Ste vedeli, da lahko zaradi uporabe negovalne in lepotilne kozmetike postanete začasno ali celo stalno nezmožni za delo?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da morajo biti kozmetični prizvodi, prisotni na tržišču, varni: »Vseeno pa se lahko zgodi, da se pri njihovi normalni in predvidljivi uporabi pojavijo različni neželeni učinki, kot so na primer draženje kože, srbenje in rdečica, pa tudi bolj resni, kot so alergične reakcije, začasna ali stalna nezmožnost za delohospitalizacijainvalidnost

Neželeni učinki kozmetičnih izdelkov se lahko pojavijo zaradi vsebnosti določene snovi, onesnaženja ali prevelike izpostavljenosti nekaterim sestavinam. Enaki neželeni učinki se sicer lahko pojavijo tudi pri tetoviranju in trajnem ličenju.

Slovenija se nevarnosti zaveda

Zaradi nevarnosti uporabe kozmetike nameravajo v Sloveniji vzpostaviti sistem kozmetovigilance, spremljanja vseh neželnih učinkov kozmetike.

»Če ste ob uporabi kozmetičnega proizvoda ali pri tetoviranju oziroma trajnem ličenju izkusili neželene učinke, prosimo, da izpolnite naš vprašalnik. Morda boste preprečili podobne izkušnje pri drugih uporabnikih in pripomogli k izboljšavi izdekov,« so pozvali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Vprašalnik je dosegljiv tukaj.

Morda bo treba spremeniti zakonodajo

Izpolnjene vprašalnike bodo analizirali in uporabili za oceno vzrokov neželenih učinkov. Po potrebi bodo zbrane informacije posredovali tudi pristojnim službam.

»Izboljšali bomo zaščito potrošnikov in oseb, ki so s kozmetiko oziroma črnili za tetoviranje in trajno ličenje profesionalno v stiku, ter pripomogli k izboljšanju varnosti kozmetičnih proizvodov ter črnil za tetoviranje in trajno ličenje,« so razložili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

S pridobljenimi informacijami bodo lahko tudi spreminjali obstoječo zakonodajo in pripomogli k izboljšanju javnega zdravja.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sestavine (nepreverjen)

Tudi v kozmetičnih izdelkih, kot je puder je neka sestavina katera sproži solzenje. Prodajalke v Mullerju so se zmrdovale, da ne delajo oni tega, samo nabavljajo, ne vedo za sestavine. Imajo pa polico z izdelki za alergike, kar je po preiskusu ena velika laž in zavajanje. Naj se ne mažemo, če je tako, bo nekdo rekel, kar ni pravično, da si ne bi mogel človek namazati nosa, da ni varnega izdelka, da si potem še hujšega videza.

. (nepreverjen)

Je pač treba premisliti vaše prioritete... Nasploh pa kako se ene stranke obnašate do prodajalk/prodajalcev me sploh ne čudi da so se "zmrdovale". Saj pa one samo prodajajo in zlagajo na polico, ali se vi ne zavedate kako dolga je pot od produkcije do prodaje, ali naj vedo sestavine vseh izdelkov na policah? Res mate eni taka pričakovanja od delavcev kot da ste vi neka visokost in vam treba streči, potem pa komaj par evrov zapravite.

In reply to by Sestavine (nepreverjen)

Starejše novice