Za volan vselej le trezni, vrača se Akcija 0,0.

Z današnjim dnem se začenja akcija Slovenija piha 0,0, ki poteka v sodelovanju ministrstva za zdravje, policije, pristojnih inšpekcijskih služb in nevladnih organizacij. 

Policisti bodo v času akcije podrobneje nadzirali psihofizično stanje voznikov, da bi zagotovili varnost na cestah za vse udeležence.

Vozniki, ki bodo napihali 0,0 bodo nagrajeni s kuponom, s katerim si bodo lahko na naslovu nulanula.si prislužili vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu. Ta bo konec novembra potekal v Ljubljani.

Policija bo te dni sicer pozorna tudi na morebitno prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi, pri čemer bodo preizkusa alkoholiziranosti oziroma hitrega testa za droge deležni vsi vozniki, ki bodo s kršenjem cestno prometnih predpisov ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev. 

Ker se bliža martinovo, se z akcijo tudi tokrat osredotočajo na bližino gostinskih lokalov in krajev, kjer se zbira več ljudi.

Dejavnejši tudi inšpektorji

Aktivirale se bodo še inšpektorske službe in predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart, medtem ko bodo v času akcije ter meseca decembra na Javni agenciji RS za varnost prometa izvajali številne aktivnosti.

Akcija Slovenija piha 0,0, ki je lani naletela na odličen odziv javnosti, poteka drugič zapored, tokrat z dodatno izobraževalno-vsebinsko razsežnostjo.

Na slovenskih cestah je približno vsaka deseta prometna nesreča posledica vožnje pod vplivom alkohola, pojasnjujejo na ministrstvu. Alkohol botruje eni tretjini prometnih nesreč s smrtnim izidom, alkoholizirani udeleženci pa so v lanskem letu povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Kot še poroča STA se največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola zgodi ob koncih tedna ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa so vozniki med 24 in 34 leti starosti.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
A79 (nepreverjen)

Alkohol torej botruje 1/3 smrtnih nesreč, kar je VELIKO! 41 smrti samo lani in ne vem koliko invalidov zaradi alkohola!? Slednje je tudi treba omeniti, saj nekogaršnja opitost za volanom močno spremeni in/ali omeji življenje tudi tistim, ki preživijo. Kazni za manjše prekrške so prevelike, za večje prekrške pa premajhne.
0,00 bi moralo biti za volanom za čisto vse, ne le poklicne voznike! Dokler bo dovoljeno karkoli več, bodo ljudje igrali tombolo na cesti, mogoče me ne dobijo, mogoče bo pod mejo, mogoče me spustijo. Skratka preveč opitih ljudi vozi po cestah in čas je, da bi se to spremenilo.

3dva (nepreverjen)

podpiran te akcije in pohvala s strani policije glede nagrajevanja!

kukiru (nepreverjen)

Osebno ne podpiram nobene akcije in to iz prostega razloga ki bi moral imeti vcepljeno vsak voznik oziroma udeleženec v prometu: nič alkohola !!
Dokler bo miselnost udeležencev v prometu taka da bo šla na vse ali nič in bo odvisna tudi od takih akcij kot je ta je vse skupaj ničvredno, to je lovljenje čarovnic in nič drugo.
Zatorej; veselo pijte in upajte da vas ne ulovijo!! Saj vendarle imamo zato akcije in policijo. Zakonov pa se itak nobeden ne drži.
Zaključek; Kdor pije bo itak vozil v takem stanju ki je povezano z alkoholom pa je lahko vsak dan akcija.

grobar (nepreverjen)

dobro,ka ne davlete karte za Milansko scalo karte.Ge z Prekmurja,mo ziher šou.

Starejše novice