Na zaključnem dogodku bodeče neže, ki se je odvijala v nedeljo, je občinstvo z občutno prednostjo za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2020-2021 izglasovalo izjavo Žige Turka.

Izjavo, ki je prejela bodečo nežo je Žiga Turk tvitnil 5. februarja:

“Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.“

Na spletni strani spol.si so izjavo utemeljili z naslenjimi besedami: “Avtor izjave meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi, svobodno odločanje (žensk) o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva. Iz drugih tvitov lahko razberemo, da naj bi bil pravilni pogled na spolnost “sveto darovanje drug drugemu”. Ne glede na to, kaj si Turk misli o seksu, pa je očitno, da mu nekaj ni jasno – posilstvo ni seks! Je nasilje, ki spolnost uporabi kot sredstvo. Žiga Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, in to v času, ko naše fakultete pretresajo izjave o spolnem nadlegovanju študentk_ov s strani profesorjev.”

Turk se je že odzval na prejem bodeče neže

Turk se je na prejem bodeče neže odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da nagrada "nepoštena, nerazumna in nezaslužena".

Letos glasovalo največ ljudi

Zmagovalni čivk oziroma bevsk Žige Turka je občinstvo v tej sezoni največkrat vpisalo v spletni obrazec nominacij za nagrado bodeče neže. Letošnji nabor izjav za bodečo nežo je, kot vsako leto doslej, potekal vse leto, ko je javnost nominirala izjave, ki jih je zasledila v različnih medijih in na družbenih omrežjih. Delovna skupina Rdečih zor in uredništva spol.si je v spletno glasovanje, ki je potekalo med 19. februarjem in 5. marcem 2021, poslala 23 izjav. Glasovalo je letos največ oseb, kar 1.667, ki so ocenjevale 23 izjav
 
Večina letos nominiranih izjav je izkrivljala razumevanje spolnih napadov in izražala skrb za povzročitelje le-teh ali zvračala odgovornost na žrtve. Izrekali so jih vse od režiserjev, nekdanjih radijskih voditeljic, estradnikov, vlogerjev in vlogerk, preko državnih funkcionarjev in funkcionark, politikov, ministrov ter ministric, do visokošolskih učiteljev in nekakšnih duhovnih voditeljev. Javnost jih je nesporno prepoznala kot seksistične in s številnimi utemeljitvami izrazila svoj protest nad njimi.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
96 (nepreverjen)

Hecno da označba seksistično, obstaja zgolj za "sporne" izjave, usmerjene proti ženskam.
Mar ni to seksistično?

Bindi (nepreverjen)

Potem pa moški začnite zbirate izjave, usmerjene proti moškim. Kdo vam brani ... Boste sami videli, da jih je veliko manj, če sploh so ...

In reply to by 96 (nepreverjen)

96 (nepreverjen)

Sistematičen šovinizem nad moškimi se izvaja na vsakem koraku.
Zabavna industrija in oglaševalci zaničujejo patriarhat in karikirajo podobo sodobnega moškega, kot servilnega in intelektualno inferiornega priveska "opolnomočenim ženskam".

In reply to by Bindi (nepreverjen)

Gani (nepreverjen)

Udari po mizi in naredi temu konec!

In reply to by 96 (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Blodnje.

In reply to by 96 (nepreverjen)

sop (nepreverjen)

budalo; kaj če bi kdo naredil "faul" hčerki, ženi... od teh "pametnjakovičev" ? pač nizek IQ. Ali je to pogoj za članstvo stranki, ki ji pripada??

grbanj (nepreverjen)

nej bodečo nežo vedro gnojšnice si zaslüži na glavo

In reply to by sop (nepreverjen)

Bonga (nepreverjen)

Najbole žalostno, ka je tou v SDS druščini kao nekši intelektualec.

In reply to by grbanj (nepreverjen)

Katolinol (nepreverjen)

Jebo te SDS,ka rejsan seposejdi more biti provokacija z strani strank....debil

In reply to by Bonga (nepreverjen)

faca (nepreverjen)

*ebo vas SDS, vseposejde SDS, samo reklamo jim delate, na naslednji volitvaj Janša zaradi vas dobi 50+

In reply to by Bonga (nepreverjen)

Bonga (nepreverjen)

Žiga Turk je slinavi SDS. In zaradi toga tviteraš nede doubo niti enoga glasa več. Še Turku ne paše tej laskavi naslov in na dugo pa široko razlaga ka je nej mislo kak je pravo.

In reply to by faca (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Brez veze vse skupaj. Najprej neke izjave nekega Turka in potem še neka bodeča neža.

Nekoč sploh nismo poznali besede seksizem. In tudi o nadlegovanju se ni govorilo.

Za časa še bivše države so ženske bile vesele, če jo je kdo ogovoril in po domače žical. Pomenilo je, da jo je nekdo sploh opazil in da je privlačna, ker je opazil njene atribute.

Danes bi že kakšna feministka tulila, da jo nadleguje.

Pa včasih so študentke ali še prej kakšne druge učenke provocirale profesorje in učitelje. Tak, da je šlo za obratni proces, kot se ga danes omenja.

Še se spomnim, ko sem bil najstnik in znanka šla z zelo kratko minico in velikim dekoltejem v srednjo šolo, ko so pisali kontrolko.
Pozneje je nadaljevala tudi na študiju. Je rekla, da se profesor tako zagleda v njen dekolte in/ali nogice, da sploh ne opazi ali noče opazit, da goljufa.

Ehhhh, kje so tisti lepi stari časi ????

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice