Kljub toplemu decembru se je koledarska zima začela z nekoliko hladnejšim vremenom.

Začetek koledarske zime na severni polobli naznanja Sončev obrat ali zimski solsticij, ki se je zgodil danes ob 5.19. Zima se je sicer začela z nočjo, danes pa smo dočakali prvi zimski dan.

Suho z nižjimi temperaturami

V prihodnjem tednu se obeta suho vreme z nižjimi temperaturami. Ob jutrih bo lahko malo pod ničlo, več bo jasnine, tako da bodo tudi temperaturne razlike med jutri in dnevi spet večje, je za STA pojasnil Brane Gregorčič iz agencije za okolje.

Zima se začne ob najkrajšem dnevu v letu, sonce se pojavi nizko na nebu in zato daje najmanj svetlobe.

V zimskem času več depresivnosti

Pomanjkanje dnevne svetlobe dokazano negativno vplivata na počutje, je za STA pojasnil zaslužni profesor za občo psihologijo na ljubljanski filozofski fakulteti Janek Musek. V zimskem času je zato treba računati tudi na negativne vplive na obnašanje in počutje, pogostejše so tudi psihične težave, kot je na primer depresivnost.

"Vendar ne smemo pretiravati in okolja onesnaževati s svetlobo. Smo namreč biološko prilagojeni na menjavanje svetlobe in teme. Raziskave kažejo, da za naš psihofizični blagor ni dobro, če živimo v okolju, kjer je preveč svetlobe. Tedaj lahko tudi tema blagodejno deluje," je za STA še poudaril Musek.

Zimsko temo so na najdaljšo noč v letu v preteklosti preganjali s kurjenjem kresov, ki simbolizirajo sonce. Gospodinje so takrat pripravljale posebne praznične jedi in izdelovale venčke.

Koledarska zima se bo končala ob spomladanskem enakonočju, ki bo 20. marca ob 3.50.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice