delo v obrambi.

Varovanci Anteja Šimundže so včeraj prekinili niz štirih tekem brez zmage, v katerih so zabeležili tri remije in poraz. Ob tem so dosegli samo dva zadetka, proti Domžalam in Tabor Sežani, zato se je velikokrat govorilo predvsem o tem, da črno-belim manjka konkretnosti v napadu.

Prva obramba lige

Po drugi strani pa se je ob tem morda preveč zanemarjalo tudi drugo plat medalje. Igra v napadu je bila namreč velikokrat grajana, ob tem pa se je pozabilo na obrambo, ki bi si včasih zaslužila kakšno pohvalo več. Mura ima namreč v tem trenutku, po tridesetih odigranih krogih PLTS, najboljšo obrambo v ligi, saj je prejela vsega 21 zadetkov. Na drugem mestu je Olimpija, ki je prejela zadetek več. 

V prejšnjem krogu proti Tabor Sežani se je sploh prvič v sezoni zgodilo, da so Muraši na eni tekmi prejeli tri zadetke. Pred tem so štirikrat prejeli po dva (Maribor, Olimpija, Bravo in Aluminij), desetkrat pa so črno-beli dobili en zadetek. Obramba Mure torej ni kapitulirala na točno polovici odigranih tekem, saj na petnajstih tekmah od tridesetih niso prejeli zadetka.

Rekorderja Nemec in Bošković, Obradović oddaljen dva »clean sheeta«

Matko Obradović in Marko Zalokar sta skupaj zbrala petnajst »clean sheetov«, Obradović jih je v 24 tekmah zbral 14, Zalokar je v šestih prišel do enega. Obradović tako letos lovi tudi rekorden izkupiček Dejana Nemca in Boška Boškovića, ki sta svojo mrežo v eni sezoni uspela ohraniti prazno na šestnajstih tekmah. Bošković je za to potreboval 29 tekem v sezoni 1993/94, Nemec pa 33 tekem v sezoni 1998/99.

Obradović se je po številu tekem brez zadetka že izenačil z Robertom Volkom, ki je v sezoni 1994/95 prazno mrežo ohranil na 14 tekmah. Prvi vratar črno-belih je za Muro doslej odigral 78 tekem, svoja vrata pa je zaklenil na 34 srečanjih.

Letos v povprečju prejeli najmanj zadetkov

Mura je v letošnji sezoni prejela 21 zadetkov na tridesetih tekmah. Črno-beli so štirikrat v zgodovini prvenstvo končali z manj kot tridesetemi prejetimi zadetki. To je bilo v sezonah 1992/93 (28), 1993/94 (23), 1994/95 (24) in 1995/96 (29). V omenjenih sezonah, v katerih so črno-beli dobili najmanj zadetkov, je bilo odigranih trideset tekem. V kolikor bi gledali iz prizme tridesetih tekem, kolikor je v PLTS odigranih trenutno, je Mura trenutno pri rekordnem izkupičku.

V najboljši sezoni, torej v sezoni 1993/94, so črno-beli na tekmo povprečno prejeli 0,76 zadetka, letos so pri 0,70 zadetka. V prejšnjih dveh sezonah pod vodstvom Anteja Šimundže je Mura prejela 37 oziroma 42 zadetkov. V sezoni 2018/19 torej 1,02 zadetka na tekmo, lani pa 1,16 zadetka na tekmo.

Šest zadetkov in devet asistenc Murine obrambe

Obrambni nogometaši Mure so med drugim prispevali šest zadetkov in devet asistenc v letošnjem prvenstvu. Žiga Kous je pri enem zadetku in petih asistencah, Žan Karničnik je v polno meril trikrat, Jan Gorenc je dodal dva gola in asistenco, Klemen Šturm dve asistenci, Klemen Pucko pa eno asistenco.
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kaj ti pomaga najboljša obramba, če pa ne daš gola!

1 (nepreverjen)

Ka ti pomaga ka daš gol dobijš pa dva, ne pijši bedarije, seveda obramba pomaga nej pa je se.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

GOLČEK (nepreverjen)

tipičen primer NAFTA v 2.ligi- dala največ golov a je na sredini lestvice, ker je tudi dobila skoraj največ...eh.

In reply to by 1 (nepreverjen)

Laci (nepreverjen)

Čarni vrag, lejko celo sezono odspilas brez danoga gola, in če tudi nobenega ne dobiš maš na konci recimo 30 pik. Če je obratno, pa na saksi tekmi fobiš gol pa si na 0.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

rdeć (nepreverjen)

Res , NŠ MURA je pokazala res dobro tekmo na Fazanariji proti NK Olimpiji , a do konca je še šest tekem , kar je od možnih 18 točk MURA lahko dobi samo 9-10 točk , kar je za tretje mesto v 1.SNL premalo. Moramo pa sami priznat da so naši Muraši malce v prejšnjih tekmah zaspali,kar se tudi vidi pri rezultatu.

Starejše novice