Foto: Facebook profil Startup Slovenia
Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje Instatext. V finale so se uvrstila še podjetja Evegreen, Influee, Grid instruments in Mouzen.

Instatext je spletna platforma, ki na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati besedilo ter ga narediti bolj berljivega in razumljivega. Piscu ponudi predloge za izboljšano besedišče in ustreznejšo rabo besed, popravi pa tudi slovnične napake.

Platforma po potrebi preoblikuje celoten stavek in ga umesti v kontekst besedila. »Samo v prvih treh mesecih, odkar je ekipa rešitev ponudila trgu, je zaposlenim v akademskih krogih prodala za več kot 30.000 evrov licenc. Trenutno štejejo več kot 3000 aktivnih uporabnikov. Ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki za umetno inteligenco, jezikovne tehnologije oziroma naravne obdelave jezikov ter razvoj programske opreme,« so zapisali organizatorji.

V finale je se uvrstilo še zagonsko podjetje Evegreen, ki razvija v celoti biološko razgradljive in naravi prijazne materiale na osnovi organskih odpadkov. Podjetje Influee, ki razvija platformo, na kateri lahko podjetja na enem mestu najdejo ustvarjalce vsebin in influencerje oziroma vplivneže za svoje občinstvo.

Ob teh dveh podjetjih sta bila v filnalu še Grid instruments, ki razvija sistem Gridscope, ki elektrodistribucijskim podjetjem omogoča dobro poznavanje omrežja ter posledično premišljeno načrtovanje razširitve in okrepitve svoje infrastruktur, ter Mouzen, ki je razvilo ergonomični pripomoček, ki med delom z računalnikom optimizira položaj roke, s tem pa zmanjša napetost v zapestju in ramenih.

Komisija je kandidate ocenjevala po štirih kriterijih: uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.

Ocenjevalno komisijo so letos sestavljali podjetnik in profesor na Stanfordu Jure Leskovec, soustanovitelj več globalnih tehnoloških podjetij Tomaž Štolfa, soustanovitelj Malih junakov Mic Melanšak, investitor, podjetnik, raziskovalec in profesor Aleš Pustovrh ter direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ka pa.. (nepreverjen)

Starejše novice